Enkel Fetaoströra

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 36 röster - Betygsätt

En superenkel, lchf-vänlig fetaoströra som passar utmärkt till tex grillat och sallader. Den tar inte mer än ett par minuter att svänga ihop och sen…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Enkel Fetaoströra
ANNONS
cooked user 25Skapare@lchfchristineFörberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

En superenkel, lchf-vänlig fetaoströra som passar utmärkt till tex grillat och sallader. Den tar inte mer än ett par minuter att svänga ihop och sen får den stå och dra lite för att få en bättre smak.

Vad passar denna fetaoströra till?

Det som är så härligt med ett enkelt recept som detta, det är att det även passar till så otroligt mycket. Framförallt så skulle jag säga att det är supergott till allt grillat på sommaren, men det funkar ju riktigt bra till en god matig sallad om man vill det.

Sen så ska vi inte glömma bort vilket otroligt gott tillbehör denna fetaoströra är till lamm. Tänk dig lite grillade lammkotletter eller lammracks med denna såsen till. Top notch!

Jag kan även tänka mig att den passar bra tillsammans med ugnsstekt lax. Syrligheten bär upp riktigt bra mot den feta laxen då och blir en toppen kombination.

Vilken fetaost ska jag välja?

Som med så mycket annat inom mat, så ska du självklart välja den fetaost som du tycker är god. MEN, jag vill påpeka en sak och det är att om du ska göra en god fetaoströra, då ska du använda en fetaost som är gjord enligt de regler som finns, dvs på fårmjölk. Köp inte salladsost och dylikt som är gjort på komjölk och inte smakar något annat än saltvatten. Då tycker jag att du lika gärna kan göra en annan typ av sås, för smaken kommer inte vara i närheten av vad den ska.

Visste du förresten att fetaost är ett skyddat namn (ursprungsbeteckning) på samma sätt som parmesanost är ett skyddat namn. Det är helt enkelt kopplat till att det måste vara producerat på ett visst sätt och från ett visst område för att få kallas för just fetaost. (Källa: Feta SUB

Kan jag byta ut ingredienser?

Fetosten i sig ska du inte byta ut, då är det helt enkelt inte en fetaoströra längre. Det du kan göra om du vill är att testa olika sorters fetaost för att se om det är några skillnader i smak.

Crème fraiche kan du byta ut mot t ex lite fetare smetana. Du kan även blanda i lite grekisk yoghurt om du vill, vilket ger en lite högra syrlighet i röran.

Basilikan kan du byta ut mot färsk mynta eller färsk oregano. Eller, varför inte vara lite wild and crazy och kombinera mynta, basilika och oregano. Jag lovar, det blir grymt gott!

Om du känner för att bygga på fetaoströran med lite nya smaker, då skulle jag kunna tänka mig att man kan pressa i lite lime eller citron och även testa att blanda ner hackade goda oliver, typ Kalamataoliver.
Jag skulle även kunna tänka mig att dra den lite mot tzatzikihållet och tärna ner lite färsk gurka för att få lite krisp i röran, men då snurrar vi ut och börjar bygga på helt nya såser. Men, det kan ju vara skoj om man vill ha lite variation.

Näringsvärden för detta receptet

Som alltid när jag vill få fram makron och näringsvärden på mina recept så vänder jag mig till Kostbevakningen. När jag lägger in ingredienserna för detta ketoreceptet så får jag fram dessa siffror:
Tabell med näringsvärden för denna fetaoströran
Som ni ser så ger detta receptet cirka 9 gram kolhydrater och du får ut 2-3 portioner av receptet, så säg någonstans runt 3-4 gram kolhydrater per portion.

Om du räknar kalorier så är det cirka 300 kalorier per portion, på ett ungefär.

 

Ingredienser

Mängd3 Portioner
 150 g Fetaost
 1 msk Hackad basilika

 

Gör så här:

1

Mosa fetaosten och blanda ihop alla ingredienser med en gaffel.

2

Smaka av med salt och peppar. Låt den gärna dra en stund i kylen innan servering.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 36

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 150 g Fetaost
 1 msk Hackad basilika

Instruktioner

1

Mosa fetaosten och blanda ihop alla ingredienser med en gaffel.

2

Smaka av med salt och peppar. Låt den gärna dra en stund i kylen innan servering.

Enkel Fetaoströra
Profilbild för @lchfchristine

Recept av: Christine Lundin

”Den bästa LCHF är den som blir av” Det är tankesättet som hållit mig sockerfri och välmående (med undantag för graviditet) sedan 2017. Jag lagar enkel, snabb och god lchf-mat som passar in i en vardag fylld av allt en vardag är fylld av.

Visa alla recept från Christine Lundin Hemsida https://www.instagram.com/lchfchristine/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida