Chaffles (Cheese waffles) är alltså en ost- och äggvåffla och det har tagit internet med storm, speciellt i USA där receptet har sitt ursprung.
I grundreceptet så använder man sig av två enkla ingredienser, ägg och färdigriven mozzarellaost.
Dock så kan man använda sig av vilken riven ost som helst.
Det som avgör lite är vad du ska använda dina Chaffles till. Om du ska göra "söta" våfflor, så använd gärna färdigriven mozzarella då, för den är ju ganska så smaklös och inte alls så salt som vanlig ost.
Ska du göra typ en sandwich med fyllning mellan som är mer matig, då kan du variera ditt val av ost vilket kommer att påverka smaken på olika sätt.
Chaffles kan man äta precis som de är, som en våffla tillsammans med bär och grädde, annars kan man använda det som en typ av bröd om man vill det och fylla med massor av gott pålägg.
Testa att fylla den med majonnäs, pastrami/skinka, ost, tomat, gurka och gör en dubbelmacka av det. Grymt gott!
Vilket våffeljärn?
För att få absolut bästa resultat så bör man använda ett våffeljärn för belgiska våfflor. Det funkar dock att använda ett vanligt våffeljärn, men då får du inte den tjockleken som man vill eftersträva.
Just de tjocka belgiska våfflorna hjälper till att behålla en eventuell fyllning i hålen så det är absolut värt att införskaffa sig ett nytt våffeljärn.
Här har du några olika alternativ onlineshoppar med belgiska våffeljärn du kan köpa, i olika prisklasser.
- Amazon (Detta järnet jag använder i filmklippet)
- Tretti.se
- Bagaren & Kocken
- Kitchentime
- Kökets favoriter
Här är ett exempel på ett prisvärt våffeljärn från Kitchentime, 347:- (190911)
Sätt igång ditt våffeljärn så det blir varmt.
Vispa ihop ägg och ost i en bunke.
För att få lite slätare smet, kan du mixa ihop det hela.
Häll smet i våffeljärnet och grädda tills våfflan har fått en fin gyllene färg.
Ta och servera direkt. Här ser du ett serveringsförslag med lite senap, ost och salami.
Så här kan det också se ut. Massor av goda fyllningar.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt igång ditt våffeljärn så det blir varmt.
Vispa ihop ägg och ost i en bunke.
För att få lite slätare smet, kan du mixa ihop det hela.
Häll smet i våffeljärnet och grädda tills våfflan har fått en fin gyllene färg.
Ta och servera direkt. Här ser du ett serveringsförslag med lite senap, ost och salami.
Så här kan det också se ut. Massor av goda fyllningar.
Anders says:
Låter spännande, måste provas!
Leila says:
Hej!
Jag är en sprillans ny lchfare! Och då äter jag strikt nu ett tag. Det skulle vara väldigt behjälpligt om recepten hade en förteckning över kolhydratsinnehållet. Nu är detta enbart ägg och ost så man kan räkna ihop själv. Men en litet ödmjukt tips från lilla mig iallafall 🙈 jag ska absolut prova dessa! Kram Leila
LCHF-arkivet says:
Hej!
Jo, jag vet att det är många som efterfrågar det. Problemet är att jag driver sidan som en hobbygrej vid sidan av heltidsjobb och familj, och har helt enkelt inte tiden just nu att sitta och räkna ut näringsinnehållet själv för 600 recept.
I den bästa av världar, så kan jag ordna det någon gång.
Lena says:
Använd kostbevakningen, en jättebra app där du själv lägger in ingredienserna och får fina staplar på fett, kolhydrater mm.
Jolanta says:
Kunde inte hitta appen kostbevakning. Heter appen något mer?
LCHF-arkivet says:
Det är inte någon app, utan en hemsida: https://kostbevakningen.se
L says:
Det är ingen app, utan en sida. https://kostbevakningen.se/
Mandy says:
Vad har du för god fyllning? Något krämigt? Ost och skinka?
Paula Eriksson says:
Idag blir det premiär, köpte ett belgisk wåffelgärn, 😋😃
Christina andersson says:
Har börjat om med LCHF men har svårt att komma igång, har ni idéer ?
Malin says:
Vi ska ha pizzakväll med vänner ikväll. Så jag undrar om jag kan göra chaffels och sen göra varma sandwish av dem. Att man alltså kör dem en gång till i våffeljärnet( gör i vanligt våffeljärn).
LCHF-arkivet says:
Hm, lite sent svar…
Jag tror inte att det blir så bra.
Om du ska har pizzakväll, gör en riktig lchf-pizza istället. Jag kan varmt rekommendera Fat head. https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/fat-head-pizzabotten-lchf/
Anna says:
Jag brukar lägga på skinka och ost på en färdig våffla som jag sedan kör i micro så att osten smälter – tycker det blir mkt bra!
Virreg@live.se says:
Bästa sidan jag hittat med alla Goa recept, beundransvärt vilken energi du har 🤗 tack för din sida 👍👍👍
Kerstin B Lindgren says:
Ska prova detta ❣️
Yohanna says:
Hade ost, skinka och paprika. Mättande och riktigt gott ! Tack för recept !
LCHF-arkivet says:
Tack själv för återkopplingen.
Kristian says:
Det var gott det vat inte siste gång
LCHF-arkivet says:
Kul att höra!
Eva Olsson says:
Hej, blev jättesugen på detta recept m har inget våffeljärn, kan jag hälla smeten i en liten stekpanna istället??//Eva
LCHF-arkivet says:
Hej!
Du kan ju testa… borde väl funka tycker jag.
Jenny says:
Hej, jag undrar om dom går att frysa
LCHF-arkivet says:
De blir inte goda då… Man bör äta de nygräddade.
Mia says:
Jag brukar äta med gräddfil/creme fraichlök och någon sorts rom, så gott
Ulrika says:
Går det att förbereda för att äta senare eller är den godast direkt? VÄntar på mitt belgiska våffeljärn sen ska jag göra chaffles 🙂
Ina says:
Supergoda! 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Gjorde mina I ett vanligt våffeljärn utan problem. La de på ett galler och de höll sig krispiga till jag skulle äta 10min senare. Kommer definitivt att spara receptet.
Ulrika says:
Jag har förberett på kvällen, lagt de i kylskåpet till dagen efter för att ta med till jobbet. Värmt med ost och skinka på i mikron en kort stund och de är fortfarande såååå goda 🙂 tack för receptet