Ädelostsås
En riktigt god och superenkel sås att ha till allt kött, det är denna goda ädelostsås, eller gorgonzolasås som kanske några vill kalla det om man nu använder just gorgonzola i den.
Det här är en sås som du kan välja att servera både varm eller kall. Personligen så tycker jag att den får fram alla smaker bäst när den är varm, men om man till exempel har tänkt äta köttfondue, så funkar den perfekt som kall ädelostsås med.
För att få till en kall ädelostsås så gör du såsen enligt receptet och instruktionerna, men ser till att kyla ner såsen snabbt efter att du har tillagat den.
Personligen så tycker jag nog att såsen i sig gör sig absolut bäst till grillat kött, till exempel till grillad oxfilé. Men, även min goda rostas i ugn är magiskt gott tillsammans med denna ädelostsås.
Har du hamnat här i jakt på en god sås till kött, men inte tycker om ädelost så kan jag varmt rekommendera dessa såser istället: Grönpepparsås, whisky- och pepparsås eller chimichurri.
Ingredienser
- 30 g Schalottenlök, finhackad
- 1 msk Smör till stekning
- 3 dl Grädde
- 0,5 dl Smetana
- 0,5 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 krm Paprikapulver
- 100 g Ädelost (ta mer om du vill ha mer smak)
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Fräs den finhackade schalottenlöken i en kastrull. Den ska inte få färg, utan bara svettas lite och bli mjuk.
- Tillsätt paprikapulver och låt den fräsa med en kort stund.
- Tillsätt alla de övriga ingredienserna utom ädelosten.Låt allt koka upp under omrörning och låt det hela sjuda cirka fem minuter tills du har en bra konsistens på såsen.
- Smula ner ädelosten och rör om hela tiden. Sänk temperaturen på spisen så att såsen håller sig varm, men inte kokar.Låt osten smälta, antingen helt eller så att du fortfarande har lite så klumpar i den. Det är lite en smaksak.
- Smaka av med peppar och servera direkt till en god köttbit.