Citron och vitlökslax är en superfräsch och jätteenkel laxrätt som du svänger ihop utan större ansträngning.
Grundtanken var att göra den helt mejerifri, men jag insåg att den kanske smakar bäst om man använder smör. Men, det går ju absolut att bara använda olivolja om man vill hålla den paleo och mejerifri. Annars om ghee är ok med dig, så kan du använda det helt och hållet.
Själva såsen i sig är rätt så syrlig, men det ska den vara. Tänk på att smaka av den lite hela tiden så du hittar en fin balans mellan vitlöken, citronen och saltet.
Ta en liten kastrull och smält smöret.
Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.
Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.
Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt.
Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.
Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.
Ställ såsen åt sidan så länge.
Se till att laxen är så torr som möjligt.
Salta och peppra lite.
Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg.
Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.
Slå nu på såsen över laxen och ös laxen med lite sås.
Strö lite nyhackad persilja över och lägg i några citronskivor.
Servera direkt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Ta en liten kastrull och smält smöret.
Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.
Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.
Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt.
Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.
Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.
Ställ såsen åt sidan så länge.
Se till att laxen är så torr som möjligt.
Salta och peppra lite.
Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg.
Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.
Slå nu på såsen över laxen och ös laxen med lite sås.
Strö lite nyhackad persilja över och lägg i några citronskivor.
Servera direkt.