Dragonkryddad kycklinggryta
Ett LCHF-recept på en kycklinggryta med en mycket mild och god smak. Smaker av dragon, fransk senap och bacon gör det hela till en kanongod rätt. Om du däremot föredrar maträtter med lite mer sting, så är det fritt fram att testa sig fram med olika kryddor.
Fördelen med grytor är att de är lättare att variera i smak och ingredienser. Till exempel att tillsätta säsongens smaker från färska grönsaker och örtkryddor. Den här grytan kan du även göra med fläskfilé om du känner för det.
Servera gärna denna kycklinggryta med stekta grönsaker eller varför inte med lite blomkålsris. Eget blomkålsris gör du enkelt genom att skära ner ett blomkålshuvud i mindre bitar och sen mixa ihop till ett ris i en blender eller matberedare. Sen är det bara att steka upp på låg värme med matfett och kryddor.
Variera din kycklinggryta
Olika sätt att variera grytan kan du enkelt göra genom att byta ut kryddorna i grytan eller i det som ska serveras till grytan. Till exempel tillsätta mer styrka i ditt egna blomkålsris eller byta ut bacon mot ett vegetariskt alternativ. Om du väljer att byta ut bacon mot något vegetariskt, så kan det vara bra att tänka på att dessa inte suger åt sig krydda lika väl som animaliskt kött gör.
Om du vill tillsätta mer grönsaker till denna maträtt, så får blomkålsriset en mer intressant smak om det blandas ut med grönsaker. Börja med att steka upp blomkålsriset på mellanhög värme. Sänk sedan värmen lite och tillsätt paprika och tärnade morötter.
Vill du tillaga en mer mustig gryta, så tillsätt gärna mer grädde i början eller tillsätt riven eller smulad ost i slutet av kokningen. Tänk bara på att ostar kan avge smak, vilket kan vara en stor fördel om du önskar specifik smak i grytan. Sen är det upp till dig vad du anser passar med dragon och senap, eller om du väljer att byta ut någon av dessa smaker mot till exempel blåmögelost.
Näringsvärden
Hur ser det då ut med näringsvärdena i denna kycklinggrytan?
Ja, om man lägger in allt på Kostbevakningen så ser vi att hela grytan i sig
innehåller cirka 37 gram kolhydrater. Det innebär cirka 9 gram
kolhydrater per portion. Om du vill minska ner på mängden
kolhydrater så kan ett alternativ vara att utesluta syltlöken, men
jag tycker att den ger så mycket god smak till grytan att det är
lite synd att göra.
Här får du några tips på andra kycklingrecept som du kanske vill
testa:
– Kyckling
i het krämig sås
–
Kycklingfärsbiffar med citron och örter
–
Hasselbackskyckling med fetaost
Ingredienser
- 3 st kycklingfiléer
- 140 g bacon
- 50 g gul lök
- 15 g vitlök
- 2 msk torkad dragon
- 2 msk fransk senap
- 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
- 5 dl grädde 40%
- 50 g syltlök
- 20 g smör till stekning
Instruktioner
- Om du har valt fryst kyckling, så tänk på att tina upp denna innan den ska skivas.
- Skiva kycklingen och ditt valda bacon i strimlor.
- Skala lök och vitlök. Skär löken i fina strimlor och hacka ner vitlöken fint.
- Ta fram en djup stekpanna och hetta upp ca 20 gram smör i denna. Börja sedan med att bryna upp dina strimlor av kyckling och bacon. Några minuter innan köttstrimlorna börjar bli klara, så tillsätter du lök och och vitlök. Låt allt detta fräsa tillsammans i slutet, så köttet får lite smak av löksorterna och löken får mjukna lite..
- Tillsätt dragon, senap, kycklingfond, grädde och syltlökar i stekpannan. Rör om så att allt blir ordentligt ihopblandat. Smaka av efter en stund och peppra upp blandningen med några varv på pepparkvarnen, för lite mer smak.
- Koka upp din kycklinggryta och låt den sen puttra cirka 15 minuter på medelhög värme tills den har en bra konsistens.
- Sen är det dags för servering. Ställ gärna fram några tillbehör som är passande för de som följer en LCHF-diet.