Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Budapestrulle

4 av 7 röster
Budapestrulle

En LCHF-vänlig budapestrulle med smak av grädde, färska bär och choklad, kan det blir bättre än så? Om du älskar den här typen av dessert, då kommer du förmodligen att uppskatta det här receptet. Det mesta går nämligen att anpassa till LCHF och den här smaskiga rullen utgör inget undantag.

Budapestrulle som är anpassad för LCHF, jodå, det går minsann att göra och gott är det! Den kan man variera lite i smaken beroende på vad det finns för olika bär att tillgå, men det är ju aldrig fel med hallon och blåbär. Du kan alltid välja de bär som du tycker är godast.

Recept och bild: Sockertjocken

Frusna eller färska bär?

I det här receptet så används färska bär. Generellt så är det bäst att använda färska bär eftersom frusna bär tenderar att bli rinniga de när tinar. Då riskerar de att blöta ner den färdiggräddade degen och du får en soggig kaka. De färska bären har dessutom en god smak och lite mer tuggmotstånd i sig.

Givetvis kan du använda frusna bär om det är det enda du har, men se då till att tina dem försiktigt och hälla bort överflödig vätska. För bäst resultat – köp hem färska bär.

Så får du till den ultimata budapestrullen

En riktigt god botten är givetvis något av det viktigaste när du gör en budapestrulle. Som tur är så går det att LCHF-anpassa även den. När jag hittade det här receptet på Sockertjockens hemsida så var jag direkt tvungen att testa det. Det lät nämligen för gott för att vara sant.

I en budapestrulle ska det vara en marängbotten och det går att skapa maräng utan att använda vanligt socker. Som ersättning använder du istället sötning. I det här receptet används Nick’s Use Like Sugar. Det är en riktigt bra sötning som ersätter sockret rakt av och ger en relativt liknande smak.

Som mjöl i botten används kokosmjöl och hasselnötsmjöl. Givetvis ingår det även finhackade hasselnötter i receptet för de är lika viktiga som grädden och bären i fyllningen!

Näringsvärde

Kika på bilden från Kostbevakningen för att se vilket näringsinnehåll budapestrullen har. Desserten innehåller relativt mycket kolhydrater, men också en riktigt bra fetthalt. Framförallt är den god och LCHF-vänlig!

Näringsvärden för denna Budapestrulle.
Portioner: 8
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Marängbotten

Fyllningen

Instruktioner

Marängbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa äggvita och sötning till en jämn och fin marängsmet.
  • Blanda kokosmjöl, hasselnötsmjöl och de finhackade nötterna.
  • Vänd ner nötblandningen i marängsmeten.
  • Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  • Vänd upp botten på ett annat bakplåtspapper och ta bort pappret som den bakats på. Låt svalna.
  • Lägg upp den färdigbakade botten (fortfarande på nya bakplåtspappret) på en fuktig kökshandduk och rulla sedan ihop allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, ihoprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan vid fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister för mycket.

Fyllningen

  • Vispa grädden tillsammans med vaniljpulver till fast skum. Tänk gräddtårta.
  • Rulla upp botten igen och fördela grädden jämnt över den.
  • Fördela bären jämnt ovanpå grädden. Här kan du välja att ha hela bär eller mosa ihop de lite. Hela bär gör att det blir lite knepigare att rulla ihop kakan.
  • Rulla sedan ihop kakan till en fin rulle.
  • Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Ringla den över kakan. Servera!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg