Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Citronpannacotta med hallon

4,50 av 6 röster
Citronpannacotta med hallon
1

Citronpannacotta med hallon är en supergod och fräsch efterrätt som är perfekt att servera när man bjuder på middag. Det bästa av allt är att pannacottan behöver stå länge i kylen och stelna, så du kan förbereda den i god tid innan gästerna kommer. Då får du mer tid över till annat när de har kommit.

Den här pannacottan är dessutom enkel att göra med tanke på att den innehåller så få ingredienser. De flesta som äter LCHF har dessutom redan ingredienserna hemma. Grädde är ju trots allt en stapelvara för många. Om du ska välja en efterrätt så är det här det bästa valet enligt mig med tanke på att fettnivån är hög.

Innehållsförteckning

 1. Låt din pannacotta stelna länge
 2. Med smak av citron och hallon
 3. Näringsvärden
 4. Ingredienser
 5. Instruktioner

Pannacottan är relativt enkel och smidig att göra. Du gör efterrätten helt klar och låter den sedan stelna i kylen. När det är dags att servera den så garnerar du det sista du gör. Citronpannacottan är både vacker att titta på och en fröjd för smaklökarna.

Recept och bilder: Najnis kök

Låt din citronpannacotta stelna länge

För att göra en citronpannacotta behöver du gelatinblad. Det är nämligen dessa som gör så att den rinnande smeten stelnar. Gelatinbladen ska läggas i blöt och sedan får du inte glömma att krama ur vattnet ur dem innan de används.

Smeten behöver stå svalt i cirka två timmar för att den ska stelna. Se till att börja i god tid med receptet, för det är bättre att desserten står längre än kortare tid i kylen.

Med smak av citron och hallon

En riktigt god dessert måste vara välsmakande. Enligt mig får gärna ha en frisk och uppiggande smak, vilket den här citronpannacottan verkligen har. Medan choklad ofta kan upplevas som mastigt efter varmrätten, så har citron motsatt effekt.

I själva pannacottan ska du använda citronsaft som smaksättning. För att få en extra touch av citron kan du sedan dekorera med rivet citronskal. Då förstärker du den goda citronsmaken.

Använd även färska hallon i och på pannacottan. Hallon och citron är nämligen två smaker som gifter sig i den här desserten.

Om du vill öka på smaken av fräsch citrus ytterligare så kan du använda lite lime tillsammans med citronen.

Näringsvärde

En efterrätt innehåller nästan alltid socker, men min LCHF-vänliga pannacotta innehåller istället sötning. I det här fallet kan du använda den sötning du själv föredrar. Valet är nämligen inte viktigt för konsistensen, så välj den sötning som påverkar dig minst.

En tabell med näringsvärden för denna citronpannacotta.

All sötning till trots så är den här desserten ändå så LCHF-vänlig som den bara kan bli. Den består ju trots allt nästan bara av grädde. Därmed för du i dig rejält med fett, vilket är perfekt om du har ätit en mer fettsnål måltid. Se till att välja vispgrädde för extra god smak och konsistens.

Kostbevakningens bild så ser du exakt vad desserten innehåller. Oroa dig dock inte för kolhydraterna, utan se istället till att njuta till fullo av din citronpannacotta.

5
Total tid: 2 timmar 20 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Garnering

Instruktioner

 • Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten. Låt de ligga där tills vidare.
 • Koka upp grädden. Rör om så det inte fastnar i botten. Ta bort från plattan.
 • Tillsätt sötning, vaniljextrakt och citronsaft.
 • Krama ur gelatinbladen från vatten och tillsätt de i grädden. Rör om tills gelatinbladen smält. Låt svalna.
 • Ta fram fyra serveringsglas. Lägg några hallon i botten av glaset.
 • Häll på pannacottasmeten fördelat på alla fyra glas.
 • Ställ in i kylen minst två timmar tills pannacottan har stelnat helt.
 • Ta ut innan servering och garnera med vispad grädde, rivet citronskal, hallon och lite rostade pumpakärnor.
  Citron- och hallonpannacotta

Nutrition

Kolhydrater: 4g
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,50 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg