Dessa chokladgrottor är helt fantastiskt goda med en liten touche av kanel i degen och ett "hjärta" i form av hasselnöt som sedan får bada i lite mörk choklad.
Inspirationen av dessa fick jag när jag gjorde mina hallongrottor för ett tag sen, men jag ville skapa en variant med choklad istället.
Slutresultatet blev dessa fantastiska chokladgrottorna som är helt perfekta för oss som äter lchf eller keto och faktiskt vill ha en god kaka till kaffet.
Om du inte tycker om hasselnötter eller inte tål just dessa, så kan du ju självklart använda någon annan typ av nötter, t ex valnötter, pekannötter eller kanske mandel.
Här på Lyckasmedmat.se köper jag min choklad.
Sätt ugnen på 160 grader (varmluft, 175 grader på vanlig värme).
Vispa ihop smör, socker, kanel och vaniljpulver riktigt poröst.
Blanda ihop dom övriga torra ingredienserna i en egen skål.
Tillsätt äggvitan i smöret och vispa ihop.
Vispa ner mjölblandningen i smöret och blanda ihop till en jämn och fin deg.
Dela upp degen i 15 lika stora bitar och rulla dom till bollar.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på.
Tryck sen till dom med tummen så att dom får en liten grop i mitten till nöten och chokladen.
Lägg en nöt i varje hål.
Smält choklad och kokosolja tillsammans i antingen vattenbad eller i mikron.
Du ska få en rinnande jämn chokladsås.
Häll chokladen över nötterna så att gropen nästan täcks helt. Det är bra om det inte är helt överfullt, utan att det finns lite plats för expansion.
Strö på lite flingsalt över varje chokladgrop.
Ställ in kakorna i ugnen och grädda do i cirka 15 minuter.
Om du kör på varmluft, se till att vända på kakorna efter cirka halva tiden.
Ta ut kakorna när do fått fin gyllene färg och låt do svalna på plåten.
De kommer vara riktigt mjuka när du tar ut dom, men dom stelnar till sen när dom får svalna.
När kakorna har svalnat så kan du provsmaka någon kaka och resten kan du frysa in så att du har färdigt att bjuda på om du får oväntat besök.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 160 grader (varmluft, 175 grader på vanlig värme).
Vispa ihop smör, socker, kanel och vaniljpulver riktigt poröst.
Blanda ihop dom övriga torra ingredienserna i en egen skål.
Tillsätt äggvitan i smöret och vispa ihop.
Vispa ner mjölblandningen i smöret och blanda ihop till en jämn och fin deg.
Dela upp degen i 15 lika stora bitar och rulla dom till bollar.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på.
Tryck sen till dom med tummen så att dom får en liten grop i mitten till nöten och chokladen.
Lägg en nöt i varje hål.
Smält choklad och kokosolja tillsammans i antingen vattenbad eller i mikron.
Du ska få en rinnande jämn chokladsås.
Häll chokladen över nötterna så att gropen nästan täcks helt. Det är bra om det inte är helt överfullt, utan att det finns lite plats för expansion.
Strö på lite flingsalt över varje chokladgrop.
Ställ in kakorna i ugnen och grädda do i cirka 15 minuter.
Om du kör på varmluft, se till att vända på kakorna efter cirka halva tiden.
Ta ut kakorna när do fått fin gyllene färg och låt do svalna på plåten.
De kommer vara riktigt mjuka när du tar ut dom, men dom stelnar till sen när dom får svalna.
När kakorna har svalnat så kan du provsmaka någon kaka och resten kan du frysa in så att du har färdigt att bjuda på om du får oväntat besök.
Heléne says:
Riktigt goda😋 Hade inga hasselnötter utan körde bara på chokladkräm, hade 90%-ig och smälte den med lite grädde och kokosoljan. Ska absolut göras fler ggr🙂
Gunnar says:
Trots extra tid i ugnen blev kakorna väldigt mjuks, även när de svalnat.