Har du någon gång testat Fat Head pizza?
Om inte, då har du missat något som är helt otroligt gott och påminner väldigt mycket om en vanlig pizzabotten. Det är inte många som skulle tro att den är anpassad för LCHF/keto och dessutom är glutenfri.
Om Fat Head pizzabotten
Vad är Fat Head pizza?
Fat head pizzabotten har blivit en stor succé utomlands, speciellt i USA där just keto är väldigt stort, men den har inte riktigt hittat till Sverige än, förrän nu!
Originalet kommer från Fat head men det finns ett gäng olika varianter på den, dock så är grunden densamma. Mozzarellaost, färskost, mandelmjöl och ägg. Sen är det vissa som valt att tillsätta lite andra saker för att hitta sin perfekta variant.
Kan man byta ut ingredienser?
Helst av allt ska man inte byta ut några ingredienser alls, då grundreceptet är riktigt bra som det är. Den färdigrivna mozzarellaosten innehåller lite kolhydrater, men det funkar inte med vanlig mozzarella som är som en boll i vatten.
Det man kan göra är att riva egen vanlig ost och använda, men det blir inte riktigt samma sak.
Tål man inte mandelmjöl, så har jag tagit fram en variant på botten som är riktigt bra den med som du hittar här: Fat Head pizza utan mandelmjöl
Tips på topping
Detta är bara receptet på själva botten, sen vad du vill ha som fyllning är upp till dig själv. Gör en egen tomatsås och fyll sedan pizzan med topping som du själv gillar.
Här är några förslag på topping jag tycker om:
- Tomatsås, ost, oliver, lök, champinjoner, kronärtskockshjärtan. Toppa med ruccola efter gräddning.
- Tomatsås, ost, tonfisk, lök, tabasco.
- Tomatsås, ost, bacon, paprika, gorgonzola.
Viktigt att tänka på när du gör hemlagad lchf-pizza
1. Tomatsås i botten, sedan riven ost och efter det den topping som du vill ha på.
Anledningen är rätt enkel egentligen och det är det faktum att lägger du osten ovanpå allt, då kan inte vätskan som finns i toppingen förångas och lämna pizzan, vilket resulterar i att du får en väldigt blöt pizza. Detta är ju det sätt som vanliga pizzerior gör sina pizzor på.
2. Ha inte för mycket topping på!!!
Jag vet att det är lätt att lockas av att vilja ha en massa godsaker på sin pizza, men det kommer även det resultera i att du har en väldigt blöt pizza. Tänk efter hur pizzeriorna gör sina pizzor, om du bortser från t ex kebabpizzan där de lägger på allt gott i efterhand. Då är det faktiskt rätt så lite topping på.
Gör hellre flera pizzor med lite olika toppings.
Näringsvärden
Att kika på näringsvärden för en pizza, det är nästintill omöjligt för det varierar jättemycket beroende på vad du har för topping till, men det vi kan göra är att kika på näringsvärdena för Fat Head botten.
Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen
I tabellen ovan så ser vi att hela degen innehåller cirka 6 gram kolhydrater, men den innehåller dessutom rätt bra mängd med fett och protein, vilket ger en ganska bra ratio för LCHF och Keto.
Bästa pizzasalladen
Avslutningsvis, så måste du även göra en pizzasallad, för vad vore väl en god pizza utan en perfekt pizzasallad? Här hittar du receptet på min pizzasallad som blir precis som på pizzerian: Supergod pizzasallad
Pizzastål/pizzasten
Ett sista tips från min sida innan det är dags att baka en massa goda pizzor.
OM du har ett pizzastål eller en pizzasten, så funkar det otroligt bra att grädda pizzan på den. Jag själv använder mig av ett pizzastål och då förgräddar jag inte botten alls, utan jag gör som på pizzerian, gör allt klart på botten och sen gräddar jag den direkt på stålet. Dock så måste man ha bakplåtspapper under.
På detta viset så tycker jag personligen att pizzan blir helt perfekt!
Här hittar du ett prisvärt pizzastål: Köp pizzastål (Detta har jag själv!)
Vill du hellre ha pizzasten finns det gott om alternativ här: Köp pizzasten
Blanda mozzarellaosten och färskosten i en bunke. Kör den i mikrovågsugnen på hög temperatur i en minut.
