Falukorvsgratäng med sting

Den här falukorvsgratängen med sting är ett påhitt som dök upp från ingenstans en kväll.
Gratinerad falukorv är en riktig husmansklassiker. Den här varianten kom jag på när jag hade en massa sås kvar som jag ätit till inkokt lax.
Såsen är smaksatt med färskriven pepparrot och dijonsenap. Det är ju perfekta smakkompisar till en hederlig korvrätt.
För att få lite extra sting och färg till rätten använder jag
Sambal Badjek.
Om du inte får tag på den går det bra att ersätta med den vanligare
Indonesiska chilisåsen Sambal Oelek.
Är du sugen på en annan vanlig hederlig husmansklassiker så måste du testa mitt recept på korv stroganoff som är otroligt populär.
På @Fett_bra_mat hittar du fler korvrecept och ett alternativt upplägg på den här rätten.
Ingredienser
Korvgratängen
- 1 st Falukorvsring i skivor
- 0,5 st Purjolök, finstrimlad
- 1 dl Dill, finskuren
- 5 dl Créme Fraîche
- 2 msk Majonnäs
- 2 msk Dijonsenap
- 2 msk Pepparrot, färsk, finriven
- 1 msk Sambal Badjek eller Sambal Oelek
- 1 tsk Örtsalt
- 3 dl Mozarellaost, riven
Blomkålsmos
- 1 st Blomkålshuvud, stort
- 50 g Smör
- 1 dl Västerbottenost
- Grädde för spädning
- salt
- Vitpeppar
Tillbehör
- Blandad sallad
- Persilja
Instruktioner
Korvgratängen
- Rör ihop såsen och klicka ut i formen och bred ut. Strö osten över.
- Gratinera i 200 grader i cirka 30 minuter tills osten fått fin färg.
Blomkålsmoset
- Koka blomkålsbuketter mjuka i saltat vatten. Låt rinna av väl.
- Kör dem tillsammans med smör i en matberedare till du är nöjd med konsistensen. Du kan behöva peta ner från kanterna och köra i olika omgångar. Om du vill ha moset lösare kan du eventuellt späda med lite grädde.
- Smaksätt med riven västerbottenost, eventuellt lite salt och några drag med vitpepparkvarnen.
Serveringen
- Jag garnerar gärna med persilja och serverar med lite blandad sallad från en färdig påse. Jag tycker blandningen med machésallad, lollo rosso och ruccola passar extra bra till den här rätten.