Bacon och brysselkålsgratäng

8
Innehåll
Det här är ett kanongott recept på bacon och brysselkålsgratäng som du antingen har som tillbehör till något, eller så äter du det som det är. Jag skulle nog själv servera det till någon god kycklingrätt, t ex hasselbackskyckling.
Om du vill göra gratängen vegetarisk så är det bara att du utelämnar baconet. Då kan du tillsätta lite tärnad paprika istället eller något annat gott.
Oavsett vad, så är det kanongott och perfekt för dig som äter LCHF/low carb/lågkolhydratkost.
Total tid:
55 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
- 600 g brysselkål, rensad
- 225 g bacon
- 2,25 dl cheddarost (riven)
- 1 dl prästost (riven)
- 2 dl grädde 40%
- 2 msk olivolja
- 1 st ägg
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.
- Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.
- Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.
- Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.
- Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Gjort den en vända men körde inte kålen tillräckligt. Trodde den skulle mjukna mer mot slutet men den kalla äggstanningen stoppade kokningen. Var en trevlig rätt. 5 stjärnor om jag fått den lite mjällare.