Beurre Blanc
Beurre blanc, en klassisk smörsås, är ett enkelt och gott sätt att sätta smak till vilken fiskrätt som helst.
Denna krämiga, sammetslena sås är gjord på smör, schalottenlök, vitvinsvinäger och en nypa salt. Det är det perfekta tillbehöret till ångade eller pocherade fiskrätter och kan användas som bas för andra såser.
I en del recept så tillsätter en del lite grädde till sin Beurre blanc, men jag vill påstå att i grundreceptet så skall det inte vara någon grädde i alls, utan bara smör.
Dock, så kan grädden hjälpa till att på ett enklare sätt binda ihop såsen och om det är så att du får en lite för varm sås, så att den skär sig, då kan du tillsätta en liten skvätt grädde under tiden du vispar, så kommer såsen lättare att gå ihop igen.
Några enkla fiskrätter du kan ha denna magiska smörsås till är till exempel torsk i ugn eller lax i ugn. Eller så byter du ut det brynta smöret i detta goda receptet på smörstekt torskrygg till en god Beurre Blanc.
För att sätta den sista pricken över i på såsen, så kan man tillsätta lite färska örter i form av hackad dill, gräslök eller körvel. Även dragon kan vara magiskt gott om man vill.
Oavsett om du letar efter något speciellt att servera på en middagsfest eller bara vill sätta lite flärd på dina vardagliga måltider, kommer beurre blanc säkert att behaga!
En annan otroligt god sås till fisk och speciellt till lax som jag varmt kan rekommendera, det är min goda Sandefjordsås.
Ingredienser
- 1 msk Smör till att fräsa löken
- 3 msk Schalottenlök, finhackad
- 1 dl Torrt vitt vin
- 1 msk Vitvinsvinäger
- 3 st Vitpepparkorn
- 1 pt salt
- 250 g Smör, normalsaltat
- 4 msk Hackade färska örter
Instruktioner
- Börja med att skala och finhacka din schalottenlök.Fräs den mjuk i lite smör. Det är viktigt att löken inte får någon färg, utan att den bara ”svettas”.
- Tillsätt vitt vin, vitvinsvinäger, en liten nypa salt och vitpepparkorn och koka upp det hela. Nu skall detta reduceras till ungefär hälften.
- Sila av reduceringen ner i en annan kastrull. Om du inte har några problem med att det finns lite lökbitar i såsen, så räcker det att du plockar upp vitpepparkornen.
- Börja nu att tillsätta klickar med smör samtidigt som du vispar. Rör om hela tiden medan du håller såsen sjudande på spisen, men såsen får inte koka. Tänk runt 80 grader.Ju mer smör och ju längre du vispar desto tjockare blir såsen. Gör dig redo att bevittna ren magi!När du har fått en fin simmig konsistens på såsen, vilket du kan testa genom att doppa en sked i såsen. När den rinner av skeden, men ändå lämnar kvar lite sås på skeden, då har du en bra konsistens.
- Om du vill ha färska örter i såsen, så ska du nu hacka dom och tillsätta i såsen. Ett annat alternativ är att du strör lite färska örter över hela anrättningen efter att du har tagit sås. Det är en smaksak.Se nu till att servera din sås direkt till en fint tillagad fisk.