Enkel broccoligratäng

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 28 röster - Betygsätt

Denna broccoligratäng är ett riktigt gott tillbehör som du snabbt och lätt slänger ihop. Dessutom är receptet både enkelt att följa och innehåller få ingredienser.…

Läs mer 4 kommentarer Skriv ut
Enkel broccoligratäng
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Denna broccoligratäng är ett riktigt gott tillbehör som du snabbt och lätt slänger ihop. Dessutom är receptet både enkelt att följa och innehåller få ingredienser. Det är helt enkelt ett perfekt komplement till allt från köttbitar till kyckling till både vardags och fest.

Innehållsförteckning

  1. Fryst eller färsk broccoli?
  2. God gräddblandning
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Broccoligratängen är ett bra tillbehör för dig som äter LCHF eller keto. Det är tack vare det faktum att gratängen inte alls innehåller många kolhydrater.

Sen ska vi inte glömma bort att broccoli inte bara är gott, det är även nyttigt! Denna korsblommiga grönsak innehåller bland annat mängder med antioxidanter, C-vitamin, Kalcium, Kalium och B-karoten. Det är helt enkelt ett näringsrikt alternativ för dig som vill byta ut vita kolhydrater såsom pasta, ris och potatis.

Om du vill ha ett gott alternativ till denna smarriga LCHF-gratäng med broccoli så kan du testa min magiska vitkålsgratäng. Även den passar till de flesta maträtter!

Recept och bild: Alla Goda Ting

Fryst eller färsk broccoli?

Det du måste börja med att välja är broccoli. Det är vanligt att man har fryst broccoli hemma i frysen. Det är både smidigt och billigt att köpa i storpack. Fryst broccoli går bra att använda i den här gratängen. Se bara till att följa mitt råd om att ånga av broccolin efter kokningen så att den blir mindre vattning. Fryst broccoli behöver ofta kortare tillagningstid än färsk broccoli.

Givetvis går det även bra att använda färsk broccoli i den här LCHF-gratängen. Du väljer helt enkelt själv vad du föredrar och kan använda det du har hemma! Med färsk broccoli kan du ofta få lite mer stuns i den.

Broccoligratäng med gräddblandning

För att din broccoli ska bli till en broccoligratäng behövs en riktigt god gräddblandning. Den kan jämföras med den äggstanning som används i pajer. Eftersom det här är en LCHF-vänlig gratäng så har jag givetvis gott om ost i den. Välj gärna en fetare ostvariant så att du höjer fetthalten i maten.

Med gott om ost i så blir broccoligratängen otroligt krämig och god. Blanda ihop ägg, ost, grädde och kryddor och häll blandningen över broccolin. I receptet rekommenderas salt och svartpeppar för en klassisk smak, men givetvis kan du tillsätta fler kryddor om du vill. Det är till exempel gott att ha i vitlök, paprikapulver, örtsalt - bara din fantasi sätter gränser!

Näringsvärde

Med den här broccoligratängen får du en riktig näringsbomb. Dessutom en fet sådan! Broccoli i sig är riktigt nyttigt och innehåller mycket näring för kroppen. Tack vare all grädde och ost så blir det dessutom rejält med fett.

Vill du fördjupa dig i allt som är nyttigt med broccoli ska du läsa den här guiden från Axelsons.

En närbild på en broccoligratäng i en form.
(Näringsvärden från Kostbevakningen.

Broccoligratängen innehåller runt 5 kolhydrater per portion, vilket är godkänt för alla nivåer av LCHF. Här kommer de flesta kolhydraterna från den nyttiga broccolin. Du får dessutom i dig runt 24 gram fett per portion, allt beroende på vilken ost du väljer.

Om du älskar broccoli och vill göra något annat än broccoligratäng, så kan jag varmt rekommendera att testa på min goda broccolisoppa.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 500 g Broccoli
 1,50 deciliter Grädde
 2 deciliter Riven ost
 2 st Ägg
 Vitlök efter smak
 Eventuell smaksättning

 

Gör så här:

1

Börja med att sätta ugnen på 200°C (varmluft).

2

Dela broccolin i lagom stora bitar, det är efter smak och utseende.

3

Koka den i lättsaltat vatten tills det att den är nästan genomkokt.
Häll av vattnet och ånga gärna av den lite på plattan så att den inte är så vattnig.

4

Blanda ihop ägg, ost, grädde och kryddor.

5

Häll upp broccolin i en ugnsfast form och slå gräddblandningen över det hela.

Enkel broccoligratäng

6

Ställ in i ugnen och gratinera den i 15-20 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

7

Ta ut och servera till lite kallskuret eller en köttbit.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 28

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Broccoli
 1,50 deciliter Grädde
 2 deciliter Riven ost
 2 st Ägg
 Vitlök efter smak
 Eventuell smaksättning

Instruktioner

1

Börja med att sätta ugnen på 200°C (varmluft).

2

Dela broccolin i lagom stora bitar, det är efter smak och utseende.

3

Koka den i lättsaltat vatten tills det att den är nästan genomkokt.
Häll av vattnet och ånga gärna av den lite på plattan så att den inte är så vattnig.

4

Blanda ihop ägg, ost, grädde och kryddor.

5

Häll upp broccolin i en ugnsfast form och slå gräddblandningen över det hela.

Enkel broccoligratäng

6

Ställ in i ugnen och gratinera den i 15-20 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

7

Ta ut och servera till lite kallskuret eller en köttbit.

Enkel broccoligratäng
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida