Brysselkålsgratäng med julskinka
Brysselkålsgratäng med julskinka är en krämig och smakrik LCHF-rätt som passar perfekt på julbordet eller som en festlig middag på resterna från julbordet. Den blancherade brysselkålen blandas med bitar av saftig julskinka och täcks med en god äggstanning med massor av ost som ger gratängen en oemotståndlig konsistens och smak och slutligen så toppas allt med knaperstekt bacon (om man vill).
Denna gratäng är inte bara enkel att tillaga, utan också ett utmärkt lågkolhydratalternativ för hela familjen. Servera den som en huvudrätt eller som ett smakrikt tillbehör till andra juliga rätter.
Några andra recept du kan använda julskinkan till
Zucchinigratäng med
skinka
Ost och skinkpaj (Quiche
Lorraine)
Ost- och skinksås
Skinka och
purjolöksmuffins
Utrustning
- Ugnsfast form
Ingredienser
- 300 g julskinka
- 400 g brysselkål
- 1 st gul lök
- 3 dl vispgrädde
- 3 st ägg
- 3 dl riven ost
- Salt och svartpeppar
Topping
- 100 gram bacon
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 225°.
- Skär skinkan i små tärningar eller strimlor.
- Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter, dela den sedan på mitten och fräs lätt i en stekpanna.
- Skiva löken och låt den fräsa med brysselkålen så den mjuknar lite.
- Lägg julskinkan och brysselkålen i en ugnsfast form och blanda runt.
- Grädda gratängen i ugnen i cirka 25 minuter.
- Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Vid servering, toppa gratängen med bacon.
Vi gjorde denna idag och det var så gott! Perfekt för att ta vara på den stora julskinkan.