Recept med keso – 5 enkla och goda recept

Är keso också en viktig proteinkälla för dig i vardagen? Med sin neutrala smak och lätta konsistens är keso en mycket mångsidig produkt, som kan användas i sig självt såväl som i matlagning. Keso är perfekt som mellanmål för att få i sig protein, utan onödiga mängder kolhydrater.

På denna lista med recept spelar keso huvudrollen, genom att ersätta mjölk för lite extra protein och mindre socker. Det är perfekt för att göra plättar, bröd och ostkakor mer proteinrika och anpassade för LCHF. Allt utan att kompromissa med smakerna och mättnaden, eftersom keso inte sticker ut smakmässigt, men samtidigt stillar hungern effektivt. Följ med och låt dig inspireras till nya sätt att använda keso till din dagliga meny.

1. Kesoplättar

Kesoplättar för dig som äter lchf eller keto
Kesoplättar

Om du är ute efter ett riktigt enkelt recept som innehåller keso är kesoplättar rätt val. Dessutom smakar plättarna i min mening riktigt gott! Varför inte som frukost eller mellanmål? Du har rätten serverad på endast 15 minuter och väljer sedan bara dina favorittillbehör. Vispad grädde och bär är personliga favoriter, men valmöjligheterna är i stort sett obegränsade. 

För att höja proteinhalten ytterligare går det faktiskt utmärkt att servera färsk keso till kesoplättarna. Det enda du behöver är ägg, keso, Fiberhusk och en nypa salt, så är du snart hemma. Jag rekommenderar att du steker kesoplättarna i både smör och kokosfett, för att addera smak och lite extra fett – perfekt för LCHF. Jag utlovar en ny familjefavorit, som uppskattas av kocken för enkelheten, och av samtliga familjemedlemmar för smaken.

► Mitt recept på riktigt goda kesoplättar

2. Kesobröd

Kesobröd med solrosfrön
Kesobröd med solrosfrön

Du kanske undrar vad kesobröd är för något? Det är ett bröd som bakas med keso i stället för andra sorters degvätskor, såsom mjölk eller vatten. Fördelen med att använda keso är att det innehåller mycket lite socker, en hel del protein och mättar rejält. Dessutom blir bröden riktigt goda! Detta tillsammans med ägg, som höjer proteinhalten ytterligare. 

Det här kesobrödet är fritt från både gluten och vete, vilket gör det perfekt för såväl LCHF-följare som glutenkänsliga och allergiker. För att ge lite extra tuggmotstånd och smak är solrosfrön med i smeten, toppat med vallmofrön som både smakar gott och ger ett aptitretande intryck till de färdiga kesobröden. De är perfekta att servera för allt från frukost och mellanmål till soppor och grytor. Och allt på mindre än 25 minuters tillagning, förberedelse inkluderat!

► Länk till mitt smakrika och mättande kesobröd

3. Torsk- och äggratäng

Torsk- och äggratäng
Torsk- och äggratäng

Det här receptet kom jag fram till efter att ha experimenterat med en bit fryst torsk, som behövde komma till användning. Det blev en riktig succé i min familj och gick dessutom snabbt att tillaga. Genom att ha med keso i smeten höjs proteinhalten, samtidigt som du får en härlig smak av färskost. Keson utgör en härlig kontrast till grädde, smetana och riven ost, som du toppar gratängen med. Allt för att hålla fettet på höga nivåer för LCHF, utan en massa onödigt socker. 

Det här är ju en torsk- och äggratäng, vilket innebär att du får ännu mer protein från äggen. Rätten är så pass mättande att inga tillbehör krävs, annat än en god sallad. Att döma av kommentarsfältet på själva sidan för min torsk- och äggratäng har det verkligen blivit en hit! Inte bara för enkelhetens skull – utan även för smaken.

► Och själva receptet hittar du på länken: Torsk- och äggratäng

4. Enkel ostkaka

Enkel ostkaka
Enkel ostkaka

Ibland kan få saker slå en riktigt god ostkaka. Det är en svensk klassiker, som faktiskt kan spåras tillbaka ända sedan medeltiden i det svenska köket. Mitt recept är en uppdaterad variant, framtagen för oss som följer LCHF. Som rubriken slår fast är det en mycket enkel ostkaka, som bara behöver 10 minuters förberedelse innan den sätts in i ugnen. Där ska den stå i omkring 40 minuter, för att få den där härligt gyllenbruna ytan med perfekt konsistens under skinnet.

Genom att byta ut den traditionella mjölken i ostkakan mot keso minskar du inte bara sockerhalten, utan höjer också proteinet. Det är optimalt för LCHF och du kan äta ostkakan som såväl efterrätt som mellanmål. Ostkaka behöver lite sötma och i det här receptet har jag valt ett sötningsmedel i form av Nick’s Use Like Sugar, som i min mening ersätter socker mycket bra.

► Mitt recept på en enkel och god ostkaka

5. Keso à la Malta

Keso a’la Malta
Keso a’la Malta

Om du längtar efter ris à la Malta och vill undvika kolhydrater, är keso à la Malta ett perfekt alternativ. Det är ju en riktigt klassisk efterrätt till jul, som många av oss har vuxit upp med. Tyvärr innehåller rätten risgryn, vilket ju går bort inom LCHF. Här kommer keso in i bilden som räddaren i nöden. Färsk keso påminner faktiskt en hel del om risgrynsgröt både i färg och konsistens. 

Fördelen med keso à la Malta är att du får betydligt mycket mer protein än vad som är fallet med risgryn, samtidigt som kolhydraterna hålls på låga nivåer. Jag rekommenderar att du serverar keso à la Malta med en sockerfri Drottningsås, som verkligen tar smakerna till skyarna. Du får underbara smaker från bären och gott om näringsämnen, medan sockret lyser med sin frånvaro.

► Och här hittar du själva receptet på keso à la Malta

Sammanfattning

Målet med denna lista där keso står i centrum har varit att visa på denna färskosts mångsidighet. Det är inte bara en riktigt bra råvara i färsk form, utan fungerar också utmärkt i matlagning. I mina recept har keson många gånger fått ersätta mjölk, vilket minskar sockerhalten, höjer proteinet och dessutom bidrar med mer smak. 

Även om keso kan uppfattas som relativt neutralt i smaken, ger det lite syrlighet till rätterna – underbart i alla från gratänger till bröd. Själv har jag alltid keso hemma i kylan och kan faktiskt äta det direkt ur burken när tiden inte räcker till i vardagen. Dessutom bidrar keso med mättnad, vilket gör att du i mindre utsträckning behöver tillbehör till måltiderna. Tillbehör är ju LCHF-dietens kanske största utmaning, men genom att addera mättande och proteinrika råvaror såsom keso, står du aldrig hungrig och missnöjd efter att maten har serverats.