Baba ganoush

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 23 röster - Betygsätt

Letar du efter den perfekta sidorätten för LCHF? Baba ganoush är en aubergineröra som man ofta äter till meze. Men den passar minst lika bra…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Baba ganoush
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning45 minTotalt55 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Letar du efter den perfekta sidorätten för LCHF? Baba ganoush är en aubergineröra som man ofta äter till meze. Men den passar minst lika bra till helgens ostbricka, fröknäcke eller som tillbehör till kött, fisk och kyckling.

Innehållsförteckning

  1. Så lyckas du med din auberginedipp
  2. Välj rätt olivolja
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Baba ganoush är en krämig aubergineröra som finns i hela mellanöstern. Den äts även i Grekland och många länder runt omkring. Det finns olika varianter på recept, så det gäller att hitta sin egen favorit. Det här är mitt sätt att göra baba ganoush på. Givetvis är alla ingredienser LCHF-vänliga.

Inspirationsbild på Baba Ganoush
Bild av -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ från Pixabay

Så lyckas du med baba ganoush

Mitt hemliga tips är att grilla auberginen före. Då får den en djupare smak och en mer rökig ton. Det går lika bra att använda ugnen, så båda alternativen finns med i mitt recept. Grönsaken ska bli mjuk och få rejält med färg innan den är färdig.

Kom ihåg att mixa hela aubergineröran rejält. Det ska bli en krämig smet som är enkel att dippa i.

Välj rätt olivolja till Baba ganoush

Ett annat tips är att använda en god olivolja. Du kommer vinna mycket i smak på att välja en lite dyrare olja som smakar gott. Olivolja är nämligen en framträdande ingrediens i min baba ganoush.

Om du tror att du inte tycker om den här röran så kan det egentligen vara så att det är olivoljans smak du inte tycker om. Olivoljan är inte bara viktig för smakens skull. Den hjälper även till att öka fetthalten rejält. Det gör Baba ganoush till en perfekt sidorätt för alla som äter LCHF.

Näringsvärde

Receptet på min goda Baba ganoush är inte bara LCHF-vänligt. Det är även näringsrikt intressant eftersom alla ingredienser är växtbaserade och därmed rika på allt från vitaminer till mineraler. Aubergine innehåller bland annat vitamin A, C, kalcium och järn.

Tabell med ingredienser och näringsvärden för detta receptet på Baba ganoush.

Kostbevakningen visar att rätten innehåller 53 gram kolhydrater för fyra portioner, men räkna gärna bort alla kolhydrater från kryddor. Dessutom så ska man inte vara rädd för att det är lite kolhydrater i grönsaker, för dom innehåller även massor av viktiga näringsämnen och vitaminer som jag nämnt ovan.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 3 st Auberginer
 3-5 vitlöksklyftorEfter smak.
 0,50 dl Olivolja
 2 msk Tahini
 1,50 msk Pressad citron
 Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

På grillen
1

Om du har grillen igång eller har gasolgrill så tycker iaf jag att det blir godast att grilla auberginerna. Det kommer att ge den där extra smakkicken till din Baba ganoush.

2

Picka hål i auberginerna med en gaffel runt om överallt.

3

Lägg dom på grillen och låt de ligga tills dom i stort sett är svarta. Vänd och låt ligga lika länge på andra sidan.
Det tar mellan 20-40 minuter beroende på värmen på grillen.
Dom ska alltså nästan vara helt brända på skalet och mjuka inuti.

I ugnen
4

Sätt ugnen på 250 grader och grill.

5

Picka hål i auberginerna med en gaffel runt om överallt.
Lägg dom på ett galler och en plåt under.

6

Ställ in dom i ugnen och grilla de tills de är svarta. Vänd på dom och grilla lika länge på andra sidan.
Det tar mellan 20-40 minuter beroende på effekten i din ugn.
Dom ska alltså nästan vara helt brända på skalet och mjuka inuti.

Fortsätt så här
7

Lägg dom i en bunke eller en kastrull och täck med plastfilm.
Låt dom ligga där och svalna.
Detta gör att smakerna från det grillade kommer att fördelas på ett bättre sätt.

8

Häll av eventuell vätska.

9

Dela på auberginerna och gröp ur innehållet. Skalet kastar du.

10

Lägg innehållet i en matberedare och tillsätt övriga ingredienser.
Mixa ihop allt till en jämn smet.

11

Smaka av med salt och peppar och lite mer citron kanske.

12

Servera din Baba ganoush som tillbehör till lite grillat eller doppa ett gott bröd i röran.

Baba ganoush

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 23

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 3 st Auberginer
 3-5 vitlöksklyftorEfter smak.
 0,50 dl Olivolja
 2 msk Tahini
 1,50 msk Pressad citron
 Nymalen svartpeppar

Instruktioner

På grillen
1

Om du har grillen igång eller har gasolgrill så tycker iaf jag att det blir godast att grilla auberginerna. Det kommer att ge den där extra smakkicken till din Baba ganoush.

2

Picka hål i auberginerna med en gaffel runt om överallt.

3

Lägg dom på grillen och låt de ligga tills dom i stort sett är svarta. Vänd och låt ligga lika länge på andra sidan.
Det tar mellan 20-40 minuter beroende på värmen på grillen.
Dom ska alltså nästan vara helt brända på skalet och mjuka inuti.

I ugnen
4

Sätt ugnen på 250 grader och grill.

5

Picka hål i auberginerna med en gaffel runt om överallt.
Lägg dom på ett galler och en plåt under.

6

Ställ in dom i ugnen och grilla de tills de är svarta. Vänd på dom och grilla lika länge på andra sidan.
Det tar mellan 20-40 minuter beroende på effekten i din ugn.
Dom ska alltså nästan vara helt brända på skalet och mjuka inuti.

Fortsätt så här
7

Lägg dom i en bunke eller en kastrull och täck med plastfilm.
Låt dom ligga där och svalna.
Detta gör att smakerna från det grillade kommer att fördelas på ett bättre sätt.

8

Häll av eventuell vätska.

9

Dela på auberginerna och gröp ur innehållet. Skalet kastar du.

10

Lägg innehållet i en matberedare och tillsätt övriga ingredienser.
Mixa ihop allt till en jämn smet.

11

Smaka av med salt och peppar och lite mer citron kanske.

12

Servera din Baba ganoush som tillbehör till lite grillat eller doppa ett gott bröd i röran.

Baba ganoush

Baba ganoush
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/