Cheesecake i glas

Cheesecake är en efterrätt som jag personligen tycker är fantastiskt god. Det är en LCHF-vänlig dessert som ofta har en fin balans mellan sötma, syra och sälta. Men, det tar lite tid att göra en frusen cheesecake och då tycker jag att en cheesecake i glas är ett väldigt gott alternativ.
En dessert med färskost, grädde, jordgubbar, kokosflingor och smör. Visst kan det inte bli annat än succé? Nu har det blivit dags att kika på min smarriga cheesecake i glas. Det här är en efterrätt du absolut inte vill missa.
Cheesecake i glas med bär – Frusna eller färska?
På bilden kan du se att jag har använt jordgubbar i min cheesecake i glas. Det går dock bra att testa olika bär som smaksättning. Varför inte hallon, blåbär, röda vinbär eller något annat bär som du tycker extra mycket om? Ju fler bär du testar, desto fler varianter får du.
Du kan använda både färska och frusna bär. Kom dock ihåg att frusna bär kan bli vattniga när de tinar, så låt de tina och rinna av innan du lägger dem i glaset. Du undviker du att resultatet blir blött och mosigt. Jag rekommenderar dock färska bär till den här lyxiga LCHF-desserten!
Tips på sötningsmedel
Det som är så bra med den här smaskiga efterrätten är att den innehåller vanliga ingredienser som de flesta redan har hemma. Det är viktigt med sötning i efterrätten så att resultatet blir lent och gott. För cheesecake i glas har jag använt Nick’s Use Like Sugar och Sukrin Melis. Om du inte har Sukrin Melis så kan du mortla annan sötning till ett fint pulver.
Är du ute efter en mer klassisk cheesecake som man bakar i ugn med ett tjockt lager färskost, då ska du testa på min cheesecake med blåbärsspegel.
Näringsvärde
Vill du veta näringsvärdet för den här goda LCHF desserten? Ta en titt på Kostbevakningens uträkning för cheesecake i glas här nedan:

Eftersom det är en efterrätt så innehåller den inte perfekta LCHF-värden. Men kom ihåg att det är något du njuter av vid fest och den är klart bättre än en klassisk efterrätt baserad på socker och mjöl.

Ingredienser
Kaksmulorna
- 75 g Smör
- 1,5 dl Mandelmjöl
- 0,5 dl Riven kokos
- 2 tsk sötning
Smeten
- 300 g Naturell färskost
- 1 st Citron (ekologisk)
- 2 msk Sukrin melis
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 2 dl Grädde
Topping
- 2 dl Jordgubbar/blåbär/vinbär eller önskad smaksättning
- 4 st Myntablad till garnering
Instruktioner
Kaksmulorna
- Vispa ihop samtliga ingredienser och bred ut de på en plåt.
- Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Vänd i de lite då och då och håll koll så att det inte bränns vid. När det har fått en gyllene färg så är det färdigt. Ta ut och låt svalna.
Smeten
- Riv skalet av citronen och pressa ner saften i en bunke. Blanda ner färskost, sötning och vaniljpulver. Vispa ihop till en jämn smet och ställ undan så länge.
- Vispa grädden. Inte för hårt dock, utan den skall vara lättvispad.
Montering
- Lägg lite kaksmulor i botten av ett snyggt glas (så mycket du vill). Fyll på med lite smet. Lägg ett lager med bär ovanpå. Fortsätt sedan att skapa olika lager tills det att du är nöjd med mängden och storleken. Det beror ju lite på hur stort glas man har valt. Toppa med lite färska bär och några kaksmulor och lite mynta. Servera direkt.