Äggtoddy
Äggtoddy är en dryck som kanske inte dricks jättemycket i Norden, men i andra länder så är det en otroligt populär juldryck.
Personligen så kan jag faktiskt tycka att en äggtoddy kan vara riktigt gott, speciellt efter att man har varit ute i kylan och kommer in och vill värma sig.
Här hittar du ett recept på äggtoddy som är anpassat till lchf och detta är ett recept som inte är överdrivet ”äggigt” heller.
I många recept så använder man både hela ägg och äggulor, men jag väljer att köra med bara äggulorna.
När det gäller val av sprit till din äggtoddy, om du nu vill ha det i, så är det en mörk rom som gäller, men du kan absolut använda dig av en lite mildare whisky, eller cognac.
Ingredienser
- 6 st Äggulor
- 1 dl Sötning
- 3,5 dl Mandeldryck
- 3,5 dl Grädde
- 2,3 dl Mörk rom
- 1 msk Vaniljextrakt
- 0,5 tsk Malen kanel
- Malen muskotnöt
Instruktioner
- Vispa äggulor, sötning och vaniljextrakt i en bunke. Det ska bli ett riktigt fint skum av det hela, så vispa gärna lite extra, men minst 5 minuter med en bra elvisp.
- Värm upp mandeldryck och grädde i en kastrull till precis under koktemp.
- Vispa ner den varma gräddmjölken i äggvispet. Men, tillsätt inte för mycket på en gång, utan häll det i en fin stråle samtidigt som du vispar på med elvispen.
- Vispa ner kanel.
- Häll tillbaka blandningen till kastrullen och värm under konstant omrörning upp det hela till cirka 75°C.
- Ta kastrullen från värmen och vispa ner den mörka rommen.
- Häll upp i fina glas eller koppar och toppa med lite nyriven muskot, eller kanel om du hellre vill det.