Blomkålsris
När man äter en LCHF kost bör man inte äta ris, det innehåller helt enkelt alldeles för många kolhydrater. Så, vad ska man istället ha som tillbehör till goda grytor? Mitt förslag är att testa ett gott blomkålsris. Det har nämligen en relativt mild och neutralt smak och passar till det mesta. Dessutom är det ruskigt enkelt att göra.
Innehållsförteckning
Det finns massor av goda maträtter som man gärna skulle ha ris till. Alla dessa rätter passar minst lika bra ihop med näringsrika grönsaksris. Du kan använda såväl broccoli som blomkål när du gör grönsaksris, men det här receptet är fokuserat på just blomkålsris.
Här får du ett grundrecept där du kan välja om du vill koka eller steka ditt blomkålsris. Vill du göra det superenkelt för dig så går det faktiskt att köpa färdigrivet blomkålsris i affären. Du kan till exempel köpa det här: Köp blomkålsris
Enkelt recept för LCHF blomkålsris
Under sommaren och hösten är det säsong för blomkål. Passa därför på att köpa rejält med billig blomkål för att göra ett gott grönsaksris. Det är nämligen det ultimata tillbehöret för dig som saknar ris.
Ris gjort på blomkål har ett bra näringsvärde samtidigt som det innehåller mycket få kolhydrater. Det är därför utmärkt att fylla tallriken med denna nyttiga grönsak som växer ovanjord.
Du kan hacka den färska blomkålen för hand med en kniv, riva den på ett rivjärn eller använda en matberedare. Se till att inte hacka eller riva för fint, då försvinner allt tuggmotstånd. Därefter är det dags att blanchera blomkålen lite snabbt i hett vatten tills den mjuknar.
För att variera ditt ris kan du även välja att steka det. Då får du en annan smak och konsistens. Här kan du testa dig fram för att hitta din favoritmetod för tillagningen. Oavsett metod tar det bara några få minuter innan grönsaksriset är klart.
Vad passar till grönsaksris?
Just blomkålsris är helt perfekt att servera till goda grytor. Grönsaksris passar nämligen utmärkt som en bas till krämiga såser. Jag tycker om att slänga ihop en klassisk korv stroganoff till min rivna blomkål. Det är något som såväl vuxna som barn gillar. Men det är minst lika gott att tillaga en matig fläskfilégryta eller en god kycklinggryta.
Näringsvärde
Blomkålsris är ett utmärkt val för dig som vill ha en snabb och smidig sidorätt till kött, fisk eller fågel. Med ett matigt tillbehör får du i dig mättade livsmedel utan att för den delen fylla hela magen med kolhydrater. En bild från Kostbevakningen visar näringsinnehållet i detta grönsaksris.
Receptet innehåller 7 gram protein, 69 gram fett. 16 gram kolhydrater. Det blir därmed 8 gram kolhydrater per portion, vilket är perfekt för dig som äter en LCHF kost.
Ingredienser
Instruktioner
- Hacka, riv eller kör ditt blomkålsris i en matberedare. Det är lite en smaksak vilken form man vill ha på det och du får själv testa dig fram lite till vad som passar dig bäst.Personligen så brukar jag riva blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn.
Kokt blomkålsris
- Koka upp vatten som du saltar lätt.
- Tillsätt den rivna/hackade blomkålen och blanchera den i 3-5 minuter ungefär. Du får hålla lite koll på det och känna så att det inte blir överkokt. Då blir det lätt grötaktigt.