Blomkålsris

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

När man äter en LCHF kost bör man inte äta ris, det innehåller helt enkelt alldeles för många kolhydrater. Så, vad ska man istället ha…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Blomkålsris på en tallrik med lite blomkålsblad på toppen.
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning10 minTotalt20 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

När man äter en LCHF kost bör man inte äta ris, det innehåller helt enkelt alldeles för många kolhydrater. Så, vad ska man istället ha som tillbehör till goda grytor? Mitt förslag är att testa ett gott blomkålsris. Det har nämligen en relativt mild och neutralt smak och passar till det mesta. Dessutom är det ruskigt enkelt att göra.

Innehållsförteckning

  1. Snabblagat LCHF blomkålsris
  2. Vad passar till grönsaksris?
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Det finns massor av goda maträtter som man gärna skulle ha ris till. Alla dessa rätter passar minst lika bra ihop med näringsrika grönsaksris. Du kan använda såväl broccoli som blomkål när du gör grönsaksris, men det här receptet är fokuserat på just blomkålsris.

Här får du ett grundrecept där du kan välja om du vill koka eller steka ditt blomkålsris. Vill du göra det superenkelt för dig så går det faktiskt att köpa färdigrivet blomkålsris i affären. Du kan till exempel köpa det här: Köp blomkålsris

Enkelt recept för LCHF blomkålsris

Under sommaren och hösten är det säsong för blomkål. Passa därför på att köpa rejält med billig blomkål för att göra ett gott grönsaksris. Det är nämligen det ultimata tillbehöret för dig som saknar ris.

Ris gjort på blomkål har ett bra näringsvärde samtidigt som det innehåller mycket få kolhydrater. Det är därför utmärkt att fylla tallriken med denna nyttiga grönsak som växer ovanjord.

Du kan hacka den färska blomkålen för hand med en kniv, riva den på ett rivjärn eller använda en matberedare. Se till att inte hacka eller riva för fint, då försvinner allt tuggmotstånd. Därefter är det dags att blanchera blomkålen lite snabbt i hett vatten tills den mjuknar.

För att variera ditt ris kan du även välja att steka det. Då får du en annan smak och konsistens. Här kan du testa dig fram för att hitta din favoritmetod för tillagningen. Oavsett metod tar det bara några få minuter innan grönsaksriset är klart.

Vad passar till grönsaksris?

Just blomkålsris är helt perfekt att servera till goda grytor. Grönsaksris passar nämligen utmärkt som en bas till krämiga såser. Jag tycker om att slänga ihop en klassisk korv stroganoff till min rivna blomkål. Det är något som såväl vuxna som barn gillar. Men det är minst lika gott att tillaga en matig fläskfilégryta eller en god kycklinggryta.

Näringsvärde

Blomkålsris är ett utmärkt val för dig som vill ha en snabb och smidig sidorätt till kött, fisk eller fågel. Med ett matigt tillbehör får du i dig mättade livsmedel utan att för den delen fylla hela magen med kolhydrater. En bild från Kostbevakningen visar näringsinnehållet i detta grönsaksris.

Näringsvärden för detta receptet på blomkålsris.

Receptet innehåller 7 gram protein, 69 gram fett. 16 gram kolhydrater. Det blir därmed 8 gram kolhydrater per portion, vilket är perfekt för dig som äter en LCHF kost.

 

Ingredienser

Mängd2 Portioner
 400 g Blomkål
För stekning
 50 g Smör

 

Gör så här:

1

Hacka, riv eller kör ditt blomkålsris i en matberedare. Det är lite en smaksak vilken form man vill ha på det och du får själv testa dig fram lite till vad som passar dig bäst.

Personligen så brukar jag riva blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn.

Kokt blomkålsris
2

Koka upp vatten som du saltar lätt.

3

Tillsätt den rivna/hackade blomkålen och blanchera den i 3-5 minuter ungefär. Du får hålla lite koll på det och känna så att det inte blir överkokt. Då blir det lätt grötaktigt.

Stekt blomkålsris
4

Stek det i lite smör/olivolja tills det är mjukt.

Du kan själv avgöra om du vill bara fräsa det, så att det inte får färg, eller om du vill bryna det så att det blir mer som fried rice.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite andra kryddor om du känner för det.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 400 g Blomkål
För stekning
 50 g Smör

Instruktioner

1

Hacka, riv eller kör ditt blomkålsris i en matberedare. Det är lite en smaksak vilken form man vill ha på det och du får själv testa dig fram lite till vad som passar dig bäst.

Personligen så brukar jag riva blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn.

Kokt blomkålsris
2

Koka upp vatten som du saltar lätt.

3

Tillsätt den rivna/hackade blomkålen och blanchera den i 3-5 minuter ungefär. Du får hålla lite koll på det och känna så att det inte blir överkokt. Då blir det lätt grötaktigt.

Stekt blomkålsris
4

Stek det i lite smör/olivolja tills det är mjukt.

Du kan själv avgöra om du vill bara fräsa det, så att det inte får färg, eller om du vill bryna det så att det blir mer som fried rice.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite andra kryddor om du känner för det.

Blomkålsris
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida