Enkel tomat- och löksallad
En enkel tomat- och löksallad som är syrlig och smakrik, det kan ibland vara en helt perfekt prick över i till en god middag.
Det är en klassiker inom restaurangvärlden att göra en tomat- och löksallad när man har mycket tomater över som behöver användas, eller om man har skivat tomater till något annat och har över ett gäng.
Ofta så ser man denna salladen på olika salladsbufféer.
För mig som odlar mycket tomater själv, så är den helt perfekt att göra och det är så gott och framförallt vackert att använda olika sorters tomater.
Samma sak gäller löken, den får man gärna variera genom att använda olika sorters lök. Gul lök, rödlök, purjolök eller någon annan lök som du tycker är god. Eller så gör du en blandning av olika löksorter.
Vill du öka på smaken lite extra, så kan du hacka ner lite färsk basilika och blanda med i salladen, det ger en supergod smak.
Vilken vinäger du ska använda för att få till en riktigt god tomat- och löksallad, det är väldigt individuellt. Jag tycker att det beror på vad för mat man ska servera det till.
Ska du äta kött, ta en rödvinsvinäger eller balsamvinäger.
Blir det fisk, då kanske du ska välja en vitvinsvinäger eller kanske vit balsamvinäger.
Du får testa dig fram till till bästa resultat för just den stunden.
Ingredienser
- 400 g Tomater
- Ca. 70 g lök
- 4 msk Vinäger
- 3 msk Olivolja
- 0,5 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- Färska örter (valfritt)