Egg bites – Sous vide
Egg bites som man tillagar sous vide, det är den optimala äggfrukosten/mellanmålet skulle jag vilja säga.
Det är en variant av äggröra och omelett som man sedan toppar med önskad topping.
Vad är egg bites?
Egg bites har sitt ursprung från USA som så mycket annat. Just egg bites är något som Starbucks säljer dyrt i USA, men då är de körda på lite högre temperatur (85 grader) så att man kan äta den som just en munsbit.
Men, jag tycker att den konsistensen blir för mycket omelett och ville hellre få fram en riktigt god och krämig konsistens som passar till frukost.
För att tillaga den här så använder man sig av sous vide, vilket är ett kontrollerat sätt att tillaga maten under vacuum. Det finns en mängd olika varianter av sous videcirkulatorer att använda sig av, men man behöver verkligen inte köpa det dyraste man hittar.
Själv använder jag en Champion som jag haft några år nu, och den är riktigt bra tycker jag. Den kan du beställa en här.
Om du vill se andra alternativ, så hittar du en hell del varianter och prisklasser här: Köp sous vide hos Kökets Favoriter
För att mixa ihop smeten använder jag mig av denna stavmixer som jag verkligen kan rekommendera.
Burkarna jag använde mig av är Korken från IKEA
När det kommer till smeten så kan man variera den en hel del med. Just i detta grundrecept använder jag mig av smetana och västerbottensost, men det går lika bra att använda en annan ost som är mildare om man vill det, eller om man inte har smetana så kan man ta grädde, eller creme fraiche eller om man nu mot förmodan vill ha en lättare variant, så kan man ta lite keso.
Det som är viktigt är att man har 50/50 i mängd, dvs 50% ägg och 50% av det andra. Använd därför en köksvåg så du får rätt mängder.
Har du tips på fler toppings som är goda, skriv en kommentar så lägger jag in de som förslag i receptet.
Ingredienser
Egg bites
- 200 g ägg
- 150 g Smetana
- 50 g Västerbottensost
- Ev. en nypa salt
Förslag på topping
- Rökt skinka, tomater, lök och färsk basilika
- Hackade räkor, dill, hackat kokt ägg
- Tomater, mozzarellaost och basilika
Instruktioner
- Sätt igång din sous vide på 40-45 grader och låt den börja värma upp vattnet. Under tiden gör vi klart burkarna.
- Fördela smeten jämnt i tre stycken burkar. Toppfyll inte utan lämna kvar 0,5-1 cm upp till kanten. Stäng locket på burkarna och lägg försiktigt ner burkarna i det varma vattnet. Nu kan du öka temperaturen på cirkulatorn till 75 grader och ställa in tiden på 60 minuter. Tänk på att vattnet måste täcka hela burken, även locket.
- Under tiden du väntar kan du förbereda den topping du vill ha på. Det funkar ju faktiskt att göra en liten buffé med olika typer av topping.
- När tiden är slut tar du upp burkarna och ställer på ett galler så de får svalna av lite. Toppa sedan med vad du vill ha för topping och ät när de är varma eller så väntar du och låter de svalna och äter de kalla.