Bacon och kycklingpaj
En riktigt mumsig kycklingpaj, det är allt som behövs när hungern sätter in. Med hjälp av en LCHF-vänlig pajbotten så skapar du snabbt en smarrig paj som mättar många magar.
Innehållsförteckning
Bacon och kyckling är en kombination som aldrig kan bli fel. Smakerna gifter sig i munnen och resultatet blir fantastiskt varje gång. Så varför inte tillsätta dem till en ljuvlig matpaj?
Kycklingpaj med krämig fyllning
Kyckling kan vara väldigt gott på egen hand, men ibland krävs det något extra. En riktigt härlig smakkombination av rökt bacon, kapris, fransk senap och persilja gör kycklingen gott sällskap i pajen. Det är alla simpla ingredienser som de flesta redan har hemma i kylskåpet. Därför är det så enkelt att snabbt sno ihop den här pajen.
Eftersom kycklingpajens fyllning innehåller både ägg, grädde och riven ost så blir den mjuk, len och krämig. Det är alltså omöjligt att få en torr paj.
Kycklingpajen ska stå inne i ugnen i 25 minuter till dess att fyllningen har stelnat. Sedan är det bara att servera den med en god vitkålssallad av något slag, till exempel min riktigt goda pizzasallad eller varför inte en krämig coleslaw om du vill ha något ännu mer mättande.
Jag kan garantera att även de som inte äter LCHF kommer att sluka sin pajbit. Det är nämligen ingen större smakskillnad på den här pajen och en vetemjölsfylld pajbotten. Jag skulle nästan vilja påstå att pajskalet i denna pajen är godare än en klassisk på vetemjöl.
Det perfekta pajskalet
När du tillagar en LCHF-vänlig kycklingpaj (och andra pajer också för den delen) så behöver du en bra pajbotten. Den må inte vara viktig för själva smaken, men den är viktig för konsistensen, texturen och pajupplevelsen.
I min kycklingpaj innehåller pajskalet bara mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och några få ingredienser till. Alltså inget vetemjöl så långt ökat kan nå. Pajskalet jag använde var det här: Pajskal (LCHF). Använd det gärna till fler matpajer, för kolhydratinnehållet är mycket lågt.
Näringsvärde
Vad innehåller då denna smaskiga kycklingpaj för näring? Givetvis innehåller den gott om nyttiga vitaminer och mineraler, men även 38 gram protein per portion. Pajen innehåller dessutom hela 294 gram fett, vilket blir 73,5 gram per portion. Kan det bli mer LCHF-vänligt än så?
(Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen)
Pajen innehåller runt 6 gram kolhydrater per portion, vilket är en mycket bra nivå för att vara en paj. Den är alltså helt LCHF-vänlig tack vare botten som saknar vetemjöl.
Ingredienser
Instruktioner
Pajskalet
- Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
- Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
- Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
- Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
- Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fyllningen
- Strimla baconet, hacka rödlöken och vitlöken och skär kycklingen i mindre bitar.
- Häll det stekta i pajskalet och fördela det jämnt.
- Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 25 minuter tills det att pajen har stelnat helt.
- Tag ut och servera med en god blandsallad.