Aubergine med fetaost och vitlöksdoftande valnötter
Detta är ett recept som kan funka både som ett tillbehör till en god köttbit, eller fisk, eller så äter man den precis som den är som en helt egen vegetarisk rätt.
Lenas väninna Anne lagade denna rätt från Grekland och hon blev så imponerad av smaken att hon försökte återskapa den hemma. Resultatet blev detta receptet.
Auberginen är en utmärkt källa till vattenlösliga fibrer som är bra för tarmfloran och rik på B-vitamin, kalcium, folsyra och fosfor. Dessa näringsämnen skyddar hjärncellerna och förbättrar kognitiv funktion.
Om du inte tycker om fetaost, så kan du använda en annan ost istället, till exempel en god mozzarella eller kanske en Chevré.
Receptet ger 4 halvor av aubergine och en halva räcker bra om man har det som ett tillbehör, men ska man äta det som en egen rätt i sig, så kanske man vill ha två per person.
Recept och bild: Lena
Ingredienser
- 2 st Aubergine
- 2 st Tomater
- 1 dl Valnötter
- 5 st Vitlöksklyftor
- 1 dl Färska örter
- 150 g Fetaost
- 1 msk Rödvinsvinäger
- 0,5 msk Balsamvinäger
- 1 msk Olivolja
- 1 st Citron
- salt
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 200°C.
- Skölj auberginerna och lägg dom i en ugnsfast form. Placera dom i mitten av ugnen och låt dom vara i ugnen cirka 20 minuter.
- Hacka vitlöken och valnötterna lite grovt och rosta dom tillsammans i en stekpanna på svag värme.Ställ åt sidan så länge.
- Nu är det dags att börja montera ihop våra goda auberginer.
- Dela auberginerna på längden så att du får fyra “båtar”.
- Skär ett rutnät i varje halva i själva köttet.
- Ringla över olivolja och rödvinsvinäger. Salta lite och låt auberginerna dra åt sig saltet och övriga smaker ett tag.
- Tärna tomaterna.
- Fördela valnötterna och vitlöken på varje halva.
- Lägg på tomaterna ovanpå och sedan dina färska örter.
Ska auberginerna in i ugnen igen, när de är delade och tomater och allt annat ligger på?