Det här är ett kanongott recept på bacon och brysselkålsgratäng som du antingen har som tillbehör till något, eller så äter du det som det är. Jag skulle nog själv servera det till någon god kycklingrätt, t ex hasselbackskyckling.
Om du vill göra gratängen vegetarisk så är det bara att du utelämnar baconet. Då kan du tillsätta lite tärnad paprika istället eller något annat gott.
Oavsett vad, så är det kanongott och perfekt för dig som äter LCHF/low carb/lågkolhydratkost.
Recept och bild: 12 tomatoes
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.
Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.
Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.
Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.
Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.
Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.
Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.
Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.
Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.
Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.
Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!
Sara says:
Det här blev gott. Hade överbliven julskinka som jag använde i stället för bacon.
LCHF-arkivet says:
Perfekt att använda upp julskinkan i en sån här gratäng! =)