Champinjonsås

star iconstar iconstar iconstar half iconstar empty icon 3 röster - Betygsätt

Om du är sugen på en riktigt god, fyllig och smakrik champinjonsås, då ska du testa det här storslagna receptet. Det är perfekt för dig…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Champinjonsås
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

Beskrivning - Information

Om du är sugen på en riktigt god, fyllig och smakrik champinjonsås, då ska du testa det här storslagna receptet. Det är perfekt för dig som äter LCHF.

Såsen innehåller relativt få kolhydrater, men desto mer fett eftersom den är baserad på fet vispgrädde. Godare än så här kan det knappast bli.

Servera den gärna till en mör bit stekt kött!

Innehållsförteckning

  1. Hemligheten sitter i smaksättningen
  2. Så lyckas du med såsen
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner
ANNONS

Man brukar säga att en god sås reder sig själv och så är det faktiskt. När jag jobbade som kock fick jag lära mig att använda så lite redning som möjligt och istället reducera såserna till rätt tjocklek. Eftersom min goda champinjonsås innehåller så mycket grädde så går det relativt fort att reducera den till rätt tjocklek.

Hemligheten sitter i smaksättningen

Den här champinjonsåsen är en ganska "vuxen" sås, men de gånger jag har serverat den till barn så har den gått hem! Den fungerar alltså att servera som vardagssås även hos barnfamiljer. Om du vill ha en mildare smak, då kan du alltid minska på de olika smaksättningarna.

Det som är så bra med såsen är att den innehåller ingredienser som de flesta matlagningsintresserade redan har hemma. Med schalottenlök, tamarisoja, balsamvinäger, köttfond, timjan och en skvätt rödvin så är du snart i hamn med den goda smaken.

Låt såsen reducera för att verkligen få fram de djupa smakerna.

Inga champinjoner hemma?
Om du inte har några champinjoner hemma eller om du vill variera såsen, då kan du alltid välja andra svampar. Du kan laga en god svampsås av alla sorters matsvampar, även torkade alternativ.

Varför inte testa att använda grundingredienserna och istället ha i skogschampinjoner, kantareller eller karljohansvamp? Även trattkantareller eller en härlig svampmix kan bli riktigt gott att ha i såsen.

Så lyckas du med din champinjonsås

För att lyckas med din champinjonsås så är det viktigt att du inte är för snabb och stressar runt i köket. Ge den istället gott om tid och använd inte för hög värme på spisplattan.

Det är viktigt att löken bara får svettas på spisen när du fräser den med champinjonerna i en rejäl klick smör. Löken ska inte få för mycket färg och den får absolut inte bli bränd i kanterna.

Därefter ska du låta din sås stå och småputtra på spisen så att smakerna verkligen kan utvecklas och komma till sin rätt. Jag har beräknat att såsen ska stå på spisen i cirka 25 minuter. Försök att inte stressa såsen, då får du inte ett perfekt resultat att förgylla måltiden med.

Näringsvärde

Champinjonsåsen passar för LCHF-kost och är ett perfekt alternativ för dig som vill servera en riktigt fet, gräddig sås på bordet. Receptet för fyra personer innehåller 5 dl vispgrädde, vilket ger en exceptionellt hög fetthalt.

Se till att välja den fetaste grädden i kyldisken. Det är bra för både fetthalten, smaken och konsistensen.

En tabell med samtliga ingredienser för denna goda champinjonsås och dess näringsvärden.
(Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen

Såsen innehåller få kolhydrater och de kommer från svampen och grädden. För fyra portioner så blir det inte många kolhydrater per portion.

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 300 g Champinjoner (färska)Eller skogschampinjoner om du vill det.
 50 g SchalottenlökGul lök funkar med.
 1,50 deciliter Rödvin Välj ett med låg sockerhalt.
 5 deciliter Grädde 40%
 1 msk Tamarisoja
 1 tsk Timjan
 50 g Smör
ANNONS

Gör så här:

1

Skiva champinjonerna och hacka löken.

2

Fräs dem i en kastrull i smöret. Tillsätt timjan och vänd runt lite.

3

Slå på rödvinet och släng i buljongtärningen. Låt puttra några minuter.

4

Tillsätt grädde, soja och balsamvinäger och koka upp. Låt sen stå och puttra på lagom värme tills såsen har reducerat ner till lagom tjocklek.

5

Smaka av med salt och svartpeppar.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 3.7 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 300 g Champinjoner (färska)Eller skogschampinjoner om du vill det.
 50 g SchalottenlökGul lök funkar med.
 1,50 deciliter Rödvin Välj ett med låg sockerhalt.
 5 deciliter Grädde 40%
 1 msk Tamarisoja
 1 tsk Timjan
 50 g Smör

Instruktioner

1

Skiva champinjonerna och hacka löken.

2

Fräs dem i en kastrull i smöret. Tillsätt timjan och vänd runt lite.

3

Slå på rödvinet och släng i buljongtärningen. Låt puttra några minuter.

4

Tillsätt grädde, soja och balsamvinäger och koka upp. Låt sen stå och puttra på lagom värme tills såsen har reducerat ner till lagom tjocklek.

5

Smaka av med salt och svartpeppar.

Champinjonsås

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida