Till julen tycker jag att fudge av olika slag är ett måste och framförallt chokladfudge. Detta är ett recept som är otroligt enkelt och gott, som dessutom inte innehåller någon sötning alls förutom det socker som finns i chokladen, så mängden kolhydrater varierar beroende på vilken choklad du väljer.
Du kan med fördel göra dessa i god tid innan jul och frysa in, de tinar snabbt i rumstemperatur.
Gillar du lakrits så kan du även testa att göra en ren lakritsfudge.
Koka upp grädde och vaniljpulver i en kastrull.
Sänk värmen och låt grädden sjuda till halva mängden, cirka 20 minuter beroende på storlek på kärlet. Rör om lite då och då så det inte fastnar i botten.
Sänk värmen ytterligare lite till och rör ner smöret och chokladen. Tillsätt ev. smaksättning.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (cirka 15x15 cm.). Ställ i kylen ett par timmar för att stelna.
Ta ut och skär i lagom stora bitar. Använd gärna en kniv som du spolar i varmt vatten först.
Pudra lite kakaopulver över.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Koka upp grädde och vaniljpulver i en kastrull.
Sänk värmen och låt grädden sjuda till halva mängden, cirka 20 minuter beroende på storlek på kärlet. Rör om lite då och då så det inte fastnar i botten.
Sänk värmen ytterligare lite till och rör ner smöret och chokladen. Tillsätt ev. smaksättning.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (cirka 15x15 cm.). Ställ i kylen ett par timmar för att stelna.
Ta ut och skär i lagom stora bitar. Använd gärna en kniv som du spolar i varmt vatten först.
Pudra lite kakaopulver över.
Carina says:
Detta måste vara fel, i receptet, blir jättelöst och stelnar inte ens i kylen, , mer som chokladmousse . 5dl grädde?
LCHF-arkivet says:
Receptet stämmer bra, jag har själv gjort de som är på bilden.
Dock ska ju grädden kokas ner till hälften.
Lena Vallervind says:
Varför måste grädden kokas ner?
Elin says:
Kan tänka mig att det är för att den tjocknar. Jag gjorde efter detta recept till förra julen och det var sååå gott 👌🏻
LCHF-arkivet says:
Det är för att fudgen ska tjockna och kunna stelna ordentligt.
Johanna says:
Kan man inte bara ta hälften av grädden istället för att reducera den??
Chris says:
Då tjocknar den ju inte….
Korina says:
Funkar det med kokosgrädde?
LCHF-arkivet says:
Helt ärligt så vet jag inte hur kokosgrädde funkar att reducera. Jag misstänker att det inte går, men kan ju vara värt ett försök. Dock så tror jag att smaken av kokos kommer bli så otroligt koncentrerad att det bara smakar kokos.
Anette Hammer says:
Jag tar 2 dl grädde till 100 gr choklad och det blir toppen.