Smetana – Så här gör du egen

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 20 röster - Betygsätt

Att göra egen hemgjord smetana är inte ett dugg svårt, det kräver lite tid och tålamod bara, och en burk med köpt smetana. Men, innan…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Egen hemlagad smetana
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse2 minTillagning2 minTotalt4 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Att göra egen hemgjord smetana är inte ett dugg svårt, det kräver lite tid och tålamod bara, och en burk med köpt smetana.
Men, innan vi går vidare med receptet på hur du gör din egna, så måste vi klargöra den stora fråga om vad smetana faktiskt är, detta otroligt goda!

Vad är smetana?

Smetana är en sorts syrad grädde som ursprungligen kommer från Ryssland. Den används väldigt mycket i baltstaterna och i Finland.
Det är en grädde som har en väldigt bra hållbarhet med tanke på att den är syrad, vilket innebär att den har goda bakterier i sig som ser till att hållbarheten är längre.

Dessutom så har den en ljuvlig smak som jag personligen älskar.

På senare tid, kanske tack vare lchf och keto så har det börjat dyka upp mer och mer som ingredienser i mat. Detta beror inte bara på den goda smaken utan även på att den inte gärna skär sig och den dessutom har en lite högre fetthalt än vanlig grädde.

Det är helt fantastiskt gott att toppa med en klick på en mustig köttgryta, eller till en biff stroganoff. det funkar dessutom riktigt bra att använda i olika efterrätter på grund av sina syrliga men ändå milda smak.

Vad kan jag använda istället för smetana?

Om du inte har tillgång till smetana, så kan du ersätta det med t ex. crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil, lite beroende på vad du ska använda det till.

Var kan jag köpa smetana?

För att göra din egna smetana behöver du en burk med köpt smetana att använda som en "starter". Lite samma princip som med en surdeg, att du har en lite bit surdeg kvar som hjälper till att starta upp surningsprocessen.
I de flesta välsorterade butiker kan du köpa den. Det kan dock variera lite mellan olika tillverkare, där t ex. Arla, ICA och Valio har sina egna märken.
Jag har hittat smetana på ICA, COOP och Willys.

Oftast så hittar du den bland de laktosfria produkterna.

Vilken grädde ska jag använda?

Du bör använda helt vanlig vispgrädde, men även laktosfri grädde fungerar men då ska du undvika de sorter som innehåller karragenan.
Laktosfri grädde innehåller tyvärr ofta karragenan och den enda sorten som jag vet om som inte gör det är Garants laktosfria grädde.

Överlag så kostar smetana en hel del. En burk på 2 dl kostar mellan 15-20 kronor. Det ger ett rätt så högt literpris och då kan det vara värt att göra din egna.

Några recepttips

- Smetana med bär och nötter
- Ostchips med romröra

Men, nog om detta nu... fortsätt neråt så berättar jag mer om hur du enkelt tillverkar din egna smetana.

 

Ingredienser

Mängd2 Portioner
 5 deciliter Grädde 40%
 1 dl Smetana (Köpt)

 

Gör så här:

1

Blanda ihop grädde med smetana i en glasskål.

2

Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur cirka ett dygn. Du kommer se på grädden när den har förvandlats till smetana. Vänta tills du har fått rätt konsistens.

3

När du är nöjd med konsistensen och tycker att den påminner om konsistensen på din köpta smetana, då kan du ställa in skålen i kylen, fortfarande inplastad och sedan är det bara att mumsa.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 20

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 5 deciliter Grädde 40%
 1 dl Smetana (Köpt)

Instruktioner

1

Blanda ihop grädde med smetana i en glasskål.

2

Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur cirka ett dygn. Du kommer se på grädden när den har förvandlats till smetana. Vänta tills du har fått rätt konsistens.

3

När du är nöjd med konsistensen och tycker att den påminner om konsistensen på din köpta smetana, då kan du ställa in skålen i kylen, fortfarande inplastad och sedan är det bara att mumsa.

Smetana – Så här gör du egen
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida