Efter att jag tröttnat lite på mina vanliga rätter på falukorv som t ex Korv Stroganoff så kände jag att det är dags att ta på sig tänkarmössan och hitta på ett nytt gott falukorv recept.
Sagt och gjort, fram kom Falukorv Caprese som visade sig bli en fantastiskt god maträtt.
Innehållsförteckning
Vad är Falukorv Caprese
Jag tycker det är lite roligt när man kan göra en typ av cross-over mellan olika rätter.
Inspirationen till denna gratängen kommer ju från Tomat och Mozzarellasalladen eller som den heter på Italienska, Insalata Caprese.
Det är precis därifrån som jag hämtade inspirationen till receptet i sig och det visade sig bli en riktig succé, både för min familj men även i olika grupper på Facebook och bland mina besökare här på hemsidan.
Vilken falukorv ska jag använda?
Ja, ska jag vara helt ärlig så är det helt och hållet en smaksak och hur du tänker gällande din kost.
Om du äter lchf eller keto, då ska du försöka att hitta en falukorv som har så hög kötthalt som möjligt och så lågt kolhydratsinnehåll som bara går.
Du kan gärna kika på min lista som jag har gjort över olika falukorvar och deras innehåll.
Om du inte äter enligt lchf/keto, då tycker jag att det absolut viktigaste är att du väljer en korv som du tycker är god och som du tycker passar till att göra en gratäng med.
Själv så är jag väldigt glad i Enebackens delikatessfalu, som kanske inte är den bästa om man ser till kolhydratsmängden, men jag tycker att den är god och har en hög kötthalt, vilket räcker bra för mig som äter mer liberal lchf.
Kan jag byta ut ingredienser?
Vet du, när det gäller mina recept, så ska man se de som en vägledning och inspiration, men om du känner att du vill byta ut något, så ska du absolut testa att göra det.
Själv så kan jag tänka mig att det kan vara gott att blanda in en lite hetare korv kanske, t ex lite skivad chorizo för att få en annan smak.
Har du inte smetana, byt ut det mot crème fraiche istället. Då kan du även testa på att ta en crème fraiche som är smaksatt.
Istället för vitlökspulver kan du självklart ta riven färsk vitlök.
Vill du ha en annan dimension på tomatsmaken, hacka lite soltorkade tomater och blanda ner i såsen. Det kommer ge en fantastisk smak.
Tycker du om kapris, då kan jag varmt rekommendera att ha i lite kapris i såsen med. Det är ju dock en riktig vattendelare med kapris.
Oavsett hur du väljer att göra, så tycker jag att du ska testa på att göra receptet som original en gång först och sen efter det kan du testa dig fram lite mer i olika smakkombinationer.
Näringsvärden för detta falukorv recept
Jag använder i stort sett alltid mig av Kostbevakningen när jag ska få fram ett näringsvärde på ett recept. Likaså på detta receptet.
I tabellen som man får ta lite med en nypa salt med tanke på att det går att få olika värden beroende på vad man väljer för falukorv, så ser man att hela detta receptet innehåller cirka 45 gram kolhydrater.
Med tanke på att receptet är för ungefär 4 personer så innebär det i runda slängar 11 gram kolhydrater per portion.
Om du räknar kalorier så är det cirka 1000 kcal per portion.
Skär upp korven i skivor, cirka 0,5 cm tjocka.
Skär upp tomat och ost likaså.
Placera korven i en ugnsfast form och varva med tomat och mozzarella mellan korvskivorna.
Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås.
Smaka av så den har lagom med sälta.
Häll såsen över korven.
Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 40 minuter.
Ta ut och servera med stekta grönsaker eller varför inte lite blomkålsmos.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär upp korven i skivor, cirka 0,5 cm tjocka.
Skär upp tomat och ost likaså.
Placera korven i en ugnsfast form och varva med tomat och mozzarella mellan korvskivorna.
Blanda ihop övriga ingredienser till en jämn sås.
Smaka av så den har lagom med sälta.
Häll såsen över korven.
Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 40 minuter.
Ta ut och servera med stekta grönsaker eller varför inte lite blomkålsmos.
Elisabet says:
Sambon som egentligen inte gillar korv, hälsar o tackar så mycket. Han åt så ‘det sprutade ur öronen’
LCHF-arkivet says:
Haha!
Vad otroligt roligt att höra!
Tack så mycket för återkopplingen.
Gizela says:
Hej, ska laga rätten ikväll. Men undrar hur mycket torkad basilika man ska ta för att det ska motsvara 0.5dl färsk, som jag inte fick tag i.
Lars says:
1 tsk torkad brukar motsvara 1 msk färsk
Riikka says:
Gör den nu, men har i purjolök. Såsen är ju hur gudomlig som helst..
Annika Andersdotter says:
Det ska jag köra nån dag. Tack för alla toppenrecept. Skulla skriva av receptet på valnötsbröd (Birgittas) som du la ut till mig, men sidan försvann. Snopet!!😫 Får jag be om det igen är du en pärla
LCHF-arkivet says:
Tack för fina ord!
Här hittar du receptet på valnötsbrödet: https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/valnotsfranska/
Du har ju en sökruta på sidan där du kan söka efter recept..=)
Annika Tenlen says:
Jag gjorde den här maten ikväll och både jag och min sambo tyckte att det var kanon gott .
Åse Pedersen says:
Jättegott och väldigt enkelt att göra. Hade rostade morötter och palsternacka till det. Absolut skall denna rätt göras fler gånger.
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra! Tack för återkopplingen.
Susannah says:
Sjukt gott. Sa bara slurp så var det slut 😊
LCHF-arkivet says:
Haha! Vad härligt att höra!
Carina says:
Nu har jag också lagat detta, även om jag inte hade alla ingredienser.
Fick ta en smakrik ost istället för mozzarella, lite för lite creme fraich men hävde i naturell ost. Skivade champinjoner som behövde användas.
Helt klart att detta kommer att göras fler gånger. 🙂
Jessica Johansson says:
Himlens gott men på något vis skar såsen sig för mig, så blev inte så vackert
Anki says:
Underbart gott. Hoppas det är lika gott i matlådan i morgon.
Lena S Hult says:
Otroligt många goda recept TACK
janean says:
Otroligt gott, har lagad den ett par gånger. La lite dijon senap i såsen, jätte gott!
LCHF-arkivet says:
Vad skoj att höra! Väldigt omtyckt här hemma med.
Helen Westin says:
Gjorde denna rätt idag, mycket gott. Gjorde lite mer sås med extra kryddor och grönkål i botten på formen
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra!
Annemaj Lundin says:
Jättegott och enkelt. Jag är egentligen ingen älskare av falukorv. Lite kort tid i ugnen, så mozzarellaosten smälte inte helt. Ännu godare när man värmde upp den.
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Glöm inte bort att lägga en röst med så fler hittar till receptet!
Josefa says:
Ett av de bästa recepten med falukorv! Mannen undrade första gången vad jag höll på med, men han tystnade snart. Superbra i matlåda
LCHF-arkivet says:
Men vad skoj att höra! Tack för återkopplingen.
hudde says:
Riktigt gott! Tack för den upplevelsen
Lina says:
Hade ingen inspiration när jag kollade kylen igår, så jag googlade “falukorv med Mozzarella” (ingredienser jag hade hemma) o hittade detta recept, som verkligen gick hem hos HELA familjen!!! Lika gott att värma i matlåda idag dessutom!!!
LCHF-arkivet says:
Tack snälla för återkopplingen! Så kul att höra att du uppskattade detta receptet. =)
Janna says:
Supergott, en ny favorit hör hemma! Nästa gång tar jag nog ”vanlig” ost för att få ner priset några kronor.
Lena Sundkvist says:
Tog i mango chutney och det blev så gott.