Baconlindad fläskfilé i ugn

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 33 röster - Betygsätt

Baconlindad fläskfilé i ugn är en klassiker som funkar lika bra till en finare lunch som till fredagsmiddagen. Den passar dessutom allas smaker! Om jag…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Baconlindad fläskfilé
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning45 minTotalt1 tim
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Baconlindad fläskfilé i ugn är en klassiker som funkar lika bra till en finare lunch som till fredagsmiddagen. Den passar dessutom allas smaker!

Om jag ska vara ärlig så är det inte ofta jag köper fläskfilé, men jag hittade en fin köttbit häromdagen och kände för att göra något gott med den. Då fick det bli en baconlindad fläskfilé i ugn och till den serverade jag en enkel sallad och min goda champinjonsås.

Innehållsförteckning

  1. Smaksätt din fläskfilé i ugn
  2. Alternativa sätt att tillaga fläskfilé
  3. Stektermometer
  4. Tips på tillbehör att ha till
  5. Näringsvärden
  6. Ingredienser
  7. Instruktioner

Smaksätt din fläskfilé i ugn

Till smaksättning använde jag Urtekrams grillkrydda och salt, men du kan välja dina favoritkryddor. Salt och peppar är givet, men sen då? Riven eller hackad vitlök, rosmarin och timjan är riktigt goda kryddor till fläskfilé.

Om du vill öka på den lite rökiga smaken som du får av baconet, då kan du tillsätta rökt paprikapulver i din kryddblandning, eller varför inte lite chipotle chilipulver. Grymt gott!

Sous vide och grill

Fläskfilé i ugn är riktigt gott, men det finns fler sätt att tillaga köttet på! Här får du lite tips.

- Sous vide Fläskfilé är fantastiskt att tillaga sous vide och har du inte testat någon än så är det verkligen dags. I så fall så följer du alla steg i instruktionerna tills dess att du ska ställa in fläskfilén i ugnen.

Då vakuumförpackar du istället köttet och kör det i din sous vide. Jag skulle välja 60 grader i cirka 2 timmar. När köttet är klart så bränner du snabbt på det igen i en varm panna för att få en bättre yta. Men du ska ändå bryna det innan "badet".

Det blir en så kallad dubbelbryning och det ger en extra fin stekyta eller Maillard.

Var inte rädd för temperaturen, den stora fördelen med sous vide är att man kan sänka stektemperaturen enormt mycket utan att det finns risk för bakterier då allt blir pastöriserat.
Det är en smaksak hur man vill att köttet ska vara. Vill man ha det lite mer genomstekt, då kan man köra 65 grader i 1,5 timme.

- Grilla fläskfilén Grillat är godast? Ja, det är det många som tycker. Det ger oslagbart mest smak till köttet, men det är även lite mer jobb. Dessutom är det inte alltid så skoj att ställa sig vid grillen när det är vinter och smällkallt. Då funkar en fläskfilé i ugnen bättre.

Om du ska testa att grilla fläskfilé, då tycker jag att bästa sättet är att först grilla på riktigt hög värme för att få en fin yta. Sen grillar du på indirekt värme. Sen ska du låta köttet vila en stund innan du skär upp det.

Just att låta köttet vila lite innan man sätter kniven i det är otroligt viktigt, för annars är risken stor att köttsaften rinner ur köttet och lämnar kvar en torr och tråkig fläskfilé.

Stektermometer

En sak som är oumbärlig i köket enligt mig är en stektermometer.

Om du vill tillaga kött så att det verkligen blir helt perfekt, då ska du införskaffa en stektermometer. Den ska gärna vara digital så att köttet får exakt rätt stekgrad.

Jag har själv flera olika varianter. Dels har jag en inbyggd i ugnen som är helt oslagbar, sen har jag en som jag använder vid spisen och sen ytterligare en till grillen/röken.

Om du inte har en stektermometer så tycker jag att du ska investera i en. Den är otroligt bra att ha när man ska få kött exakt i temperatur. Du slipper du gå på känsla och får ett perfekt kött varje gång.

När du tillagar fläskfilé i ugn, så är det otroligt viktigt att inte låta fläskfilén gå för länge, för i så fall finns risken att det blir riktigt torrt.

Läs mer om innertemperaturer/stekgrader här.

Tips på goda tillbehör

Personligen tycker jag att det är väldigt gott med en god gratäng till fläskfilé i ugn. Min favorit är en vitkålsgratäng som är helt magisk, speciellt när den har lite hetta i sig.

Annars kan en LCHF-anpassad duchesse funka fint till fläskfilé i ugn. När det är säsong för spetskål, då måste du testa att göra lite rostad spetskål. Det kommer du älska!

Det finns dessutom gott om goda såser att servera till köttet. Till exempel min champinjonsås eller en fantastiskt goda grönpepparsås.

Näringsvärden för baconlindad fläskfilé i ugn

Min fläskfilé i ugn har en riktigt bra näringsprofil. Tack vare att de enda ingredienserna är protein och kryddor, så passar rätten för alla som äter keto, strikt och liberal LCHF. Maträttens totala kolhydrater beror sedan på vilka tillbehör du väljer.

Tabell med näringsvärden för baconlindad fläskfilé i ugn.

Stek gärna maten i gott om smör för att öka fetthalten i maten.

Var inte detta exakt det recept du sökte utan är mer ute efter att göra en god gryta istället? Då ska du testa på att laga min fantastiskt goda fläskfilégryta.

 

Ingredienser

Mängd3 Portioner
 500 g Färsk fläskfilé
 Kryddor efter smak
 Olja & smör till stekning
Förslag på tillbehör
Du behöver

 

Gör så här:

1

Putsa filén från senor.

2

Krydda den ordentligt runt om.

3

Vira baconet runt hela fläskfilén så att hela köttbiten är täckt av bacon.

4

Bryn köttet runt om i en het panna. Viktigt att du har bra värme i pannan så den inte behöver ligga så länge i stekpannan.

5

Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen.
Kör den tills du har en innertemperatur på 70 grader.

6

Ta ut och låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp den.
Detta är otroligt viktigt för annars kommer all köttsaft rinna ut och du får en väldigt torr köttbit.

7

Servera med goda tillbehör.

Baconlindad fläskfilé

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 33

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Färsk fläskfilé
 Kryddor efter smak
 Olja & smör till stekning
Förslag på tillbehör
Du behöver

Instruktioner

1

Putsa filén från senor.

2

Krydda den ordentligt runt om.

3

Vira baconet runt hela fläskfilén så att hela köttbiten är täckt av bacon.

4

Bryn köttet runt om i en het panna. Viktigt att du har bra värme i pannan så den inte behöver ligga så länge i stekpannan.

5

Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen.
Kör den tills du har en innertemperatur på 70 grader.

6

Ta ut och låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp den.
Detta är otroligt viktigt för annars kommer all köttsaft rinna ut och du får en väldigt torr köttbit.

7

Servera med goda tillbehör.

Baconlindad fläskfilé

Baconlindad fläskfilé i ugn
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida