En riktigt mustig älgfond.
Detta recept går att använda till att göra kalvfond med om man vill, fast då kan man hoppa över enbären och sen använda kalvben istället som man lätt får tag i hos en lokal slaktare.
Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.
Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.
Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Lägg ut benen på plåtar tillsammans med grönsakerna och tomatpurén. Rosta i ugnen på typ 225 grader tills dess att det är lite färg på benen och grönsakerna.
Stjälp sedan över allt i en stor gryta (typ 20 l) och täck med vatten. Sedan så är det bara att låta det koka upp. Skumma utav, häll i alla kryddor utom örtkryddorna och låt fonden koka på låg värme i typ 1-2 dygn. Viktigt att man inte låter det koka torrt. Fyll på med vatten allt eftersom.
Lyft sedan ur benen och sila fonden.
Koka sedan ner den till hälften i med örtkryddorna och låt koka typ 20 minuter.
Sila av kryddorna och låt svalna.
Jag brukar sedan frysa in i iskubspåsar.
Väldigt enkelt att ta fram sedan till vinterns grytor m.m.
Richard says:
En fråga . Varför märgfria ben ?
/Richard
Johan says:
Främst slöseri. Fettet blir ett lock när det kallnar och bör lyftas av. Härsknar i frysen. Brukar spara märgben till grytor och soppor. Men använder man andra ben så får man smaken, gelatinet och oljorna från benen. Bara fylla i istärningspåsar.