Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Alis kebab (sous vide)

3,92 av 34 röster
Alis kebab (sous vide)

Alis kebab som görs med hjälp av sous vide-teknik har blivit en riktigt stor snackis i den stora sous vide-gruppen på Facebook för oss i Sverige. Visste du att den är LCHF-vänlig? Det här är helt enkelt det perfekta köttet för dig som vill lyxa till det på helgen.

Hemlagad kebab är minst lika gott som färdigköpt. Dessutom kan du själv styra över vilka kryddor som används och du slipper onödigt socker eller tillsatser i maten.

Innehållsförteckning

  1. Tillaga köttet med sous vide
  2. Välj rätt färs
  3. Goda tillbehör som passar
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Här får du ett recept som är ack så enkelt att göra, men som blir helt magiskt gott. Det är en perfekt hemlagad kebab som du kan använda till bland annat kebabsallad med fet sås.

Skaffa en sous vide för att tillaga din kebab

För att lyckas med den här hemlagade kebaben behöver du en sous vide-cirkulator. Det är det ultimata köksredskapet för dig som tycker om att experimentera i köket för att få perfekt tillagade rätter. Dessutom behöver du en vakuumförpackare för att få ett riktigt kompakt kött att tillaga sous vide.

Om du inte har en sous vide hemma ännu så är det dags att köpa en! Det finns nämligen otroligt många LCHF-vänliga rätter som du kan tillaga med en sous vide. Både sous vide och vacuumförpackare blir allt vanligare att ha i hemmet, och det syns på antalet recept som finns.

Om du nu mot förmodan inte vill skaffa dig en sous vide, så kan du faktiskt göra egen kebab ändå. Spana in detta receptet: Hemlagat kebabkött

Välj rätt färs till din hemlagade kebab

Du kan välja vilket kött du vill för kebaben. I min hemlagade kebab brukar jag använda vanlig nötfärs med hög fetthalt. Det går dock även bra att använda allt från blandfärs till älgfärs. Ta det du har hemma i frysen!

Men, om man ska se till den kebaben som man köper i affären, eller på kebabhaket, så är det nötfärs som man använder. Men, försök att hitta en nötfärs som har bra med fett, eller så kan du mala eget kött.

Tips på goda tillbehör till din hemlagade kebab

Vad ska man då ha för tillbehör till sin hemmagjorda kebab?

Ja, det beror ju på om du har tänkt att äta en kebabrulle, eller kebabsallad, eller kanske en kebabpizza.

Vad du än väljer att göra, så vill du nog ha lite sallad, tomat, gurka, feferoni och några goda såser.

Kebabrulle Har du planer på att göra en rulle, så blir brödet den svåra delen om du äter lchf. Men, jag har gjort kebabrulle med äggwrap som bröd och det funkar toppen!

Kebabsallad Om jag beställer mat på pizzerian, då brukar jag alltid beställa kebabsallad. Du kan göra din egen sallad utan några som helst bekymmer. Isbergssallad, gurka, tomat, feferoni, rödlök och sen en god vitlökssås och kanske lite stark röd kebabsås med.

Kebabpizza Om du vill göra egen kebabpizza, då skulle jag säga att du ska använda dig av Fat Head botten. Sen så har du på tomatsås, ost och kebabkött. När du sen tar ut pizzan, så toppar du med lite grönsaker och god vitlökssås och kanske röd kebabsås.

Vitlökssås Den absolut godaste vitlökssåsen till en kebab, det tycker jag är Crème Toum. Efter att jag fick det på ett kebabställe i Malmö, så vill jag inte ha något annat. Men, vill du har en lite mer rinnig vitlökssås, då kan du testa på denna smarriga vitlökssåsen.

Röd kebabsås Jag har testat på att göra en egen röd kebabsås några gånger och denna blev riktigt god. Tillsammans med en vitlökssås så blir det en perfekt kombination.

Näringsvärden

Kebaben har en riktigt bra näringsprofil för dig som äter både strikt och liberal LCHF. Den innehåller nämligen bara köttfärs, ägg och kryddsättning! Du kan även äta det här kebabköttet på din ketokost.

När jag lägger in alla ingredienserna hos Kostbevakningen så ser vi att vi får följande näringsvärden.

Näringsvärden för detta receptet på kebab.

Du kan servera köttet med en stor mängd goda tillbehör. Kanske vill du göra falska pommes på stekta vaxbönor, eller varför inte servera kebaben med en riktigt krispig sallad och smakrik vitlökssås?

Bild: Simon Engmalm
Recept: Ali Saghai

Total tid: 3 timmar 50 minuter
Portioner: 5
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Förslag på såser

  • Crème Toum
  • Röd kebabsås

Du behöver

Instruktioner

  • Blanda ihop färsen riktigt ordentligt, den skall arbetas väl för att bli så kompakt som möjligt. Någon har tipsat om att köra alla ingredienser i en matberedare med kniv för att få färsen riktigt slät och fin på samma sätt som man gör Wallenbergare, vilket låter helt vettigt.
  • Lägg sedan ut färsen likt en tjock korv på plastfilm och snurra in den i plastfilmen så den blir riktigt packad. Se på filmen längre ner.
    Alis kebab (sous vide)
  • Vacuumförpacka nu ”korven”. Har du en plastfilm som tål värme så kan du låta den ligga kvar i plastfilmen när du vacuumförpackar den, annars får du försiktigt försöka att föra över den till vacuumpåsen. Om den tappar formen så kan du försöka att forma till den igen efter att du vacuumförpackat den.
  • Kör nu den sous vide på 63 grader i 3,5 timmar. Har du gjort väldigt tjock kebab får du kanske lägga på lite tid.
    Alis kebab (sous vide)
  • Ta upp den och låt den svalna av snabbt och lägg den i kylen sedan så den blir riktigt kylskåpskall.
  • Skiva upp den. Har du skärmaskin kan du stoppa den i frysen en stund och skiva den sedan.
    Alis kebab (sous vide)
  • Stek den sedan snabbt i varm panna med smör och servera med de tillbehör som du tycker om.
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
3,92 from 34 votes (34 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg