Hoppa till innehåll
Open navigation

Bacon och olivpaj

4,75 av 4 röster
Sparat av: st
Bacon och olivpaj

Denna bacon och olivpajen hittade jag på häromdagen när jag inte hade så mycket i kylen efter all julmat och helger.

Men, som alltid när det kommer till olika pajrecept så blev det helt fantastiskt gott vilket är mycket tack vare att paj är så lätt att göra, speciellt matpaj tycker jag.

En närbild på en bit bacon och olivpaj som ligger på en tårtspade

Innehållsförteckning

  1. Utrustning som används
  2. Variera din paj
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner – Gör så här

Utrustning för att få till en bra pajdeg

För att göra pajdegen till min bacon och olivpaj så använder jag mig av en matberedare, det tycker jag är det absolut smidigaste sättet att få till en bra pajdeg.

Tips på vettig matberedare: Köp en bra matberedare

Som form använder jag en springform som är 22 cm i diameter. Här hittar du en bra springform: Köp springform 22 cm

Du kan självklart använda dig av en mindre springform vilket gör att pajen blir lite högre, men då kan den kräva längre tid i ugnen.

Annan utrustning som jag använder
Nedan så tipsar jag om annan köksutrustning som jag använder i detta receptet. Det är bara tips från mig för att göra din matlagning lite roligare. Dessa produkter är sådana som jag själv använder mig av.

Knivar Att investera i ett par riktigt bra knivar, det är guld värt. Jag har använt mina Globalknivar i över 25 år och dom har garanterat över 25 år till i sig.

Skärbräda En vettig skärbräda, det är mycket värt det. En i massivt trä, gärna ändträ är helt underbart att jobba på. Denna skärbräda i akaciaträ är inte bara snygg, den är grymt skön att jobba på!

Variera din bacon och olivpaj

Ett väldigt lätt sätt att variera denna redan goda matpaj, det är genom att byta ut till exempel den hackade persiljan mot någon annan typ av örter. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att använda lite hackad basilika eller oregano istället. Det passar toppen med oliverna.

Istället för den rivna osten kan du tillsätta lite smulad fetaost istället, vilket tillsammans med oliverna och eventuellt lite basilika kommer att funka riktigt bra ihop.

Om du inte har bacon, då kan du ta lite rökt skinka istället.

Näringsvärden

Om man kikar på näringsvärdena för denna bacon och olivpajen, så ser man rätt snabbt att den mängd kolhydrater som receptet innehåller kommer från pajskalet, närmare bestämt från mandelmjölet och kokosmjölet.

Men, det är inget som du behöver oroa dig över. Pajen är för minst 4 portioner och då blir det inte så mycket kolhydrater per portion. I övrigt så är näringsinnehållet väldigt bra om man ser till lchf.

En tabell med näringsvärden för denna bacon och olivpaj
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Total tid: 1 timme
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Pajdeg

Fyllningen

Tips på god sallad att servera till

  • Tomat och löksallad
  • Grönkålssallad med parmesan och citron
  • 3-veckorssallad
  • Pizzasallad

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Tärna smöret och tillsätt det till de torra ingredienserna i matberedaren.
  • När du börjar få ihop ingredienserna kan du tillsätta ägget och vattnet under tiden som du fortsätter att köra matberedaren. Kör tills det att du har en jämn och fin pajdeg.
  • Tryck ut degen i din springform, så tunt som möjligt. Se även till att du trycker upp degen ett par centimeter på kanten, så att du för ett kantskydd.
  • Nagga botten och ställ in den i frysen i cirka 15 minuter.
  • Förgrädda pajdegen i 10 minuter på 175°C. Ta ut och låt den svalna lite.

Fyllningen

  • Strimla baconet och bryn det i en stekpanna.
  • Hacka lök och oliver. Tillsätt det till baconet och låt det fräsa med lite så att löken mjuknar.
  • Lägg baconblandningen i pajbotten. Fördela det jämnt.
  • Blanda ihop ägg, grädde, ost och hackad persilja. peppra lite med nymalen svartpeppar och salta lite.
  • Häll äggstanningen i pajskalet.
  • Skiva tomaten och placera ut skivorna på toppen av äggstanningen.
  • Ställ in pajen i ugnen på 175°C (varmluft) och grädda den i cirka 25-30 minuter tills det att den har fått fin färg och stanningen har satt sig.
  • Ta ut och låt den stå några minuter för att sätta sig innan du hugger in. Servera gärna med en god sallad av något slag.
    bacon och olivpaj3
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg