Cowboysoppa

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 96 röster - Betygsätt

Cowboysoppa är en otroligt lättlagad och mustig soppa som går hem hos de flesta. Just detta receptet är omgjort och anpassat till en cowboysoppa som…

Läs mer 13 kommentarer Skriv ut
Cowboysoppa
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning40 minTotalt1 tim
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Cowboysoppa är en otroligt lättlagad och mustig soppa som går hem hos de flesta.
Just detta receptet är omgjort och anpassat till en cowboysoppa som passa för dig som vill minska ner på kolhydrater, dvs du som äter lchf eller keto.

Innehållsförteckning

  1. Vad är Cowboysoppa
  2. Kan jag byta ut ingredienser
  3. Gör storkok
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Vad är Cowboysoppa?

Ja, vad är cowboysoppa egentligen? Det är ju en soppa som jag tror att väldigt många har ätit i skolan, då den serveras där.
Originalet skulle jag nog säga innehåller både potatis och bönor, vilket inte är något för oss som äter lchf eller keto, så då har jag gjort om receptet lite.

När det gäller namnet Cowboysoppa, så har jag inte hittat någon historik om den, men kan tänka mig att det är en enkel, mättande och värmande soppa som passade perfekt för en cowboy att laga över den öppna elden, eller värma sig med när han red in i en stad under Vilda västern.

Byta ut ingredienser i cowboysoppan

Det som är härligt med soppor överlag, det är att du egentligen kan använda de ingredienser som du har just nu, sen kan det ju vara bra att hålla ungefär samma smakbild för annars blir det ett helt nytt recept.
Om det är så att du inte äter lchf eller keto, då kan du mycket väl använda dig av potatis och bönor i soppan, men just detta receptet är ju anpassat för de som äter lågkolhydratkost.

- Rättikan går att byta ut mot majrova.
- Kålrot kan du byta ut mot rotselleri eller palsternacka.
- Grädde kan du byta ut mot kokosgrädde om du vill göra soppan mejerifri. Den kommer ju dock att få en ton av kokos.
- Köttfärs gå ypperligt att byta ut mot kycklingfärs, eller fint tärnat nötkött om du vill ha en mer köttig konsistens.

Gör storkok

En sak som jag verkligen älskar att göra när jag kokar soppa, det är att göra mycket. Då har man soppa för ett bra tag framöver, eller så kan man frysa in och ha färdig soppa i frysen som du sen kan värma upp när det är knapert med tid för att laga mat.
Soppan håller utan problem 3-4 dagar i kylen, vill du förlänga hållbarheten så kan du ge den ett uppkok efter tre dagar.

Näringsvärden på cowboysoppan

Vi vill ju alla hålla lite koll på kolhydraterna och för att komma fram till hur mycket kolhydrater, fett och protein som finns i detta receptet så vänder jag mig till mina vänner på Kostbevakningen. Ett superbra verktyg för att se näringsvärdet på ett recept.

Tabell med näringsvärden för Cowboysoppan

Det vi kan läsa ut av tabellen är att hela receptet innehåller cirka 80 gram kolhydrater. Man får ut allt mellan 6-10 portioner soppa lite beroende på hur mycket man äter, vilket ger ett snittvärde på 10 gram kolhydrater per portion.

Men, då ska vi tänka på att det är väldigt mycket grönsaker som är nyttigt och viktigt att få i sig, så det är riktigt bra näringsvärden i den här soppan.

Om du är sugen på att testa flera av mina goda recept på soppa så hittar du alla mina recept här: LCHF-soppor

Psst... när man äter soppa så brukar man ju alltid avsluta med pannkaka till efterrätt. 🙂

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 600 g Köttfärs
 130 g Gul lök
 200 g Kålrot
 200 g Rättika
 2 st Paprikor
 9 deciliter Vatten
 5 deciliter Grädde
 7 msk Tomatpuré
 1 msk Örtsalt
 Smör till stekningEller olja, eller ghee.
 Malen svartpeppar

 

Gör så här:

1

Hacka lök och vitlök.
Tärna kålroten och rättikan i cirka 0,5x0,5 cm stora tärningar.
Tärna även paprikan i lika stora bitar.

2

Bryn köttfärsen och lökarna i lite olivolja. Använd en ballongvisp för att finfördela köttfärsen när du bryner den.
Salta och peppra lite.

3

Lägg i kålroten, rättikan och paprikan med och låt de fräsa med i några minuter.

4

Tillsätt övriga ingredienser och låt allt koka upp och sen puttra i cirka 20-30 minuter tills det att rotsakerna är mjuka.
Smaka av med örtsalt och peppar.

5

Njut nu av din goda Cowboysoppa, gärna tillsammans med ett gott vitlöksbröd.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 96

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 600 g Köttfärs
 130 g Gul lök
 200 g Kålrot
 200 g Rättika
 2 st Paprikor
 9 deciliter Vatten
 5 deciliter Grädde
 7 msk Tomatpuré
 1 msk Örtsalt
 Smör till stekningEller olja, eller ghee.
 Malen svartpeppar

Instruktioner

1

Hacka lök och vitlök.
Tärna kålroten och rättikan i cirka 0,5x0,5 cm stora tärningar.
Tärna även paprikan i lika stora bitar.

2

Bryn köttfärsen och lökarna i lite olivolja. Använd en ballongvisp för att finfördela köttfärsen när du bryner den.
Salta och peppra lite.

3

Lägg i kålroten, rättikan och paprikan med och låt de fräsa med i några minuter.

4

Tillsätt övriga ingredienser och låt allt koka upp och sen puttra i cirka 20-30 minuter tills det att rotsakerna är mjuka.
Smaka av med örtsalt och peppar.

5

Njut nu av din goda Cowboysoppa, gärna tillsammans med ett gott vitlöksbröd.

Cowboysoppa
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

      • Profilbild för Barbro Graeffe
        Barbro Graeffe says:

        Ny forskning om resistent stärkelse: stärkelse som inte tas upp i tunntarmen och därmed inte höjer blodsockret. I stället blir det mat till goda tarmbakterier. Bönor funkar bra i en LCHF kost alltså… Bl.a. LCHF gurun Lars-Erik Litsfeldt har gett ut en kokbok i ämnet.
        Barbro

        • Ja, detta tvistar de lärda om.
          För en del personer så blir det precis som du skriver, men då ska man ha en tarmflora som fungerar och kan ta upp den maten, men det finns tyvärr många som inte har en god tarmflora naturligt och då blir det bara en massa onödiga kolhydrater.

    • Profilbild för Kerstin Ljungkvist
      Kerstin Ljungkvist says:

      Du kan nog ha vilken färs du vill.
      I receptet står det köttfärs Inte angivet
      någon speciell färs.
      Välj vad du vill!

  • Jag gjorde en vegansk version med Anammas formbara färs (tinad), grönsaksfond och havregrädde.

    Det blev jättegott det med… Bara så ni vet!

    (c;

  • Aldrig steka i olivolja! Det bildas ALE som har en extremt åldrande effekt på kroppens celler. Använd smör, rapsolja eller kokosolja istället. Olivolja passar på sallader och andra kalla rätter.

  • Jag har gjort denna några gånger och den är jättegod. Men jag brukar riva kålroten och rättikan grovt, jag tycker att soppa blir matigare då och så upplever jag att det reder soppan lite också.

  • Mycket god soppa. Jag gjorde som Henrik och rev kålroten och ättikan grovt, blev lite mer som tunnare gryta. Kommer att göras om.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida