Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Falukorvskebab

5 av 1 röst
Falukorvskebab

Har du hört talas om falukorvskebab någon gång?
Detta är något som dök upp på TikTok för ett bra tag sen och blev en riktigt stor succé.

Inte förrän nu så har jag fått för mig att testa på denna falukorvskebab som är ett riktigt intressant sätt att variera sin falukorv som man har i kylen.

Falukorvskebab är enkel att förbereda och en populär måltid som passar bra för både vardag och fest. Det är också en budgetvänlig version av kebab, eftersom falukorv är billigare än traditionellt kött som lamm eller nötkött.

Kombinationen av kryddor och grönsaker ger också en läcker smakupplevelse, som är både kryddig och sött på samma gång.

Vilken falukorv är bäst till falukorvskebab?

Nu så har jag inte testat så himla många olika sorters falukorv till just falukorvskebab, men jag upplever att det kan vara lättare att skiva en falukorv som är lite mer kompakt, dvs innehåller en högre mängd kött.
Det säger ju sig självt egentligen om man tänker på att vanlig kebab som man köper i affären, eller om man gör egen hemgjord kebab oftast ligger på över 80% köttmängd.

Men, sen så handlar det som alltid om hur en ekonomi ser ut och framförallt, vad man tycker om för falukorv!

Själv så föredrar jag olika varianter av delikatessfalukorv, då dom ofta är mer kompakta och har en högre kötthalt. Utifrån ett lchf-perspektiv så är ju så hög köttmängd och så lite tillsatser att förespråka.

Så, slutsatsen gällande vilken falukorv man ska använda, så är det helt och hållet upp till dig själv. Testa dig fram till den du tycker funkar bäst!

Olika sätt att tillaga din falukorvskebab

Det är inte alls svårt att laga falukorvskebab. Du kan göra det i stekpannan, i ugnen eller i din airfryer. Valet är helt och hållet ditt.

Jag kommer att gå igenom alla sätt längre ner i instruktionerna.

När det gäller kebabkryddan, så kan du välja att köpa färdig krydda. Till exempel så finns Kockens kebabkrydda och även Santa Marias kebabkrydda.
Men, det härligaste tycker jag, det är att göra egen kebabkrydda. Då har man full kontroll på alla kryddor man använder och vet vad det är man har stoppat i sin kryddblandning.

Men, dom färdigköpta funkar absolut om man vill köra på en snabb lösning eller inte har alla kryddor hemma för att göra sin egna kebabkrydda.

Goda tillbehör till falukorvskebab

Ja, vad ska man ha för tillbehör till falukorvskebab?
Förutom valfritt bröd, sallad, tomat och gurka så måste man väl ha någon typ av vitlökssås och nån god röd kebabsås. När det kommer till vitlökssås, så kan jag varmt rekommendera Crème Toum. Om du åker till Malmö, kebabens Mecka, så får man ofta det i kebaben där.

Några tips på bröd att kunna göra en rulle av har du här:

Äggwrap
Enkla tortillas

Själv så brukar jag dock göra en kebabsallad med massor av grönsaker och god sås.

Falukorvskebab | LCHF-arkivet

Slutligen så kan man nog säga att falukorvskebab är något som är otroligt svenskt och ett otroligt bra och gott alternativ till vanlig hederlig kebab. Det kanske är så att barnen där hemma tycker om falukorv bättre än vanligt kebabkött och då kan denna falukorvskebaben vara ett riktigt bra alternativ.

Total tid: 20 minuter
Portioner: 3
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att skiva din falukorv så tunt det går. Man kan testa sig fram vad som funkar bäst att använda, men en vass osthyvel, mandolin, kniv eller skärmaskin är väl det man kan använda.Absolut bäst strimlor får man med en skärmaskin, men det är kanske inte alla som har det.Osthyveln funkar bra på falukorv som är lite mer kompakt och har en högre kötthalt.
    Falukorvskebab | LCHF-arkivet
  • Lägg dina falukorvstrimlor i en bunke och tillsätt olja och kebabkrydda.Skaka/blanda tills att kryddan har fördelats någorlunda jämnt på falukorven.
    Falukorvskebab | LCHF-arkivet

Tillaga i stekpanna

  • Stek din falukorvskebab i en vanlig stekpanna på medelhög värme. Se till att vända om i den med jämna mellanrum tills det att du har fått en fin stekyta på den.
    Falukorvskebab | LCHF-arkivet

Tillaga i ugn

  • Lägg ut dina kebabstrimlor på en plåt med bakplåtspapper.
  • Sätt in i ugnen på 200°C i cirka 15 minuter. Vänd lite i falukorvskebaben lite då och då.

Tillaga i airfryer

  • Lägg din kebab i korgen på din airfryer.
  • Kör igång din airfryer på 180°C och tillaga i 15-20 minuter.Se till att vända i kebaben några gånger under tiden.
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg