Bacon och brysselkålsgratäng
Sparat av:
1
st
Innehåll
Det här är ett kanongott recept på bacon och brysselkålsgratäng som du antingen har som tillbehör till något, eller så äter du det som det är. Jag skulle nog själv servera det till någon god kycklingrätt, t ex hasselbackskyckling.
Om du vill göra gratängen vegetarisk så är det bara att du utelämnar baconet. Då kan du tillsätta lite tärnad paprika istället eller något annat gott.
Oavsett vad, så är det kanongott och perfekt för dig som äter LCHF/low carb/lågkolhydratkost.
Sparat av:
1
st
Portioner: 4
Ingredienser
- 600 g brysselkål, rensad
- 225 g bacon
- 2,25 dl cheddarost (riven)
- 1 dl prästost (riven)
- 2 dl grädde 40%
- 2 msk olivolja
- 1 st ägg
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.
- Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.
- Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.
- Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.
- Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!