Blomkålsgratäng
Här kommer mitt recept på en underbart god blomkålsgratäng som är LCHF-vänlig. Den utgör ett perfekt tillbehör till maten om du har tröttnat på stekta grönsaker och sallader. Ibland är det helt enkelt gott med något krämigt till maten. Det bästa av allt är dessutom att den är enkel att slänga ihop.
Eftersom receptet är ett tillbehör till maten så är det anpassat för fyra mindre portioner. Servera gärna gratängen direkt från ugnen när den är rykande varm och god. Givetvis går det även bra att värma upp den dagen efter om det räcker till en matlåda. Jag vågar lova att det här kommer att bli ett nytt favoritrecept för vardagsmaten!
Krämig blomkålsgratäng för alla måltider
Min blomkålsgratäng må inte se mycket ut för världen, men det är ett perfekt substitut för till exempel potatisgratäng. Den innehåller få ingredienser och går relativt snabbt att tillaga. Den kommer ut ur ugnen redan efter 20 minuter.
Huvudingrediensen utgörs givetvis av blomkål. Det är en riktigt bra allround-grönsak med få kolhydrater och mild smak som kan användas till mycket. Med purjolök som komplement får du in lite extra smak.
För att göra gratängen sådär perfekt krämig använder jag färskost, crème fraiche och grädde. Använd fullfeta produkter för att höja fetthalten i gratängen. Även mozzarellaosten bidrar med smak, krämighet och nyttigt fett.
Välj färsk eller fryst blomkål
Det spelar ingen roll om du använder färsk eller fryst blomkål, utan båda passar utmärkt i gratängen. Om du är rädd för att den frysta blomkålen ska bli för vattnig kan du låta den tina innan du använder den i matlagningen.
Färsk blomkål kan däremot behöva lite extra tid i kastrullen eller ugnen. Om du har bråttom kan du alltid välja att skära den i mindre bitar för snabbare tillagning.
Vad ska jag servera till?
Blomkålgratängens milda smak och feta krämighet utgör ett perfekt tillbehör. Gratängen går att servera till det allra mesta, men gärna till kött med lite extra smak i. Varför inte servera den till en riktigt kryddstark korv?
Jag brukar servera min gratäng till både kött, fisk och fågel. Det spelar ingen roll om proteinet är stekt eller grillat, smakerna gifter sig alltid i munnen.
Näringsvärde
Min blomkålsgratäng räcker till fyra portioner. Den innehåller runt 188 gram fett, vilket blir hela 47 gram per portion. Kan det bli ett mer LCHF-vänligt tillbehör än så? Det är helt enkelt perfekt att servera till ett mer fettsnålt protein såsom kyckling.
Du ser blomkålsgratängens näringsvärde här ovan på bilden från Kostbevakningen. Något som dock inte syns är alla näringsämnen du får från mejeriprodukterna och blomkålen. Det är faktiskt ett riktigt hälsosamt tillbehör till maten. Blomkål är bland annat rikt på C-vitamin, K-vitamin, fibrer och hälsosamma fytokemikalier.
Ingredienser
- 400 g Blomkål
- 100 g Purjolök
- 50 g Färskost (naturell)
- 1 dl Crème fraiche
- 3 dl Grädde
- 5 g Vitlök
- 100 g Mozzarella
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 1 nypa salt
- 1 tsk Timjan (Torkad)
Instruktioner
- Skölj och strimla purjolöken. Lägg den i en kastrull tillsammans med blomkålen som du har skurit i lagom stora bitar/buketter. Hacka vitlöken och lägg i kastrullen.
- Blanda i philadelphiaosten och smaka sen av hur salt och pepparsmaken är.
- Häll upp allt i en liten ugnsfast form och strö ut mozzarellan över det hela. Det går utmärkt att använda annan ost med.
- Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
Min favoritkrydda är oregano och den rar jag helre än timjan