Chokladfondant
Chokladfondant… kan man verkligen göra det lchf-vänligt?
Jajjemän! Det funkar absolut att göra och det är inte alls svårt heller.
Detta receptet är inte bara för dig som äter lchf, det är ett helt glutenfritt recept med som är perfekt för dig som vill minska ner på kolhydraterna.
Något man måste tänka på gällande ett sånt här recept, det är att man nästan måste provbaka det själv ett par gånger för att alla ugnar är på olika sätt. Bara för att min ugn funkar på ett sätt, så betyder inte det att tiden som är angiven gäller helt och hållet för din ugn. Så, innan du ska bjuda blivande svärmor, eller din blivande partner på dessa chokladfondanter så är det bra att testa någon gång först.
Vill du inte ge dig på att göra chokladfondant, men ändå vill få till en enkel och god chokladkaka så kan du testa på att göra mina goda kärleksmums istället som du kan servera med bär och grädde.
Ett annat tips om det ska vara mer efterrättsbetonat är att göra en god chokladmousse.
Recept och bild: Martina Engdahl
Ingredienser
- 150 g Mörk choklad (70%)
- 100 g Osaltat smör
- 2 st Äggulor
- 1 st Helt ägg
- 1 tsk Vaniljpulver
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Smält smöret.
- Hacka chokladen och tillsätt den i smöret: Ta bort kastrullen från plattan och rör runt tills chokladen har smält. Tillsätt en nypa salt.
- Vispa ägg + äggulor krämiga och luftiga. Rör ner chokladblandningen i äggen och ös upp i små smorda ugnsfasta formar.
- In i mitten av ugnen, på ca 200 grader i ca 5-7 minuter.
- Ta ut och servera direkt med lite färska bär och vispad grädde.
Blev riktigt bra!
Saknar sötningsmedel i choklad fondanten använde Keto mörk choklad med enbart 4g kolhydrater och chokladen i sig är god och denna blir som choklad ganash i mitten och flyter verkligen ut och gjorde 3 st på smeten och grädda 7 minuter.
Så lär testa ett recept med sötningsmedel & mandelmjöl nästa gång för att se skillnaden. Enbart ätit Keto/Lchf 1 månad & vill uppnå så nära originalet som möjligt.