Brysselkålssallad
Gillar du brysselkål men oftast brukar äta det tillagat på något sätt, då ska du verkligen testa på denna brysselkålssalladen där man använder sig av brysselkålen helt rå.
Tänk dig som en råkostsallad, men med tunt strimlad brysselkål som sedan har fått ligga och gotta sig i en syrlig marinad och sedan toppas med rostade mandlar, granatäppelkärnor och som pricken över i, en god hyvlad parmesanost.
Ja, detta är hur gott som helst och passar på vilken buffé som helst.
Gillar du inte parmesanost så kan du byta ut det mot smulad getost, eller varför inte smulad ädelost.
Mandlarna kan du byta ut mot andra rostade nötter, eller om du är allergisk mot nötter så kan du rosta lite solroskärnor eller pumpafrön och toppa med.
Lite tips gällande brysselkålen:
Skär av rotfästet en bit in på huvudet så blir det lättare att skala bort ev. dåliga blad.
Använd en mandolin för att få brysselkålen riktigt finstrimlad, alternativt så använder du en matberedare om du har större mängder som skall göras.
Ingredienser
Dressingen
- 5 msk Olivolja
- 5 msk Pressad citron
- 0,5 dl Finhackad persilja
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Salladen
- 900 g Brysselkål
- 1,25 dl Rostade mandlar, grovt hackade
- 1,25 dl Kärnor av granatäpple
- Hyvlad parmesanost
Instruktioner
- Vispa olivolja, citronsaft, persilja, salt och peppar i en bunke tills det är väl blandat. Lägg i brysselkålen och rör om tills brysselkålen är väl täckt med dressing.Låt stå och dra i en timme eller mer. Hur länge är en smaksak på hur mjuk man vill att brysselkålen skall bli. Rör om lite ibland så att allt blandas med tiden.