Cheesecake kan nog vara en av de mest gångbara och mest populära efterrätter som finns om man ser världen över. En rätt så enkel kaka att göra och det finns nog massor av olika varianter på hur man kan göra den.
Om man åker över till landet där borta i väst, dvs USA så kommer man kunna stöta på mängder av olika varianter av cheesecake och det är även därifrån jag har hämtat inspiration till denna variant.
Innehållsförteckning
Sockerfri och glutenfri cheesecake
Det som är härligt är att man kan göra en lchf-vänlig cheesecake genom att enkelt byta ut botten och sedan sockret mot sötningsmedel istället.
Med tanke på att vi snackar LCHF så är allt sockerfritt men även helt glutenfritt. Botten är gjord av mandelmjöl som grund och som sötning har jag valt att använda mig av Nick´s Use Like Sugar som jag tycker är ett oslagbart sötningsmedel när det kommer till bakverk.
Smaken, ja den är ju densamma tycker jag, men mängden kolhydrater är avsevärt mindre i denna varianten då sötningsmedlen som jag använder tas upp minimalt av kroppen.
Just den här kakan har en liten ton av citron och sen så har jag toppat den med en vacker spegel av blåbär. Om man vill så kan man välja bort det och bara toppa den med lite färska bär istället. Då dra man ner på mängden kolhydrater rätt så mycket.
Alternativ till blåbär
Just blåbär innehåller rätt så mycket kolhydrater (9 g/100 g), så vill man verkligen komma ner i kolhydratsmängd så kan man funderar på att göra en spegel av någon annan typ av bär, där hallon är absolut bäst. Dock så är det inte så himla stor skillnad, men det kan ju även vara skoj med andra smaksättningar.
Här har du några alternativ som jag kan tänka mig kan bli gott (dock måste kanske sötningen anpassas lite):
- Hallon (4 g)
- Krusbär (6 g)
- Björnbär (7 g)
- Jordgubbar (8 g)
Källa: Kostbevakningen
Hur mycket kolhydrater blir det då?
Ja, den eviga frågan och just i detta fallet så beror det ju helt och hållet på hur många bitar du väljer att få ut av kakan.
Men, hela cheesecaken innehåller cirka 50 g kolhydrater och om vi leker med tanken att man får ut 12 bitar på den, då är det 4,2 g per portion, vilket jag tycker är riktigt lovligt nån gång ibland.
När vi kikar lite närmare i tabellen ovan, då ser vi faktiskt att nästan hälften av kolhydraterna kommer från blåbären, och vet ni vad, vi ska inte vara så rädda för att äta blåbär då dom innehåller otroligt mycket nyttigheter.
Men, vill du minska ner på mängden kolhydrater så kanske du kan välja ett annat bär av något slag, enligt inlägget ovan.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tryck ut degen i botten av springformen. Du kan själv bestämma om du vill ha uppvik eller inte.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Höj temperaturen på ugnen till 175 grader (över-undervärme).
Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och pressad citron och vispa lite till.
Tillsätt det sista ägget och vispa ihop allt så det är riktigt fluffigt igen.
Häll upp smeten i springformen och fördela den jämnt över botten.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda den i cirka 35 minuter.
När den är klar så ska den vara lite dallrig i mitten.
Ställ på ett galler så den får svalna.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter.
Tillsätt sötningen och rör om så den löses upp.
Mixa blåbären med stavmixer och sila av i en finmaskig sil.
Rör ner gelatinbladen i den varma blåbärssåsen.
Låt den svalna lite.
Häll blåbären ovanpå cheesecaken.
Ställ in i kylen i 4-5 timmar så den får sätta sig ordentligt.
Dela upp i bitar och servera.
Minst 12 bitar skulle jag säga att man får ut, men det beror ju helt och hållet på vilken storlek du väljer.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tryck ut degen i botten av springformen. Du kan själv bestämma om du vill ha uppvik eller inte.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Höj temperaturen på ugnen till 175 grader (över-undervärme).
Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och pressad citron och vispa lite till.
Tillsätt det sista ägget och vispa ihop allt så det är riktigt fluffigt igen.
Häll upp smeten i springformen och fördela den jämnt över botten.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda den i cirka 35 minuter.
När den är klar så ska den vara lite dallrig i mitten.
Ställ på ett galler så den får svalna.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter.
Tillsätt sötningen och rör om så den löses upp.
Mixa blåbären med stavmixer och sila av i en finmaskig sil.
Rör ner gelatinbladen i den varma blåbärssåsen.
Låt den svalna lite.
Häll blåbären ovanpå cheesecaken.
Ställ in i kylen i 4-5 timmar så den får sätta sig ordentligt.
Dela upp i bitar och servera.
Minst 12 bitar skulle jag säga att man får ut, men det beror ju helt och hållet på vilken storlek du väljer.
Agneta Ivarsson says:
Låter himla gott!
Men i sammanställningen hittar jag inte sötningsmedlet. Är det verkligen så att det sötningsmedel du nämner, Nick’s Use like sugar, inte innehåller några kolhydrater. De flesta andra sockerersättningar gör ju det.
Frågan är viktig för mig som diabetiker
LCHF-arkivet says:
Hej!
Jag har skrivit lite mer utförligt om Use Like Sugar i detta inlägget: https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/apelsinmums/
Men, om du vill ha något som påverkar absolut minimalt, då väljer du t ex Sukrin istället: https://www.lchfarkivet.se/produkter/sukrin
Jonas says:
Du måste lägga till 100 gram kolhydrater för ULS. Fattar inte varför du utesluter det. Totalt blir det då 150 gram kolhydrater. Totalt väger Kakan då 566 gram.
Vilket ger 26 % kolhydratsinnehåll. Väldigt mycket
LCHF-arkivet says:
Då behöver du läsa på lite om sötningsmedel.
ULS innehåller sötning som till största del inte tas upp av kroppen, dvs inte skall räknas in. Precis som sukrin eller andra sockerlakoholer.
Carin says:
Ojojoj så god den blev! Tack!
Petra says:
Går det att frysa in bitar om inte allt går åt?
Consessa says:
Sagolik god och kommer att bakas till min svågers 60 års fest i april 🥰
Eva Squire says:
Alldeles fantastiskt gott! Den kommer att bakas fler gånger 👏👏👏
Eva Squire says:
Funderar på om det skulle vara gott med lite kokos i den där botten, kanske tom rostad kokos…. skulle det förändra kolhydrat ineehållet väldigt mycket?
Karina Persson says:
Den tar tid att göra. Men det är värt det. Super god uppskattat av alla som kom på födelsedagen
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra! Ja, den tar lite tid, men jag håller med dig… helt klart värt det!