Falukorv i ugn
Falukorv i ugn, eller ugnsstekt falukorv som du kanske kallar det, är ett otroligt klassiskt recept inom husmanskost som jag skulle tro att de flesta har ätit någon gång.
Det är ett lättlagat recept som inte kräver så mycket tid i köket och passar jättebra inom lchf om man väljer en bra falukorv.
Innehållsförteckning
- Om mitt recept
- Vilken falukorv är bäst
- Alternativ på smaksättningar
- Goda tillbehör som passar
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Falukorv i ugn – Om mitt recept
Ända sedan jag var liten, så har falukorv i ugn varit en favorit. När det gäller falukorvsrätter så kommer nog denna på en god andra plats efter min stora favorit, korv stroganoff.
Min mamma hade alltid ett speciellt sätt att tillaga sin falukorv i ugn och det är på det sättet som jag kommer introducera er till lite längre ner. Men, jag berättar lite hur jag gör den.
Senap, ketchup, bostongurka, rödlök och massor av ost är det som jag har i. Väldigt enkelt och basic.
För att hålla ner kolhydraterna, så använder jag dijonsenap (som faktiskt smakar riktigt bra), osötad ketchup och hemmagjord sockerfri bostongurka som jag brukar göra på sommaren.
Vilken falukorv är bäst
Ok, en sak ska vi klargöra innan vi går lite djupare i denna frågan och det detta: Välj en falukorv som du faktiskt tycker om. Det är så dumt att laga en maträtt och sen tycker du inte att korven är speciellt god.
Men, med det sagt, så finns det ju bättre och sämre varianter av falukorv som man kan välja.
Ser man till mängden kolhydrater så kan det skilja massor och om man sedan börjar titta på innehållet så kan det skilja massor i vad som faktiskt finns i korven.
I vissa märken så är det inte alls mycket kött, kanske bara 50% vilket jag tycker är lite väl lite. Jag vill gärna ha en falukorv som har en kötthalt som ligger upp emot 70% och över.
Jag har skrivit ett inlägg om just mängden kolhydrater i falukorv som kanske kan vara en liten hjälpande hand för dig i valet av falukorv.
Andra smaksättningar
Jag tycker inte att man ska ändra på tok för mycket i detta receptet. Det är ett klassiskt recept med enkla och goda smaker men man kan ändra lite för att ändra smakbilden lite och kanske höja smakerna lite.
Ketchupen kan man byta ut mot chilisås, eller blanda i lite sriracha i ketchupen för att få lite hetta i den. Ett annat alternativ är att använda tacosås istället för ketchup.
Bacon som du lindar runt korven när du har fyllt den med alla saker, det mina vänner kan lätt bli en hit.
Har du inte bostongurka kan du ta lite saltgurka istället, det funkar precis lika bra och innehåller mindre socker än bostongurka (inte min sockerfria variant).
Om du kommer på någon rolig variant av smaksättning så får du väldigt gärna dela med dig av den i kommentarsfältet, så kanske jag testar på det och skapar ett nytt recept i framtiden.
Tillbehör till falukorv i ugn
Ok, de flesta av oss är nog vana vid att man äter ett gott hederligt potatismos till falukorv i ugn, och det är ju otroligt gott med ett mos till ugnsstekt falukorv, men potatis funkar inte om man äter lchf.
Däremot så finns det andra riktigt goda mos som du kan testa istället: Blomkålsmos, vitkålsmos eller blomkål- och broccolimos.
Utöver ett gott mos, så tycker jag inte att man behöver ha så mycket mer. En god pizzasallad eller min goda treveckorssallad passar riktigt bra till också.
Näringsvärden på ugnsstekt falukorv
Ok, det är snudd på omöjligt att räkna ut några näringsvärden på detta receptet och anledningen är enkel.
Jag vet inte vilken falukorv just du kommer välja och sedan så är det svårt att räkna ut ett näringsvärde på min sockerfria bostongurka, men om jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så ser vi att man får ut dessa näringsvärdena.
Vi kan utläsa att falukorven och ketchupen är de stora ”bovarna” och väljer man en vettig falukorv och Felix osötade ketchup, då kommer kolhydraterna att minska en del.
Ingredienser
- 800 g Falukorv
- 100 g Rödlök
- 3 msk Fransk senap
- 3 msk Ketchup
- 3 msk Bostongurka (sockerfri)
- 100 g Ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C (varmluft).
- Ta bort eventuell plast eller annat skydd som sitter på korven.
- Skär ett snitt längs med hela korven och skär sedan snitt tvärs över. Sära lite på korven i mitten så att du kan fylla den med alla ingredienser.
- Fyll nu korven med senap, ketchup, bostongurka och skivad lök.
- Sedan hyvlar du ost och lägger på. Var inte rädd för att ha på rejält med ost, det är ju så gott med smält ost.
- Ställ in i ugnen och grädda den i cirka 30-35 minuter. Håll koll så att inte osten bränns vid.
- Ta ut och servera med ett gott mos.