Birgitta är så otroligt duktig på att hitta på LCHF-recept som är fantastiskt goda. En pionjär inom lågkolhydratkosten. Här är hennes variant på kardemummakaka som blir otroligt saftig tack vare mandelmjölet.
Helt glutenfri och perfekt om du äter LCHF och vill ha en mjuk kaka till kaffet nån gång ibland.
Recept och bild: Birgitta Höglund
Börja med att smörja en avlång bakform med smör och fördela sesamfröna jämnt i formen.
Knäck ner äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg så att smöret och ägget går ihop ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem tillsammans med grädden i smöret.
Häll smeten i bakformen.
Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall kännas fast när man känner med handen.
Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Börja med att smörja en avlång bakform med smör och fördela sesamfröna jämnt i formen.
Knäck ner äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg så att smöret och ägget går ihop ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem tillsammans med grädden i smöret.
Häll smeten i bakformen.
Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall kännas fast när man känner med handen.
Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.
Ninna says:
Jag tror den blir ännu bättre om alla ingredienser har samma temperatur, dvs ta ut äggen och grädden i samband med smöret! Då blir det nog lättare att få smör och ägg ihop bättre.
LCHF-arkivet says:
Härligt! Tack för återkopplingen.
Ninna says:
Jättegod är den men jag tror det blir ännu bättre om även äggen och grädden är rumstempererade!