Blomkålsmos
Blomkålsmos, eller blomkålspuré som det också kallas, är otroligt gott och dessutom extremt enkelt att tillaga och servera. Moset är ett perfekt tillbehör till det mesta när man äter LCHF och det är en utmärkt ersättare till potatismos.
Om du saknar den lena känsla som potatismos ger i munnen, då är det alltså mos baserat på nyttig och kolhydratssnål blomkål, ett blomkålsmos helt enkelt som du ska satsa på!
Om du vill göra moset än lite godare så kan du blanda i lite färska örter så som persilja, dill eller basilika. Du kan i princip välja vilka örter du vill, allt beroende på vilken mat du ska servera moset till. Då får du lite extra smak på moset och kan variera det i all oändlighet.
Gillar du inte blomkål, så kan du istället testa på att göra ett gott vitkålsmos istället.
Färsk eller frusen blomkål?
När du ska tillaga blomkålsmos, då ställs du direkt inför en viktig fråga. Ska du använda frusen eller färsk blomkål? Jag anser att det går bra att använda båda sorterna, men det finns vissa fördelar med att använda färsk blomkål om du har det hemma.
Det finns en specifik anledning till varför du inte vill använda frusen blomkål. Den frusna varianten är lika nyttig som den färska, men den innehåller en hög halt vatten. Det kan göra ditt mos alldeles för vattnigt och mosigt.
Om du däremot använder färsk blomkål då blir det enklare för dig att styra över konsistensen, oavsett om du vill ha ett slätt mos eller mer textur. Det bästa är helt enkelt att testa dig fram!
Men, om du bara har frusen blomkål, så kan du få bort en stor del av vätskan genom att ånga av blomkålen efter att du har kokat den.
Så här gör du blomkålsmos
Att tillaga blomkålsmos enligt LCHF är enkelt. Kanske är det därför som moset är ett av LCHF-anhängarnas absolut populäraste tillbehör på tallriken. Moset fungerar trots allt lika bra både till vardags som till fest.
För att tillaga moset börjar du med att koka blomkålen i små bitar och ånga bort så mycket vatten som möjligt. Därefter är det dags att mosa blomkålen.
För att mosa blomkålen och få till en fin textur behöver du en mixerstav. Om du inte har någon mixerstav så kan jag tipsa om att beställa en här: Köp en bra stavmixer
Vad ska jag servera till moset?
Nu har du ett riktigt gott och krämigt blomkålsmos vars smak är relativt neutral. Därmed är det ett utmärkt tillbehör till det mesta.
Jag föredrar att servera moset till protein, antingen en god köttbit eller en riktigt smakrik korv. Genom att komplettera moset med en stark, smakrik korv så får du en lyxig variant av en LCHF-mosbricka. Se till att välja en korv av hög kvalitet med hög kötthalt.
Något som normalt sett kanske brukar serveras med potatismos, men som blir precis lika bra med blomkålsmos, det är ugnsbakad falukorv.
Näringsvärde
Man kan kika närmare på näringsvärdet för detta blomkålsmos genom att lägga in alla ingredienserna hos Kostbevakningen. Då får du direkt en uppfattning om hur mycket kolhydrater och fett moset innehåller och hur väl det passar din kosthållning.
Mitt blomkålsmos innehåller totalt 10 gram kolhydrater för en portion, varav 8 kommer från själva blomkålen. Du behöver inte bekymra dig om de kolhydrater som finns i svartpepparn. Du får även med 61 gram fett i moset. Eftersom fettet kommer från rent smör, så är det bra fett för din kropp.
Video
Ingredienser
- 200 g Blomkål
- 75 g Smör
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Skär blomkålen i mindre bitar och koka upp i vatten tills de är riktigt mjuka.
- Häll av vattnet och ställ kastrullen på plattan igen och skaka om så att blomkålen får ångas av så mycket som möjligt. Ju mer desto bättre.
- Smaka av och servera direkt.
U derbart