Ta ut och rör om med en slickepott. Kör på hög värme i mikrovågsugnen i 30 sekunder till. Rör om igen.
Tillsätt ägget, saltet och mandelmjölet. Rör om tills allt är väl blandat.
Lägg degen på ett bakplåtspapper. Ta lite olivolja på händerna och platta ut degen tills den är ½-1 cm tjock.
Ställ in plåten i ugnen på 220 grader och grädda den i cirka 12-15 minuter. Den skall ha en lite gyllenbrun färg när den är klar.
Ta ut den och lägg på den topping du vill ha. Grädda tills det att osten har smält ordentligt.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Blanda mozzarellaosten och färskosten i en bunke. Kör den i mikrovågsugnen på hög temperatur i en minut.
Ta ut och rör om med en slickepott. Kör på hög värme i mikrovågsugnen i 30 sekunder till. Rör om igen.
Tillsätt ägget, saltet och mandelmjölet. Rör om tills allt är väl blandat.
Lägg degen på ett bakplåtspapper. Ta lite olivolja på händerna och platta ut degen tills den är ½-1 cm tjock.
Ställ in plåten i ugnen på 220 grader och grädda den i cirka 12-15 minuter. Den skall ha en lite gyllenbrun färg när den är klar.
Ta ut den och lägg på den topping du vill ha. Grädda tills det att osten har smält ordentligt.
Gun says:
Måste man mikra har ingen mikro?
LCHF-arkivet says:
Jag tror att man ska kunna smälta det försiktigt i en kastrull med.
Jeanette says:
Vad kan man ta istället för mandelmjöl?
LCHF-arkivet says:
Då kan du göra enligt det här receptet: https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/fat-head-pizzabotten-utan-mandelmjol/
Helen says:
Den var riktigt god 😋
Sandra says:
Jättegod👍👍🤗🤗
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Tack för återkopplingen.
Illkan Pillkan says:
Kan man göra egenriven mozzarella eller egenriven gouda?
Dom färdigrivna har kolhydrater och annat skit i sig.
MVH
Joakim says:
Jag har provat den två gånger, båda gångerna har pizzabotten fastnat i ugnspappret och varit mycket svårt att få av, fast det var smörat. Det enda som skilde sig åt mot receptet ovan var att jag köpte mozzarella i klump som jag hackade mha matberedare. Är det osten eller nåt annat som kan gått snett?
Victoria says:
Skulle gissa att det är osten som ställer till det. Köp färdigriven mozzarella i påse. Har gjort samma misstag, men i ett annat recept.
Joakim says:
Japp, jag provade igen nu med riven mozzarella och resultatet blev mycket bättre. Bra recept!
LCHF-arkivet says:
Kul att du testade igen! =)
Jenny says:
Kan man frysa in dessa bottnar och ta fram och göra pizza av när man blir sugen?
Maria Nilsson says:
Bästa pizza botten jag gjort 👍
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra!
Du får väldigt gärna sätta ett betyg med via stjärnorna.
modestyonly says:
Otroligt god pizzabotten. Lätt att göra och kan varieras i det oändliga. Jag testade med tomatsås, massor av ost, lätt kryddad köttfärs, paprika, lök och Jalapeños.
LCHF-arkivet says:
Härligt att höra! Låter jättegott!
Camilla Söderlund says:
Absolut bästa LCHF pizzan, superdupergott!! Tack!
Gullvig Fagerström says:
Jag undra hur mycket kolhydrater finns i lchrecept på ostfrallot
LCHF-arkivet says:
Lägg in alla ingredienser på http://www.kostbevakningen.se så får du fram totalen.
Therese says:
Kan man frysa dessa pizzor? Jag behöver göra på vanlig ost istället för mozzarella.
Marianne says:
Jag föredrar blomkålspizzan
Kulan says:
Hej.
Är lite förvirrad. Ska all riven mozzarella i receptet tillsättas i grunddegen. Isf undrar jag hur mkt mer riven mozzarella eller annan ost? du menar ska vara på pizzan. Det står ju “Grädda tills osten smälter…”. 🙂
Stina says:
Älskar detta recept!! Så gott!
Vronkan says:
Inte särskilt god pizzabotten.