Citron- och vitlökslax

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Citron- och vitlökslax är en superfräsch och jätteenkel laxrätt som du svänger ihop utan större ansträngning. Grundtanken var att göra den helt mejerifri, men jag…

Läs mer 2 kommentarer Skriv ut
Citron- och vitlökslax
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning15 minTotalt30 min

Beskrivning - Information

Citron- och vitlökslax är en superfräsch och jätteenkel laxrätt som du svänger ihop utan större ansträngning.
Grundtanken var att göra den helt mejerifri, men jag insåg att den kanske smakar bäst om man använder smör. Men, det går ju absolut att bara använda olivolja om man vill hålla den paleo och mejerifri. Annars om ghee är ok med dig, så kan du använda det helt och hållet.

Själva såsen i sig är rätt så syrlig, men det ska den vara. Tänk på att smaka av den lite hela tiden så du hittar en fin balans mellan vitlöken, citronen och saltet.

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Laxen
 4 Portionsbitar lax, skinnfria
 Flingsalt
 Nymalen svartpeppar
 Ghee att steka medEller sesamolja eller annan olja som tål värme bra.
Såsen
 100 g Smör
 1 dl FiskbuljongFunkar även bra med hönsbuljong eller grönsaksbujong.
 0,50 dl Pressad citron
 6-8 vitlöksklyftor (hackade)Cirka 2 matskedar.
 0,50 Gul lök, finhackad
 2 msk Olivolja
Topping
 2 msk Hackad persilja
 0,50 Citron, skivad

Gör så här:

Såsen
1

Ta en liten kastrull och smält smöret.
Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.

2

Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.

3

Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt.
Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.

4

Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.

5

Ställ såsen åt sidan så länge.

Laxen
6

Se till att laxen är så torr som möjligt.
Salta och peppra lite.

7

Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.

8

Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg.
Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.

Montering
9

Slå nu på såsen över laxen och ös laxen med lite sås.

10

Strö lite nyhackad persilja över och lägg i några citronskivor.

11

Servera direkt.

Citron- och vitlökslax

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Laxen
 4 Portionsbitar lax, skinnfria
 Flingsalt
 Nymalen svartpeppar
 Ghee att steka medEller sesamolja eller annan olja som tål värme bra.
Såsen
 100 g Smör
 1 dl FiskbuljongFunkar även bra med hönsbuljong eller grönsaksbujong.
 0,50 dl Pressad citron
 6-8 vitlöksklyftor (hackade)Cirka 2 matskedar.
 0,50 Gul lök, finhackad
 2 msk Olivolja
Topping
 2 msk Hackad persilja
 0,50 Citron, skivad

Instruktioner

Såsen
1

Ta en liten kastrull och smält smöret.
Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.

2

Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.

3

Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt.
Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.

4

Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.

5

Ställ såsen åt sidan så länge.

Laxen
6

Se till att laxen är så torr som möjligt.
Salta och peppra lite.

7

Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.

8

Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg.
Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.

Montering
9

Slå nu på såsen över laxen och ös laxen med lite sås.

10

Strö lite nyhackad persilja över och lägg i några citronskivor.

11

Servera direkt.

Citron- och vitlökslax

Citron- och vitlökslax

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida