Enkel vaniljglass
Detta är ett recept på en snabb enkel vaniljglass. Normalt sett när jag gör vaniljglass så gör jag en creme anglaise, som i sig tar nästan ett dygn att förbereda.
Ibland så vill man ha glassen lite snabbare än så och denna tar ungefär 60 minuter att göra om du har en vettig glassmaskin.
Detta receptet är ett grundrecept och kan användas till massor av olika smaksättningar.
Jag använder mig av guarkärnmjöl för att ge glassen en lite annan viskositet och dessutom så smälter den inte lika snabbt på tallriken.
Sen så är jag fullt medveten om att det är mjölk i receptet, men på det stora hela så ger detta recept ungefär en liter glass och hela satsen innehåller cirka 20 gram och jag räknar att man får ut cirka 10 portioner, för det är inte en glass man ska sitta och äta upp allt ett nafs av. Det innebär ungefär 2 g kolhydrater per glasskula (1 dl).
*Detta recept blir absolut bäst om du har en glassmaskin, om du inte har det så går det ändå, men den blir inte lika luftig då.*
Ingredienser
Instruktioner
- Koka under tiden upp mjölk, grädde och vaniljpulver.
- Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget i äggvispet tills allt är tillsatt. Vispa ihop så allt blandas.
Glassmaskin med inbyggd kompressor
- Sätt igång glassmaskinen och häll ner den varma vätskan direkt i maskinen. Kör glassen cirka 45-60 minuter tills den stelnat till.
Glassmaskin med isblock
- Kyl ner smeten snabbt till en kall temperatur. Ju kallare desto bättre. Kör sedan smeten enligt din glassmaskins instruktioner.
Utan glassmaskin
- Kyl ner glassen. Ställ in den i frysen och gå dit och rör i den varje halvtimme ungefär tills det att den stelnat.