Chili cheese

Under en lång tid så har jag varit sugen på att testa att göra
chili cheese. För oss som äter lchf är det ju inte något man kan
köpa då allt som finns att köpa innehåller mjöl eller annat som
inte funkar.
Men, efter lite sökande och letande så har jag hämtat lite
inspiration från olika håll och kommit fram till mina egna chili
cheese.
Det här är ett grundrecept och man kan ju variera styrkan och även innehållet som man vill. Om du gillar väldigt starka chili cheese så kan du tillsätta lite sambal oelek i smeten med.
OBS! Viktigt att tänka på när du ska fritera.
Ha alltid ett lock i närheten. Om det skulle börja brinna, försök
aldrig att släcka med vatten, det blir en explosion av rang.
Lägg på locket istället och kväv elden.
Om du är osäker, skaffa dig en fritös. Det finns många olika varianter man kan
köpa, allt från några hundralappar till flera tusen.
De billiga funkar ofta riktigt bra för hemmabruk.
Här är några tips på fritöser som är i vettig prisklass
(annonslänkar):
– Tefal easy pro
(testvinnare i Råd & Rön)
– OBH Nordica 4 liter
– OBH Pro Mini (Liten
smidig fritös för den lilla familjen
Ingredienser
Fyllningen
- 150 g Färskost
- 100 g Riven ost
- 40 g Hackade jalapenôs
- 0,5 tsk Vitlökspulver
- 1 krm Paprikapulver
- 2 tsk Sambal oelek
Panering
- 2 ägg
- 1 dl Pofiber
- 2 dl Mandelmjöl
Friteringen
- 1 l Olja
Instruktioner
Fyllningen
- Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Här kan du smaka av och känna hur hettan blir, tänk på dock att det blir starkare sen när man friterar de.
- Rulla till små bollar, tänk små köttbullar. Cirka en matsked styck. Det blir ungefär 20 bollar kanske. När jag gjorde mina så blev de aningen för stora.
- Lägg de på en tallrik som du har oljat in i botten med en smaklös olja, t ex varmpressad rapsolja. Ställ in i frysen 3-4 timmar. Jag lät mina stå över natten. De ska bli genomfrusna.
Panering
- Ta upp de på nytt, doppa i ägg och sen i en påse med mandelmjöl. Ställ in de i frysen en liten stund till så att de får stelna till lite på nytt.
Fritering
- Värm upp oljan i en kastrull. Det ska vara rätt rejält med olja så att det täcker bollarna när du stoppar ner de. Värmen på oljan skall vara cirka 180 grader. Har du ingen termometer eller fritös, så kan du doppa ner en tandpetare i oljan. Om det börjar bubbla runt den, då har du en bra värme. Tänk på att sänka värmen lite så du får en jämn temperatur och att inte värmen ökar hela tiden.
- Lägg ner bollarna med hjälp av en hålslev i metall. Fritera de i cirka 3-4 minuter. De ska få fin färg. Ta sedan upp de med hålsleven igen och lägg på lite hushållspapper.
- ÄT!