Blomkålsrisotto med svamp är ett otroligt bra alternativ till en helt vanlig risotto, bara det att du inte behöver få en massa kolhydrater i dig från riset.
Normalt sett så har man ju inte grädde i en risotto, men just i detta fallet så behövs det för att få lite krämighet som man annars från från stärkelsen i riset.
Jag har använt mig av färska trattkantareller i just detta receptet, men all sorts svamp funkar att använda, så länge det är ätlig svamp. Karl-Johan, gula kantareller, champinjoner, ja egentligen kan du använda den svamp som du själv tycker om.
Ost använde jag västerbottensost och parmesan, det är ju en smaksak vad man vill använda, men det får gärna vara en smakrik ost, dvs något som är lagrat.
Denna blomkålsrisotto är laktovegetarisk.
Receptet ger cirka 3-4 portioner, fler om det bara är en liten förrätt.
Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn.
Skölj purjolöken och hacka ner den lite fint. Använd gärna lite av det gröna med, så får du en fin färg.
Hacka vitlöken.
Skär ner svampen i lite mindre bitar. Tänk att du skall ha lite synliga svampbitar i risotton, så inte för litet.
Slå på vinet och låt det hela koka upp.
Häll på grädden och grönsaksfonden.
Låt puttra i cirka fem minuter.
Lägg i blomkålen i gräddblandningen och låt allt koka upp.
Salta och peppra lite.
Låt nu detta stå och puttra på medelvärme i cirka 25-30 minuter.
OBS! Rör om då och då så det inte bränner fast.
Tanken är att grädden skall reduceras nu och få en krämig konsistens.
När blomkålen är al dente, dvs har lite tuggmotstånd kvar och vätskan har kokat in till en krämig konsistens så tillsätter du riven västerbottensost och som du rör ner i risotton.
Smaka av med salt och peppar, det kan vara ganska så ordentligt med peppar, det höjer smaken en hel del. Men, ta inte för mycket utan smaka av i omgångar.
Smörstek lite svamp som du kan toppa med.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn.
Skölj purjolöken och hacka ner den lite fint. Använd gärna lite av det gröna med, så får du en fin färg.
Hacka vitlöken.
Skär ner svampen i lite mindre bitar. Tänk att du skall ha lite synliga svampbitar i risotton, så inte för litet.
Slå på vinet och låt det hela koka upp.
Häll på grädden och grönsaksfonden.
Låt puttra i cirka fem minuter.
Lägg i blomkålen i gräddblandningen och låt allt koka upp.
Salta och peppra lite.
Låt nu detta stå och puttra på medelvärme i cirka 25-30 minuter.
OBS! Rör om då och då så det inte bränner fast.
Tanken är att grädden skall reduceras nu och få en krämig konsistens.
När blomkålen är al dente, dvs har lite tuggmotstånd kvar och vätskan har kokat in till en krämig konsistens så tillsätter du riven västerbottensost och som du rör ner i risotton.
Smaka av med salt och peppar, det kan vara ganska så ordentligt med peppar, det höjer smaken en hel del. Men, ta inte för mycket utan smaka av i omgångar.
Smörstek lite svamp som du kan toppa med.