Degfri Västerbottenpaj

Detta är en otroligt god, enkel och snabblagad Västerbottenpaj med få ingredienser och utan deg/botten! När den svalnat är den fast och enkel att skära upp. Den går alldeles utmärkt att värma upp i efterhand utan att den tappar formen eller blir svårhanterlig. Detta grundrecept kan dubbleras/halveras beroende på hur mycket du vill göra och hur stor form du vill använda. Jag har använt en vanlig springform. Det går även utmärkt att göra i muffinsformar! Glöm inte anpassa tiden i ugnen en aning😊👌🏻
Tips på tillbehör: Skagenröra, löjrom/smetana, kantarellstuvning, lax, dill osv🤗
Följ mig på www.Instagram.se/lchfchristine för ännu mer inspiration😊
Vill du göra en Västerbottensostpaj som har ett pajskal? Testa då detta receptet: Västerbottensostpaj
Ingredienser
- 300 g Riven västerbottenost
- 4 st ägg
- 2 dl Grädde
- Salt & Svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°c vid varmluft. Något högre vid vanlig ugn
- Klä in en form med ett bakplåtspapper så pajen inte fastnar. Om du använder en form med löstagbar botten hjäper pappret även till att täta så inte äggstanningen rinner emellan
- Fördela osten i formen och häll på äggstanningen
- Grädda i ca 20-30 min tills pajen fått riktigt fin gyllene färg
- Ta ut och låt svalna
Jag lägger en smörklick i formen ställer in i ugnen. När smöret smält lägger jag i en påse riven vbost (150g). Formen är varm o det går att klämma upp den rivna osten mot kanten (typ pajskal). Vill man grädda extra går det bra. Därefter fyller jag med resten av ost o ingredienser. Blir som ett litet extra pajskal…