Beef jerky

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Letar du efter ett läckert och hälsosamt snacks som passar in i din lchf-livsstil? Prova vårt enkla recept på lchf-vänligt beef jerky som är fritt…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Beef jerky -  - LCHF-arkivet
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse4 tim 30 minTillagning4 timTotalt8 tim 30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Letar du efter ett läckert och hälsosamt snacks som passar in i din lchf-livsstil? Prova vårt enkla recept på lchf-vänligt beef jerky som är fritt från socker och gluten.
Med tunnskivat nötkött marinerat i god marinad, får du ett smakrikt och proteinrikt tilltugg som passar perfekt för lchf.

Beef jerky stående i en glasburk.

Olika tillagningsmetoder för beef jerky

Det går att använda flera olika sätt att göra sin egen hemgjorda beef jerky och egentligen så är väl inget av sättet bättre eller sämre, utan det handlar mer om vad du själv tycker är smidigast.

Beef jerky i varmluftsugn

Du kan med fördel tillaga din egna beef jerky i en vanlig varmluftsugn. Fördelen är att du får plats med rätt mycket kött. använd helst galler, med en plåt under som samlar upp ev. vätska. Ska du använda varmluftsugn till din beef jerky, så ställer du temperaturen på 60°C och tillagar det cirka 4-6 timmar, tills det att köttet är torrt och segt. Tiden beror på hur tunna bitar du har skurit. Lämna gärna en liten glipa på ugnsluckan så att fukten får en möjlighet att lämna ugnen.

Beef jerky i airfryer

Att använda airfryern till att göra egen beef jerky är perfekt som du inte ska göra så stora mängder. Du kan få plats med en hel del om du använder dig av insatser så att du kan placera ut köttet i flera lager, men det är ändå rätt begränsat i hur mycket kött du får plats med.
Temperatur för airfryern bör bara cirka 60°C och tillagningstiden är 3-4 timmar.

Beef jerky i svamptork

Om du har en riktigt bra svamptork, eller egentligen kanske en dehydrator som klarar av att gå upp i lite högre temperaturer, då kan du använda en sådan. Du bör kunna köra en temperatur som ligger på 50-60°C vilket inte alla svamptorkar kan.
Fördelen är att du kan torka stora mängder beef jerky då du kan stapla många ollor ovanpå varandra. Dessutom så drar svamptorkar inte så himla mycket energi.

Men, mitt val faller nog på att använda airfryern. Dels beroende på att det är lätt och smidigt, plus att det oftast ändå bara är jag som tycker om beef jerky i familjen, så jag behöver inte göra så stora mängder.

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 450 g NötköttFransyska/flankstek/innanlår/rostbiff i bit/lövbiff eller liknande magert kött.
Marinad
 1 dl Tamarisoja
 2 msk Fisksås
 1 tsk Lökpulver
 1 tsk VitlökspulverEller några vitlöksklyftor.
 1 tsk Svartpeppar, nymalen
 1 tsk Sukrin gold
 0,50 tsk Liquid smokeHittar du inte, så byt ut paprikapulvret nedan mot rökt paprikapulver istället.
 1 tsk Chili flakesValfritt. Inget måste om du inte vill ha hettan.

 

Gör så här:

1

Skiva köttet tunt. Cirka 3 mm tjockt.
Tänk på att skära tvärs över köttfibrerna för att slippa en seg beef jerky.

Ett tips är att frysa in köttet någon timme innan du ska skiva, så att det är halvfruset när du ska skiva det.
Har du en skärmaskin så är det en rejäl bonus, men det går bra med en stor och vass kockkniv med.

2

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.

3

Lägg det tunnskivade nötköttet i marinaden och låt det marinera i minst 4 timmar eller över natten i kylskåpet.

4

Ta ut nötköttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper för att avlägsna överflödig marinad.

5

Placera nötköttet på ugnsgallret, se till att det inte ligger ovanpå varandra.

6

Torka nötköttet i ugnen/airfryern (60°C) i cirka 4-6 timmar, eller tills det är torkat och segt.

Du kan med fördel vända på köttet efter 2 timmar.

Använder du en dehydrator (frukt- och svamptork) så måste du flytta runt ollorna varje timme för att köttet skall torka jämnt.

7

När köttet är torkat och segt, så tar du ut det och låter det svalna.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 450 g NötköttFransyska/flankstek/innanlår/rostbiff i bit/lövbiff eller liknande magert kött.
Marinad
 1 dl Tamarisoja
 2 msk Fisksås
 1 tsk Lökpulver
 1 tsk VitlökspulverEller några vitlöksklyftor.
 1 tsk Svartpeppar, nymalen
 1 tsk Sukrin gold
 0,50 tsk Liquid smokeHittar du inte, så byt ut paprikapulvret nedan mot rökt paprikapulver istället.
 1 tsk Chili flakesValfritt. Inget måste om du inte vill ha hettan.

Instruktioner

1

Skiva köttet tunt. Cirka 3 mm tjockt.
Tänk på att skära tvärs över köttfibrerna för att slippa en seg beef jerky.

Ett tips är att frysa in köttet någon timme innan du ska skiva, så att det är halvfruset när du ska skiva det.
Har du en skärmaskin så är det en rejäl bonus, men det går bra med en stor och vass kockkniv med.

2

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.

3

Lägg det tunnskivade nötköttet i marinaden och låt det marinera i minst 4 timmar eller över natten i kylskåpet.

4

Ta ut nötköttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper för att avlägsna överflödig marinad.

5

Placera nötköttet på ugnsgallret, se till att det inte ligger ovanpå varandra.

6

Torka nötköttet i ugnen/airfryern (60°C) i cirka 4-6 timmar, eller tills det är torkat och segt.

Du kan med fördel vända på köttet efter 2 timmar.

Använder du en dehydrator (frukt- och svamptork) så måste du flytta runt ollorna varje timme för att köttet skall torka jämnt.

7

När köttet är torkat och segt, så tar du ut det och låter det svalna.

Beef jerky
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida