Cheesecake med blåbärsspegel

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 20 röster - Betygsätt

Cheesecake kan nog vara en av de mest gångbara och mest populära efterrätter som finns om man ser världen över. En rätt så enkel kaka…

Läs mer 11 kommentarer Skriv ut
Cheesecake med blåbärsspegel
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning35 minTotalt50 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Cheesecake kan nog vara en av de mest gångbara och mest populära efterrätter som finns om man ser världen över. En rätt så enkel kaka att göra och det finns nog massor av olika varianter på hur man kan göra den.
Om man åker över till landet där borta i väst, dvs USA så kommer man kunna stöta på mängder av olika varianter av cheesecake och det är även därifrån jag har hämtat inspiration till denna variant.

Innehållsförteckning

  1. Sockerfri och glutenfri cheesecake
  2. Andra bär än blåbär
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Sockerfri och glutenfri cheesecake

Det som är härligt är att man kan göra en lchf-vänlig cheesecake genom att enkelt byta ut botten och sedan sockret mot sötningsmedel istället.

Med tanke på att vi snackar LCHF så är allt sockerfritt men även helt glutenfritt. Botten är gjord av mandelmjöl som grund och som sötning har jag valt att använda mig av Nick´s Use Like Sugar som jag tycker är ett oslagbart sötningsmedel när det kommer till bakverk.

Smaken, ja den är ju densamma tycker jag, men mängden kolhydrater är avsevärt mindre i denna varianten då sötningsmedlen som jag använder tas upp minimalt av kroppen.

Cheesecake med blåbärsspegel | LCHF-arkivet

Just den här kakan har en liten ton av citron och sen så har jag toppat den med en vacker spegel av blåbär. Om man vill så kan man välja bort det och bara toppa den med lite färska bär istället. Då dra man ner på mängden kolhydrater rätt så mycket.

Alternativ till blåbär

Just blåbär innehåller rätt så mycket kolhydrater (9 g/100 g), så vill man verkligen komma ner i kolhydratsmängd så kan man funderar på att göra en spegel av någon annan typ av bär, där hallon är absolut bäst. Dock så är det inte så himla stor skillnad, men det kan ju även vara skoj med andra smaksättningar.

Här har du några alternativ som jag kan tänka mig kan bli gott (dock måste kanske sötningen anpassas lite):

  • Hallon (4 g)
  • Krusbär (6 g)
  • Björnbär (7 g)
  • Jordgubbar (8 g)

Källa: Kostbevakningen

Hur mycket kolhydrater blir det då?

Ja, den eviga frågan och just i detta fallet så beror det ju helt och hållet på hur många bitar du väljer att få ut av kakan.
Men, hela cheesecaken innehåller cirka 50 g kolhydrater och om vi leker med tanken att man får ut 12 bitar på den, då är det 4,2 g per portion, vilket jag tycker är riktigt lovligt nån gång ibland.

Uträkning av näringsvärden på denna cheesecake enligt Kostbevakningen

När vi kikar lite närmare i tabellen ovan, då ser vi faktiskt att nästan hälften av kolhydraterna kommer från blåbären, och vet ni vad, vi ska inte vara så rädda för att äta blåbär då dom innehåller otroligt mycket nyttigheter.
Men, vill du minska ner på mängden kolhydrater så kanske du kan välja ett annat bär av något slag, enligt inlägget ovan.

 

Ingredienser

Mängd12 Portioner
Kakbotten
 40 g SötningCirka 0,6 dl
 1 tsk Kanel
 1 krm Vaniljpulver
 1 Ägg
 1 nypa Salt
Cheesecakefyllning
 1 dl Sötning
 1 msk Pressad citron
 0,50 krm Vaniljpulver
Blåbärsspegel
 250 g Blåbär
 2 deciliter Vatten
 0,50 dl Sötning
Du behöver

 

Gör så här:

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Blanda ihop de torra ingredienserna.

3

Blanda ner ägg och smält smör och rör ihop med en slickepott.

4

Tryck ut degen i botten av springformen. Du kan själv bestämma om du vill ha uppvik eller inte.

5

Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Höj temperaturen på ugnen till 175 grader (över-undervärme).

7

Vispa färskost och sötning riktigt fluffigt. Antingen med elvisp eller så använder du en köksassistent.

8

Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och pressad citron och vispa lite till.

9

Tillsätt det sista ägget och vispa ihop allt så det är riktigt fluffigt igen.

10

Häll upp smeten i springformen och fördela den jämnt över botten.

11

Ställ in i mitten av ugnen och grädda den i cirka 35 minuter.

12

När den är klar så ska den vara lite dallrig i mitten.
Ställ på ett galler så den får svalna.

Blåbärsspegeln
13

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

14

Koka upp blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter.

15

Tillsätt sötningen och rör om så den löses upp.

16

Mixa blåbären med stavmixer och sila av i en finmaskig sil.

17

Rör ner gelatinbladen i den varma blåbärssåsen.
Låt den svalna lite.

18

Häll blåbären ovanpå cheesecaken.

19

Ställ in i kylen i 4-5 timmar så den får sätta sig ordentligt.

20

Dela upp i bitar och servera.
Minst 12 bitar skulle jag säga att man får ut, men det beror ju helt och hållet på vilken storlek du väljer.

Cheesecake med blåbärsspegel

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 20

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Kakbotten
 40 g SötningCirka 0,6 dl
 1 tsk Kanel
 1 krm Vaniljpulver
 1 Ägg
 1 nypa Salt
Cheesecakefyllning
 1 dl Sötning
 1 msk Pressad citron
 0,50 krm Vaniljpulver
Blåbärsspegel
 250 g Blåbär
 2 deciliter Vatten
 0,50 dl Sötning
Du behöver

Instruktioner

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Blanda ihop de torra ingredienserna.

3

Blanda ner ägg och smält smör och rör ihop med en slickepott.

4

Tryck ut degen i botten av springformen. Du kan själv bestämma om du vill ha uppvik eller inte.

5

Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Höj temperaturen på ugnen till 175 grader (över-undervärme).

7

Vispa färskost och sötning riktigt fluffigt. Antingen med elvisp eller så använder du en köksassistent.

8

Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och pressad citron och vispa lite till.

9

Tillsätt det sista ägget och vispa ihop allt så det är riktigt fluffigt igen.

10

Häll upp smeten i springformen och fördela den jämnt över botten.

11

Ställ in i mitten av ugnen och grädda den i cirka 35 minuter.

12

När den är klar så ska den vara lite dallrig i mitten.
Ställ på ett galler så den får svalna.

Blåbärsspegeln
13

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

14

Koka upp blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter.

15

Tillsätt sötningen och rör om så den löses upp.

16

Mixa blåbären med stavmixer och sila av i en finmaskig sil.

17

Rör ner gelatinbladen i den varma blåbärssåsen.
Låt den svalna lite.

18

Häll blåbären ovanpå cheesecaken.

19

Ställ in i kylen i 4-5 timmar så den får sätta sig ordentligt.

20

Dela upp i bitar och servera.
Minst 12 bitar skulle jag säga att man får ut, men det beror ju helt och hållet på vilken storlek du väljer.

Cheesecake med blåbärsspegel

Cheesecake med blåbärsspegel
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida