Hummus är gjort på kikärtor normalt sett, men det är inget som vi som äter LCHF äter (om man inte kör på resistent stärkelse). Då finns denna variant på blomkålshummus som är riktigt gott.
Att kalla det för blomkålshummus blir lite fel det med, då hummus betyder kikärtor på arabiska, men det är ändå det bästa namnet jag kan komma på.
Hur som helst så är det grymt gott och perfekt om du vill hålla ner mängden kolhydrater lite.
Recept och bild: My Recipes
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i en bunke och blanda ihop med 1½ msk olja, rökt paprika, ½ tsk salt, spiskummin, chili flakes. Skala vitlöken och tryck till klyftorna lite. Blanda ihop allt.
Lägg upp allt på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 18-20 minuter. Vänd i dem en gång efter halva tiden. Ta ut och låt svalna.
Ta fram en mixer och häll cirka 1 dl vatten i den. Tillsätt allt du haft i ugnen, citronsaft, 3 msk olja, tahini och 1½ tsk salt. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten vid behov. Kika på videon så ser du vilken konsistens det skall ha.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i en bunke och blanda ihop med 1½ msk olja, rökt paprika, ½ tsk salt, spiskummin, chili flakes. Skala vitlöken och tryck till klyftorna lite. Blanda ihop allt.
Lägg upp allt på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 18-20 minuter. Vänd i dem en gång efter halva tiden. Ta ut och låt svalna.
Ta fram en mixer och häll cirka 1 dl vatten i den. Tillsätt allt du haft i ugnen, citronsaft, 3 msk olja, tahini och 1½ tsk salt. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten vid behov. Kika på videon så ser du vilken konsistens det skall ha.
Kia says:
Detta ska absolut provas. Jag kommer att kalla det för Blummus!
LCHF-arkivet says:
Smart namn! Det ska jag komma ihåg ?
Nilla says:
Låter så gott. Nu måste jag få hem lite blomkål bara