Älgfärsbiffar

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 6 röster - Betygsätt

Finns det något godare på höstkanten än riktigt saftiga älgfärsbiffar? När det vankas jaktsäsong så är det många runt om i landet som får tag…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Älgfärsbiffar
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning10 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Finns det något godare på höstkanten än riktigt saftiga älgfärsbiffar? När det vankas jaktsäsong så är det många runt om i landet som får tag i älgfärs av hög kvalité. Givetvis finns det även i välsorterade matbutiker. Vanliga biffar i all ära, men med älgfärs blir det godare än någonsin tidigare!

Innehållsförteckning

  1. Den godaste smaksättningen
  2. Vad ska jag servera till älgfärsbiffarna?
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Efter att jag hade fått hem en laddning med älgkött så var jag bara tvungen att testa ett recept på goda biffar. Givetvis är receptet LCHF-vänligt och dessutom rikt på protein. Godare älgfärsbiffar än så här kan du knappast hitta, oavsett om du äter LCHF eller inte.

Den godaste smaksättningen

Den fettsnåla älgfärsen behöver gott om kryddor för att få god, stark smak. I mitt recept har jag valt ut en klassisk kombination av smaker.

För att få fram rätt smaksensation har jag använt lök, dijonsenap, paprikapulver, tamarisoja, vitlökspulver, torkade enbär, örtsalt och torkad rosmarin. Det är inte alla som har enbär hemma i kryddhyllan, men missa inte att köpa hem det. Torkad enbär är nämligen känt för att förhöja viltsmaken, något som du inte vill gå miste om!

Som ett komplement till kryddningen så har jag gjort smeten LCHF-vänlig genom att bland annat använda pofiber istället för klassiskt ströbröd. Receptet innehåller även ägg och smetana för att skapa en smet som håller ihop väl när du steker älgfärsbiffarna.

Mitt recept på älgfärsbiffar har en god, klassisk viltsmak. Det här är helt enkelt kött som du kan servera både till vardags och fest.

Vad ska jag servera till älgfärsbiffarna?

Vad du väljer att servera biffarna med – det bestämmer du själv. Jag kan dock rekommendera allt från blomkålsmos och vitkålsmos till stekta grönsaker och en riktigt god gräddsås.

Själv serverade jag biffarna med stekta grönsaker och en blandsvampsås. Om du vill ha tips på en riktigt god sås, då rekommenderar jag dig att göra den här kantarellsåsen och sen byta ut svampen mot vad du nu känner för. Jag valde att använda en del torkad svamp i såsen på bilden.

Näringsvärde

Som du kan se så räcker mitt recept till 10 portioner. Jag använder hela 1,6 kg älgfärs och det blir runt 40 biffar. Det är ett perfekt recept för dig som vill göra extra biffar och frysa in. De blir nämligen minst lika goda att tina, värma upp och servera en stressig vardagskväll.

Genom att kika på en bild från Kostbevakningen så ser du direkt vilken näring mina LCHF-vänliga älgfärsbiffar innehåller.

Näringsvärden i en tabell för detta receptet på älgfärsbiffar.

Biffarna innehåller mycket få kolhydrater per biff, så de behöver du knappt ens snegla åt. Älgfärs har generellt en låg fetthalt, men den höjs lite av att det är fet smetana i smeten.

Eftersom nivån av både kolhydrater och fett är relativt låg, så har du stora möjligheter att själv konstruera lunchen eller middagen med valfria feta tillbehör.

Om du hellre vill göra helt vanliga pannbiffar med nötfärs eller blandfärs, så tycker jag att du ska kika på mitt recept här: Pannbiffar

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 1,60 kg Älgfärs
 150 g Hackad lök
 3 Ägg
 2 deciliter Smetana
 3 msk Dijonsenap
 1 dl Pofiber
 3 msk Tamarisoja
 1 tsk Örtsalt

 

Gör så här:

1

Mortla enbären.
Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn fin färs.

2

Smaka av genom att göra ett stekprov av en liten kladd med färs så det är en bra smak och lagom med salt och peppar.

3

Forma sedan biffar efter önskad storlek och stek i smör och olja. Jag gjorde närmare 40 biffar av detta.
De ska få fin färg på båda sidor och sedan kanske det måste gå klart i ugnen. Var dock försiktig så du inte kör de för länge, för älg kan lätt bli torrt.

4

Servera sedan med en god svampsås och lite smörstekta grönsaker.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 6

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1,60 kg Älgfärs
 150 g Hackad lök
 3 Ägg
 2 deciliter Smetana
 3 msk Dijonsenap
 1 dl Pofiber
 3 msk Tamarisoja
 1 tsk Örtsalt

Instruktioner

1

Mortla enbären.
Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn fin färs.

2

Smaka av genom att göra ett stekprov av en liten kladd med färs så det är en bra smak och lagom med salt och peppar.

3

Forma sedan biffar efter önskad storlek och stek i smör och olja. Jag gjorde närmare 40 biffar av detta.
De ska få fin färg på båda sidor och sedan kanske det måste gå klart i ugnen. Var dock försiktig så du inte kör de för länge, för älg kan lätt bli torrt.

4

Servera sedan med en god svampsås och lite smörstekta grönsaker.

Älgfärsbiffar
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida