Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Detta receptet på färsk vitkål i ugn är ett recept som jag fick som tips av en bekant som hjälpt med med hemsidan. Han brukar…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 timTotalt1 tim 15 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Detta receptet på färsk vitkål i ugn är ett recept som jag fick som tips av en bekant som hjälpt med med hemsidan. Han brukar göra detta receptet på spetskål och berättade att jag måste testa detta när han såg mitt recept på ugnsrostad spetskål.

Jag föll direkt för smakkombinationerna som han berättade om. Brynt sojasmör, vitlök och så rostade hasselnötter på toppen. Hur sagolikt som helst!

farsk vitkal i ugn2 Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Men, jag såg att det fanns fin färsk vitkål i affären och den är ju precis lika god och späd som spetskålen är, så jag tänkte att det måste ju gå att göra på samma vis.

Sagt och gjort, jag slängde ihop detta och hade först tänkt äta det tillsammans med något kött, men när jag väl höll på att laga det så insåg jag att detta kommer bli så gott att man inte behöver ha något till.

Om du vill, så kan du testa olika sorters kål, men det är viktigt att det inte är en tät och kompakt kål, för då kommer inte allt smör att hitta in mellan bladen och ge hela biten smak. Men, testa spetskål, röd spetskål, färsk rödkål.

Om det är så att du inte tål nötter, så kan du rosta pumpakärnor eller solroskärnor istället.

farsk vitkal i ugn Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Om du äter detta som en rätt för sig själv, så räcker detta receptet till cirka 2 personer. Men, har du det som tillbehör så räcker oftast ett kvarts huvud till varje person, så då räcker det till fyra personer.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 st Färskt vitkålshuvudCirka 700 gram
 3 msk Olivolja
 100 g Smör
 1 msk TamarisojaEller annan god japansk soja.
 1 st VitlöksklyftaEller mer om du tycker om vitlök.

 

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 175°C (varmluft).

2

Dela vitkålshuvudet i fyra delar.
Lägg dom på en plåt med insidan uppåt.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

3

Ringla lite olivolja över och salta och peppra.

4

Ställ in i ugnen och baka av vitkålen i cirka 60 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara mjuk.

5

Under tiden vitkålen är i ugnen så gör vi övriga delar.

Brynt sojasmör
6

Lägg smöret i en mindre kastrull och värm det på medelhög värme under konstant omrörning.

7

Smöret kommer börja koka och bubbla en massa.
När det väl slutar att bubbla så är det nära, då kommer det börja byta färg mot en vacker gyllene färg.
Fortsätt att röra om hela tiden tills det att du har en fin gyllenbrun färg.

8

Häll över smöret i en annan kastrull eller en bunke som tål hög värme. Om du låter det står kvar i kastrullen som du brynt det i så kommer eftervärmen i kastrullen bränna smöret.

9

Tillsätt soja och riven vitlök i smöret och blanda runt.
Detta kan du låta stå vid spisen tills vidare.

10

Hacka hasselnötterna lite. Det ska gärna vara lite större bitar.

11

Lägg dom i en torr stekpanna och rosta dom på medelhög värme.
Dom skall få en något gyllene färg.
Häll över dom i en egen skål.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Avslutning
12

Ta ut vitkålen när den är klar.

13

Häll över det brynta sojasmöret jämnt fördelat på alla vitkålsbitar. Se till att försöka få lite smör på alla delar av vitkålen.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

14

Toppa sedan med rostade hasselnötter och lite persilja.

Servera sedan direkt!

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st Färskt vitkålshuvudCirka 700 gram
 3 msk Olivolja
 100 g Smör
 1 msk TamarisojaEller annan god japansk soja.
 1 st VitlöksklyftaEller mer om du tycker om vitlök.

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 175°C (varmluft).

2

Dela vitkålshuvudet i fyra delar.
Lägg dom på en plåt med insidan uppåt.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

3

Ringla lite olivolja över och salta och peppra.

4

Ställ in i ugnen och baka av vitkålen i cirka 60 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara mjuk.

5

Under tiden vitkålen är i ugnen så gör vi övriga delar.

Brynt sojasmör
6

Lägg smöret i en mindre kastrull och värm det på medelhög värme under konstant omrörning.

7

Smöret kommer börja koka och bubbla en massa.
När det väl slutar att bubbla så är det nära, då kommer det börja byta färg mot en vacker gyllene färg.
Fortsätt att röra om hela tiden tills det att du har en fin gyllenbrun färg.

8

Häll över smöret i en annan kastrull eller en bunke som tål hög värme. Om du låter det står kvar i kastrullen som du brynt det i så kommer eftervärmen i kastrullen bränna smöret.

9

Tillsätt soja och riven vitlök i smöret och blanda runt.
Detta kan du låta stå vid spisen tills vidare.

10

Hacka hasselnötterna lite. Det ska gärna vara lite större bitar.

11

Lägg dom i en torr stekpanna och rosta dom på medelhög värme.
Dom skall få en något gyllene färg.
Häll över dom i en egen skål.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Avslutning
12

Ta ut vitkålen när den är klar.

13

Häll över det brynta sojasmöret jämnt fördelat på alla vitkålsbitar. Se till att försöka få lite smör på alla delar av vitkålen.

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

14

Toppa sedan med rostade hasselnötter och lite persilja.

Servera sedan direkt!

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida