Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Calamares – Friterad bläckfisk

5 av 1 röst
Calamares – Friterad bläckfisk

Calamares, eller friterad bläckfisk är ju något som många nog associerar med utlandet och spanska tapas.

Men, visste du att det går att göra Calamares som är helt lchf-vänliga?
Normalt sett så har man ju doppat dom i nån typ av frityrsmet som innehåller en massa mjöl och gluten, så det faller bort helt.

Men, genom att använda pofiber, ägg och krossade fläsksvålar, så kan man få till riktigt goda och krispiga Calamares.

För att fritera så kommer du behöva något att fritera i. Antingen så använder du en riktig fritös, eller så kör du i kastrull på spisen.

Om du ska fritera på spisen i en vanlig kastrull har jag några viktiga tips till dig.

– Använd en frityrtermometer för att hålla oljan i rätt temperatur.
– Ha alltid ett lock som passar din kastrull bredvid dig. Detta för att kunna kväva elden om det skulle börja brinna i den.
– Häll ALDRIG vatten eller någon annan vätska på varm olja, eller olja som börjat brinna. Det är förenat med livsfara!
– Använd gärna en hålslev/flottyrslev i metall för att fiska upp det du friterar på ett enkelt sätt.

Till dina Calamares tycker jag att man kan servera en god limeaioli, eller kanske srirachamajonnäs.

Detta receptet har inte några exakta mått, utan man tar så mycket som man behöver av varje ingrediens.

Recept och bild: Monika Wallenius

Total tid: 10 minuter
Författare: Monika Wallenius

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att ta fram tre djupa tallrikar.Tallrik 1: Blanda pofiber med lite salt och peppar. Tallrik 2: Vispa upp ett par ägg. Tallrik 3: Mixa fläsksvålar till ett mjöl.
  • Tina upp dina bläckfiskringar och se till att torka av dom med lite hushållspapper.
  • Vänd dina bläckfiskringar i pofiber.
  • Doppa dom sedan i uppvispade ägget.
  • Vänd runt dom i dina mixade fläsksvålar.
  • Sedan är det dags att fritera bläckfisken.Lägg ner dom i oljan som skall vara cirka 180 grader.Tänk på att inte fritera för mycket på en gång, utan gör det i omgångar.Dina Calamares är färdiga när dom har fått en härlig gyllene färg och är krispiga.
  • Ta upp dom och lägg dom på lite hushållspapper så att dom får rinna av lite och servera sedan direkt med goda tillbehör.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg