Chimichurri

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 24 röster - Betygsätt

Har du hört talas om chimichurri? Det är en marinad som även kan användas som sås och dressing till kött. Även fisk, kyckling och skaldjur…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Chimichurri
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning2 minTotalt12 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Har du hört talas om chimichurri? Det är en marinad som även kan användas som sås och dressing till kött. Även fisk, kyckling och skaldjur gifter sig fint i munnen med den här goda röran. Här kommer ett LCHF-vänligt recept som du kan testa i helgen!

Innehållsförteckning

  1. Vitlök och persilja är viktiga ingredienser
  2. Vad ska jag använda såsen till?
  3. Välj rätt olivolja
  4. Näringsvärde
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Chimichurri är en kryddstark sås som har sitt ursprung i Argentina och Uruguay. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att dessa länder är kända för sina goda kötträtter. Nu är det dags för dig att börja använda den här såsen även i din matlagning. Du kommer att bli överraskad över hur god den är.

Vitlök och persilja är viktiga ingredienser

Chimichurri har en hel del ingredienser. Du kommer själv att se hur lång ingredienslistan är. Som tur är så har du säker de flesta hemma i kylskåpet eller kryddhyllan.

Det är framförallt bladpersiljan som är viktigt i den här marinaden. Den utgör nämligen grunden. Bladpersilja är att föredra då den har en godare smak, men det går även bra att använda vanlig krusbladig persilja. Ta det du har hemma helt enkelt!

Andra ingredienser är rödvinsvinäger, olivolja, chiliflakes, citron och rejält med vitlök. Här får du inte snåla med hur många vitlöksklyftor du använder.

Alla dessa ingredienser skapar en syrlig och het sås som väcker liv i dina smaklökar. Låt gärna såsen stå och dra i 30 minuter innan du använder den. Då får smakerna en chans att mogna och verkligen komma till sin rätt.

Vad ska jag använda chimichurri till?

Nu vet vi vad chimichurri innehåller, men vad ska du egentligen använda den här märkliga röran till? Faktum är att det finns en mängd användningsområden i din matlagning.

Det är riktigt gott att marinera ditt kött i såsen i blandningen, speciellt om du ska grilla köttet. Spara gärna hälften till serveringen. Då kan du serverera den som sås till köttet. Det är även gott att dippa bröd i den oljiga chimichurriröran.

En härlig chimichurri på en bit flankstek.

Oavsett om du använder chimichurri som sås, marinad, dipp eller salsa så kommer du att överraskas av den heta, fylliga smaken.

Välj rätt olivolja

Såsen består till stor del utav olivolja. Hela 1 ¾ dl ska du blanda ner tillsammans med rödvinsvinäger. Det är därför av högsta vikt att du väljer en olivolja med god smak.

Idag finns det ett otroligt stort utbud av olivolja i matbutikerna. De har såväl olika kvalitet som vitt skilda smaker.

Du behöver inte välja den dyraste du hittar, men smaka dig gärna fram till en god olja. Då kommer din chimichurri och liknande såser att bli godare. Välj gärna en kallpressad olja med medelfyllig smak.

Näringsvärde

Låt oss ta en titt på näringsvärdet i den här mångsidiga såsen. Den innehåller en del kolhydrater från vitlök, persilja och oregano. Generellt kan du dock räkna bort kolhydrater som kommer från kryddor och liknande smaksättning.

En tabell med näringsvärden för Chimichurri.
Näringsvärden från Kostbevakningen

Såsen innehåller även gott om fett tack vare olivoljan. Du får hela 160 gram fett som delas på fyra portioner. Det är perfekt enligt LCHF.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 2 st Bladpersilja (kruka)
 1,75 deciliter Olivolja
 0,50 dl Rödvinsvinäger
 1 msk Rödlök (finhackad)
 0,50 tsk Chiliflakes
 1 nypa Salt

 

Gör så här:

1

Hacka persiljan lite och lägg den i en mixer eller hög skål om du har stavmixer.

2

Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop. Det behöver absolut inte bli en slät röra, utan den kan gärna vara lite finhackad. Det är en smaksak.

3

Använd som sås eller använd hälften som marinad och hälften som sås till grillat.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 24

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 2 st Bladpersilja (kruka)
 1,75 deciliter Olivolja
 0,50 dl Rödvinsvinäger
 1 msk Rödlök (finhackad)
 0,50 tsk Chiliflakes
 1 nypa Salt

Instruktioner

1

Hacka persiljan lite och lägg den i en mixer eller hög skål om du har stavmixer.

2

Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop. Det behöver absolut inte bli en slät röra, utan den kan gärna vara lite finhackad. Det är en smaksak.

3

Använd som sås eller använd hälften som marinad och hälften som sås till grillat.

Chimichurri
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida